Koliko kw zdrzi?
Oziroma kako dolgo drži nekoliko več preden pregori.
Ali se da enostavno omejiti da hkrati bojler in indukcijska kuhalnik ne bi laufala.
Zdržala ti bo "približno" 3368W, vat gor ali dol, odvisno od vrste porabnika.
Čas, po katerem varovalka izklopi je odvisen od vrste varovalke. Klasične keramične varovalke imajo ta čas občutno daljši kot avtomatske varovalke B tipa, malenkost bolje je pri C tipu. Avtomatske ti bodo pri 20% preobremenitvi izklopile v manj kot 10 sekundah.
Najbolj enostaven omejevalnik paralelnih vklopov imamo vgrajen že v glavi (no, ne vsi). Da se pa take vklope rešiti električno z uporabo dveh kontaktorjev z medsebojnim izločanjem (ročna izbira) ali pa dveh kontaktorjev v navezi z dvema tokovnikoma (avtomatski preklop). Se pravi, prvi, kateri bo vključen preko tokovnika in kontaktorja eliminira možnost vklopa drugega. Sliši se dokaj enostavno, izvedba pa bi zahtevala nekaj več dela in materiala. Pa še en pogoj je: ločena tokokroga do razdelilnika.
Hanzi, a je težava v plačilu večje odjemne moči? Enkratna menjava pancerke s strani elektro ti skoraj pokrije razliko na letni ravni med šibkejšo pancerko in močnejšo, katera ti nudi rešitev takih problemov brez omejevanja vklopov strojev. Samo v premislek...
Ja nekaj takega
Elektrika se rabi dva meseca na leto, pa kak vikend vmes. Če bi imel.plinski kuhalnik potem sploh ne bi tuhtal, tako pa je samo indukcija 3,kw na polno. Pa zdele tudi klima že laufa 24/7 pa hladilnik.
Ampak klima dela z majhno mocjo.
Tako da takoj ko bi 50l bojler vklopil, bi odbilo panceto od distributerja. Jaz imam že dovolj močne avtomatske v svoji omarici. ;L
Nimam pa možnosti da bi sam menjal pancerke, zato bo najbrž res kar ostalo na 25A
V svoji omarici z varovalkami dovod iz pancirke pripeljati na avtomatsko varovalko iste moči ,potem od te varovalke peljati na dovod za ostale varovalke,katere so namenjene za uporabo s tem načinom se izognete pregorevanju pancirke.
Se vedno .pa se ne bi branil nekega odklopnika ki bi odklopil bojler ko bi bil prižgan štedilnik.
Ali pa če dam nad stikalo bojlerja nalepko z navodilom za ugašanje bojlerja ko se kuha. Ampak to je..... :oops:
Mislim, da je najmanjša pancerka za enofazni priklop 25 A.
Sicer sem pa že v eni drugi temi zapisal:
Citat:Podobno težavo sem rešil z relejem, ki mi pri prekoračeni priključni moči selektivno izklopi najprej najmanj pomembne porabnike in če je potrebno še manj pomembne. Tisti porabniki, ki so pomembni se ne izklapljajo. Po prenehanju prekoračene moči, se porabniki avtomatsko priklapljajo nazaj. Rele sem dobil pri ABB (LSS 1/2), sem pa opazil, da ga ima tudi Schneider electric.
Mogoče ga ima sedaj še kdo drug. Resda ni najcenejši, vendar se je meni že večkrat obrestoval. Deluje pa tako, da se ob prekoračitvi obremenitve avtomatsko izklopijo manj pomembni porabniki(n.pr. bojler, klima ...) in se po zmanjšanju obremenitve v roku ca 5 min. avtomatsko vklopijo nazaj.
Na bojler montiraj timer, imaš tudi take v obliki varovalke, ki gre direktno v omaro, če imaš na enin varovalki samo bojler, sicer pa pred samim bojlerjem in potem za bojler nastaviš tako, da ti ga polne samo v času cenejše druge tarife, kar je navadno ponoči po 22 h uri, ko zelo verjetno ne uporabljate več indukcije ali pa vsaj ne za kako veliko kuho, ko zakurite vsa grela na enkrat ! In bo prihranek na elektriki in še varovalka cela, skratka dve muhi na mah, kot bi rekli....
Točno, pa 50 litrski bojler ki na morju ne bo zdržal cel dan....
Dnevna poraba elektrike ne presega 10kwh Povprečno okoli 5.
Moram malo prebrskal okoli tistega releja ki ga zgoraj nekdo omenil. Razna stikala ne pridejo v poštev. To imam že sedaj kopalniško stikalo za bojler pri indukciji. Samo kuharico navaditi uporabo tega stikala....
Stikalo preveži tako da v eni poziciji deluje indukcija če preklopiš pa bojler.
Ali pa obični kontaktor, da stikalo ne trpi...
Če pa hočeš se na plato od indukcije vgradi modul in sam preklopi kontaktor.
Samo eno bi se najbrž naučil, problem je učiti več njih, nekatere precej lesene.....
Glede na to.da imam odštevalni števec za vodo, bi bilo najbolje se odštevalni števec za elektriko, pa od soseda potegnem, on pa porine 35A notri če bi slučajno 25 bila presvoh, pa si priključno moč deliva.
Hvala tudi.za.zgornje nasvete. Bom družinskega stromarja vprašal, ki je tudi zvezal omarico in ostalo.
Najbolj zanesljiv način za oceno dejanskega finančnega izkupička pri prodaji nepremičnine je natančen vnaprejšnji izračun vseh obveznih davkov, ki pri... Beri dalje »
Lumar s priznanji Best Buy Award, QUDAL in Customers’ Friend potrjuje tri vidike, ki postajajo pri odločitvi za gradnjo doma vse pomembnejši: vrednost... Beri dalje »
V soboto, 19. septembra 2026, vas v okviru dneva odprtih vrat med 10.00 in 14.00 uro vabimo na obisk in ogled pritlične tipske hiše, ki se nahaja v ok... Beri dalje »
Prijava uporabnika
Registracija novega uporabnika
Vaša registracija je bila uspešna.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti, da bo registracija potrjena.
Porabljeno geslo
Zahtevek za spremembo gesla uspešno poslan.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti za uspešno ponastavitev gesla.