8.8.2017 ob 13:40
ti maš podobno kot jaz.....mansarda 26°/55% klima ponavadi med 15 in 01h - nadstropje nižje nobene potrebe: 24,5°/57%
Gasper123 Napisal:Ne vem v kakšni močvari to eni živiteZgleda da ne ločiš absolutne in relativne vlage. Tudi jaz bi imel 26/60, če bi ne bi uporabljal hlajenja in razvlaževanja! Kajti to je ravno pri rosišču okoli 18°, kar smo imeli večinoma ponoči, ko bi v takem primeru zračil. Ampak sem imel raje zaprto in z minimalno pomočjo razvlažilcev vzdrževal precej bolj suh zrak.Pri nas je bilo razmerje vlaga temperatura nekje 26°/60%, klimo smo uporabljali samo v mansardi, da je mali lahko spal, nadstropje nižje ni bilo nobene potrebe po klimi.
Lokacija, lokacija, lokacija.
Gasper123 Napisal:Pri nas je bilo zjutraj v tistih pasjih dnevih vedno pod 18°C, pa mi vidva znalca povejta kakšna je temperatura rosišča, absolutna vlaga in ne vem kaj še SPLOH možna pri 18°?Preberi si poste od JaBK in Toneta. Ja, ponavadi je proti jutru rosišče pra stopinj nižje kot sredi dneva, ampak še veeno je lahko pri 18° temp. tudi rosišče 18°, ker je neprijetno vlažno če spustiš v bajto, kjer je npr. 24°.
26/60 je bil absolutni maksimum v notranjih prostorih brez klime v mansardi, nadstropje nižje je bilo hladno in osvežilno brez klime. Smo pa striktno zračili ponoči in imeli vse zaprto čez dan in z izjavo, da je ponoči vlage v zraku isto se nikakor ne morem strinjat. Točka rosišča je najnižja zjutraj ne glede na to kako obračate besede, konec koncev je vsa zemlja naokoli zjutraj ena naravna klima, ki potegne vlago iz zraka in se kondenzira na tleh kot rosa.
Jasno pa, da je bilo v Vipavi drugače, ker je bilo tudi zjutraj 30°. Nikakor se ne strinjam, da je "vlaga po celi Sloveniji enaka", ali celo da je čez dan absolutne vlage v zraku ves čas enako.
O spremembi temperature rosišča in posledično absolutni vlagi čez dan se lahko prepričate tule:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.pro-vreme.net/index.php?id=2001&m=2&d=1">http://www.pro-vreme.net/index.php?id=2001&m=2&d=1</a><!-- m -->
vincent Napisal:Danes uporaba klimatske naprave dela čudeže :wink: (in je zunaj 27 stopinj)Je res. Pri nas trenutno rosišče kar 24°, notri imam vklopljene samo razvalžilce, hlajenje se še ni vklopilo in je super prijetno. Zunaj pa je ko v savni.
Berghaus Napisal:Mi crkujemo v bajti, grem zalaufati mašinerijo na polno. Ta trenutek imam v spalnici 27,5 stopinje in 80% vlago, ščije z mene.Danes je ekstremno vlažno vreme, pri nas rosišče večji del dneva 23-24°C
Poslušal mojo, zadnjič po nevihtah izklopil sistem, danes pridem domov pa savna. Beli mansardo, vse odprto........
Bom videl kako hitro bo padla vaga in koliko kondenza bom nabrali.
hock: damdam78 Napisal:Po mojih izkušnah ti bo vlaga hitro padla, temperatura pa zlo počasi