bozgom
Citat:Da varčuješ z električno energijo obstaja ogromno naprav katere preverjeno delujejo. Njihovo delovanje ni skrivnostno ali celo "zavito v meglo". Če jih naštejem nekaj:
namesto klasične žarnice uporabiš led sijalko.
namesto klasične plošča uporabiš indukcijo
namesto klasičnega bojlerja uporabiš boljer s toplotno črpalko
namesto panelnega električnega ogrevanja uporabiš toplotno črpalko
namesto plazme uporabiš LCD televizor
....
Če izvedeš vse to boš garantirano prihranil električno energijo in stalo te bo v rangu nekaj tisoč € več- tam nekje kot tvoja čudežna naprava.
A ti to iščeš zgolj potrditev svojega pisanja? Če je to, potem ti moram pritrditi v tvojem napisanem. V vsem napisanem se 100%, ma kaj 100, 1000% strinjam s tabo. In dodajam zraven (malo izven teme) da se mi ravno iz tega razloga =be tudi za vse pametne instalacije, katere izdelam. Iz enostavnega razloga, katerega si že opisal - za komoditeto rabimo štrom. Na ogrevanju verjetno ne moremo šparati (pustimo vse oblike ogrevanj), če ga zmanjšaš te zebe, tudi žena bo enako pogosto vklopila pralni stroj, pomivalca, peglezn pa šporhet tudi, če nočeš biti lačen. Varčevalo se je v glavnem pri razsvetljavi, tako da se luči izključuje, dima, bla, bla, bla, morebiti še s senčenjem (žaluzije), danes pa, ko so povsod ledice in posledično mikroskopska poraba napram klasiki pa (moje osebno mnenje) se investicija v pametno instalacijo (srednja ocenjena vrednost za povprečno hišo brez stroška zahtevnejše elektro instalacije (spet cca 3 jurje več) je vsaj 5 jurjev) ne more povrniti do smrti, brez da upoštevam še možnost, da odleti kak krmilnik za 500 ojrov Ima pa eno prednost: običajno se v kakem bifeju razkazuje vklope svetil, žaluzij, preko telefona, prijateljem, kolegom. Vendar so te ti ponavadi hitro siti. Vsi ste se spotaknili ob moj post. Vendar recimo bobu bob: če na z moje stani omenjen način zreduciraš delovno moč jo bo števec seveda manj prikazal. Definitivno in brez nakladanja. In seveda, tudi, če namesto tega daš v fasngo manjšo žarnico, je efekt isti. In seveda je konec koncev tudi res, da si se s tem ognil nakupu "čudežne naprave".
In za konec - ni moja čudežna naprava. Omenil sem jo zgolj zato, ker sem zanjo vedel. In res: če nekaj "ustreznih" porabnikov priklopiš na 200 namesto 230V, kaj se v takem slučaju zgodi? Sem kaj nakladal? Ne verjamem v pravljice, sem prestar. In še enkrat, saj imate prav, jaz to zmorem priznati.