PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Električne vtičnice - plastična zaščita?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tukaj boste zagotovo vedeli :lol:
Pred nekaj leti nam je električar na zunanji steni namestil nadometno vtičnico. Nekaj let je bilo vse v redu, letos poleti pa nikakor nismo več uspeli vtakniti ničesar več. Neka jebena plastika je to preprečevala. Pomislil sem na kakšno zaščito (ker je pač zunanja vtičnica), ampak nikakor je nismo uspeli odkriti/sprostiti. Ker se je mudilo, sem vtičnico odprl in odstranil nek plastični del z vzmetjo. Potem je šlo. Na zadevo sem potem kar pozabil.
Včeraj pa sem zamenjal kopalniško omarico (z ogledalom, lučjo in vtičnico). Vse lepo in prav, po montaži pade pivo, človek v miru gleda prihod košarkarjev, ko iz kopalnice ženin glas. Kakšna vtičnica, pa kako naj jo uporabi ... grem pogledat in glej zlomka. Spet se vidi neka plastika, ki preprečuje, da bi kar koli vtaknil. Preden razdrem novo omarico - kaj je to za en hudič? Včasih vtičnice tega niso imele. Sklepam, da gre za kakšno varnost, ampak kako to sprostiš?
Na prvo žogo bi rekel da se gre za otroško zaščito. Je zelo fajn zadeva, če imaš male otroke, je pa malo bolj neudobna za normalno uporabo. Občasno je precej težko karkoli priklopiti, sam v takih primerih pazim da postavim vtikač kar najbolj ravno. Ko tiščiš not poskusi malenkost vrteti oz. bolj otresati levo-desno (še vedno je govora o vtikaču, da ne bo pomote!).
Sam sem na teh vtičnicah že zvil en vtikač, ki je najverjetneje bil že prej malo zvit.

Od koga so vtičnice?
Sem ravno govoril s sodelavcem, ki je tudi mnenja, da gre za otroško zaščito. In je tudi že naletel na to, da je šlo "v kur...".
Ne gre nič notri, pa konec. Pa pri teh omaricah je zoprno še to, ker je smer vtikanja navzgor, da potem dviguješ celo omarico, ko tiščiš v vtičnico. Še tega se manjka, da mi jo dol vržejo :-)
Sama vtičnica je verjetno kaj italijanskega/kitajskega ... se pa tudi za tisto zunanjo ne spomnim.

Je torej v redu, če vtičnico razdrem in odstranim tisto plastiko?
Razdri in odstrani.

Drugače, ko vtikaš, ne gre na silo (zveni poznano). Rahel pritisk in malo premikanja vtikača gor in dol, pa bo šlo. Se navadiš hitro, ko dobiš grif.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Bom še malo poskusil, sicer pa razdiranje ...
Prisloni vtikač, ga malo poguncaj v vse smeri in boš presenečen nad svojim uspehom. Zaščite so vgrajene že na vseh vtičnicah, morda le še na podaljških ne, pa tudi tam so že.
Ja, bom zagotovo poskusil še malo.
Je pa res, da naj je že kar nekaj poskušalo - vsak s svojim (ne)občutkom :-)
Pošpricaj po vtičnici s silikon sprejem.
LP Janko
Super recept. Čez mesec rabiš še nitro, da sčistiš prilimano svinjarijo. Svašta.
kartako Napisal:Pošpricaj po vtičnici s silikon sprejem.
LP Janko
Jaz bi špricnil samo v luknjici, ker je tam problem, da se zatika, če boš pa ti pošprical celo vtičnico, pa zraven še malo zidu, je pa to tvoj problem.
LP Janko
ok.... definitivno gre za otroško zaščito,... obstaja pa več vrst,... vsaj kar sem jaz opazil,...

ene delujejo resnično tako da je potreben samo močan pritisk in mogoče malo "premikanja" levo desno vtikača na noter in gre,... nadležno in cenejše kot so vtičnice ali podaljški, bolj se ti meša od tega,...

obstaja pa zaščita, ki jo je dejansko potrebno z vtikačem nekje skoraj da zan 1/4 (mogoče sem malo pretiraval a vseeno) kroga zavrtet in potem not pritisnit,... in ta za zavrtet se dejansko v vtikaču vidi, da ima kot polžek narejena "kokrda" vodila,.... zasuk je enostaven in potem ni več potrebna naizmerna sila da bi uspešno vtaknil vtikač v utičnico,..., če pa ne zasukaš,.... hahahahahahaha,... potem pa velik sreče, moči in živcev,...

tako da,... mogoče pred uporabo neizmerne sile vsekakor preverit,...
Tidra, tele slednje zaščite se naknadno lahko vstavi v vtičnice.
Zaščite teh vrst so skoraj po defoltu v odprtino vtičnice vstavljene naknadno oziroma dokupljene in nalepljene. Obstajajo sicer tudi take, pri katerih sta zarezi za dvig zaščite pokonci in ne v polkrogu. Pri teh prvih pač vtakneš vtikač v pripravljeni odprtinici in ga pritisnjenega zasučeš v desno, ko pride do "pravih" odprtin ga pač porineš še naprej. Pri slednjih moraš z vtikačem "zahakljati" ploščico in jo potem bodisi privzdigniti ali spustiti, odvisno od smeri montaže. Pri preostalih vtičnicah, kjer so te zadeve rešene s strani proizvajalca pa se te zaščite nahajajo za masko vtičnice in do njih brez demontaže celotne vtičnice ni moč priti.
In kot sem že omenil, vtičnice 230V niso namenjene kakršnemu koli špricanju z kakimi tekočinami, tudi mazivi. Običajno je to rešitev na kratki rok, na takih mestih se prične prah še toliko bolj lepiti in je dostikrat kasneje še slabše. Tole sem napisal iz izkušenj z mazanimi mesti. Še najlepše se odpirajo "na suho". Če se ne, je nekaj narobe in je tako vtičnico bolje zamenjati ali odstraniti zaščito (če se ne bojite za male prstke). Da kake prevodnosti tekočin ne omenjam in tega, kar le te lahko potegnejo za seboj.

kartako
Nimam težav (problemov) s špricanjem vtičnic, še manj sten, ker takih neumnosti ne počnem.
ja se strinjam s tem da se te zasučne zaščite naknadno vgrajujejo,... to sem pozabil napisat,... se opravičujem,... a ko sem se jaz prvič srečal s tem na nekem podaljšku,... nisem imel pojma o tem kaj šele da je to naknadno vgrajeno in prilimano,... zato sem omenil zgolj iz svojih izkušenj,.... ker takrat se mi je skor zmešal preden sem pogruntal,... ko mudil se je pa 100/h priključit neke računalnike,... hehehehe,...
Gre seveda za tisto "originalno" plastično zaščito, ki je vidna le znotraj luknjic. Vem pa, da obstaja tudi tista, ki jo nastaviš na vtičnico naknadno.

Včeraj sem na hitro poskusil - z malo manjšim vtikačem je šlo, vendar se vse skupaj tako krivi, da samo čakaš, kaj boš poškodoval. Da gre, moraš uporabiti kar konkretno silo, to pa kar krivi ves tisti del, kjer je v omarici vtičnica. Seveda omarica ni ravno top, čisto poceni pa tudi ne. Svoja zgodba je tudi iztikanje - pri tem kar konkretno in neugledno poči (verjetno, ko vzmet porine plastiko nazaj).

Mislim, da bo najbolje, da razmonitram vtičnico in poskusim to odstraniti. Saj bo verjetno zaščita šla stran?
1 2
Iskanje po temi