PodSvojoStreho.net Opremljanje doma Bela tehnika Gorenje sušilni stroj ne zavrti bobna

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdrav, po cca 8 letih se je zahvalil za sodelovanje sušilni stroj D72325.
Simptomi so, da ne zavrti bobna, samo sliši še žlobudranje črpalke za vodo.
Po kontroli jermena in vseh ostalih gibljivih delov sem ugotovil, da je vse ok, samo očitno motor ne dobi komande za vklop (nikjer ne vidim ščetk, tako je motor najbrž asinhroni?)
Problem je, ker ne pridem do elektronskega drobovja, kjer je najbrž crknil rele.
Kdo ve kako odstranim komando ploščo, meni se je ustavilo, ker nikjer ne vidim nobenega šraufa več, kljub temu ne morem odstraniti komandne plošče.
Pomoč zaželena... :roll:

Priložene datoteke
.jpg   drobovje.jpg (Velikost: 43,58 KB / Prenosi: 3699)
.jpg   model.jpg (Velikost: 16,6 KB / Prenosi: 3698)
Kondenzator elektromotorja?
Vljučite sušenje in z roko zasučite boben. Če se začne normalno vrteti je kondenzator. Nov stane 6eur. Nahaja se na zadnji strani motorja. Imam enaki model. Elektronika se lepo sname odvite par vijakov da odstranite sprednjo plastiko potem pa so z zadnje strani zatiči ki držijo elektroniko.
Ma neke strašne elektronike ta sušilc ne more imeti.
Hvala miško,
zavrtel sem boben in počasi je začel dobivat obrate.
Torej je kriv zagonski kondič, super, samo še najdem ga....kar je malo težje, kot sem sprva predvideval.
Iz spomina in znanjem strica gugla bi moral to biti veeelik kondič, ki ga pa nikjer ne najdem.
Kje bi lahko še bil ?
Aja, pa pofotkal sem šnaper, ki ga je potrebno od spodaj dvigniti, da se lahko komandna plošča odstrani iz ohišja, če bo še kdo imel take težave.
Ko odpove vse, preberi navodila pravijo Smile
Sem prebral še enkrat navodila od Miškota, da je za motorjem, kar je tudi najbolj smiselno, torej sem zaman odpiral vse drobovje...
Novi izzivi, kako do tega kondiča za motorjem. Motor se najbrž na dnu odšraufa...kaj pa potem, na isti osi sta še dve stvari...kam z njima, potem ko bo motor v zraku ?

Priložene datoteke
.jpg   tukaj ni zagonskega kondiča.jpg (Velikost: 89,18 KB / Prenosi: 3530)
.jpg   kako do kondenzatorja.jpg (Velikost: 56,8 KB / Prenosi: 3529)
.jpg   šnaper.jpg (Velikost: 26,97 KB / Prenosi: 3527)
A bo kaj lažje?

Priložene datoteke
.jpg   004406%20(2)-700x700-product_popup.jpg (Velikost: 81,93 KB / Prenosi: 3520)
Kondenzator mislim da je 8 uF (vsaj na modelu 52320, ki pa je slikah sodec enak enak tvojem). Obrni stroj s spodnje strani odstrani crno zascito. Kondenzator je motiran na vrhu motorja ( proti bobnu). Ne rabis odstranit celega motorja da ga dobis dol.
Je pa malo j**a, da odvijes vijak ki drzi kondenzator (malo si pomagaj z bobnom kot ogledalom).
Lp
T
Saj bo počasi...
Spodaj se ne odstranit pleha. Imaš dve možnosti.
Prva je da se zafrkavas in nekako odviješ matico s katero je pritrjen kondenzator na slepo in ga zamenjaš. Rabiš čim krajšj ključ ker ni prostora. Meni je uspelo ampak je zafrkancija. Mogoče bi pomagalo da bi od spodaj odvil motor in ga poskušal obrnit.

Druga pa je da motor odstraniš. To pa je daljši postopek. Moras odstranit veternico na desni pod pokrovom grelca in na levi strani od spredaj desno spodaj odvit plastiko ter od spodaj plastiko ki je levo od motorja. Potem pa gre pocasi vse ven ker je os vpeta v filc namesto v lezaje in se da malo upogibat.
Po malo poletne pavze sem se lotil popravila in dolgujem pojasnilo, če bo še kdo slučajno hotel menjati zagonski kondenzator.
Torej razšraufati ohišja mi ni uspelo, sem že polno kopalnico vijakov nabral, pa še kar ni šlo narazen Smile
Torej plan B, direkt odšraufanje kondiča.
Za osvetlitev je zelo priročen telefon, je ploščat in se ga lepo porine pod boben.
Prej se ga porine za motor in pofotka model kondiča...gre do gorenje servisa in tam te pri vprašanju za nasvet lepo povejo, da tko more biti, če ne bi vsak popravljal stroje Smile Odšteješ cca 5€ in greš srečen domov.
Tam se spopadeš z matico, to je dokaj enostavno odlosati. Malce težje odvijačiti, ker se tudi kondič vrti. S pomočjo šraufencigerja se da matico hitreje nahecati, da dobiva obrate. Ko je kondič svoboden, ga primeš za vodnike in povlečeš k sebi, zamenjaš čeveljčke iz starega na novega in če si res previden, probaš da se boben zavrti.
Sedaj pa najbolj zanimiv del, kako kondič zavijačiti nazaj ?
Enostavno (dokaj Smile) Vzameš dva dolga izvijača, na enega patafix ali mogoče čigumi, nanj prilepiš matico. Prisloniš k navoju kondiča in z drugim izvijačem poskušaš v pravo smer zavrteti matico, da se ujame na navoje. Sprva seveda veliko preklinjanja, ampak v cca 5. poskusu mi je uspelo.
Torej četudi izgleda dokaj brezupno, se da na daljavo odviti in zaviti nazaj ta frdamani kondič, da stroj končno spet dela. (če bi si ga upal kdo zagnati v tej vročini Big Grin)
Ma da zašraufaš matico z dvema šraufencigarjema, si pa car. :-) Jaz bi ga verjetno prej v steno vrgo, ki bi mi živci spustli :-)
Sem imel spodbudo boljše polovice.
Mi je rekla al ne vidim, da se to ne da, al kaj mi ni jasno :twisted:
Meni je uspelo dobit roko med motorjem in bobnom na zadnjo stran motorja potem pa s skrajšanim ključem odvit in zavit matico. Nov motor pa ima kondenzator spredaj kot je na sliki zgoraj.
Motor odstranit pa tudi ni kak bav bav.
Motor sem pa odstranil po naslednjem postopku.

S spodnje strani odviješ motor in belo plastično ohišje.

Odstraniš vse kable in cevke ki so ti lahko v napoto.

Na zadnji strani stroja odviješ pokrov grelca in pazljivo odstraniš veternico z osi motorja. Sedaj je os motorja na desni strani prosta. Drži jo le še ležaj iz filca ki ga lahko premikaš po osi.

Potrebno je sprostiti še os motorja na levi strani kjer se os zaključi v beli plastiki. Zato sem sprostil kar celo plastiko ki je na levi strani spojena z vhodom za zrak s cevjo iz filca. Ta je kar mehek in se ga da lepo odstranit.

Zdaj poskušaj izvleči motor skupaj z belo plastiko. Le ta je na koncu samo nataknjena zato pazljivo da se ne zlomi.

Mogoče sem kakj pozabi napisat ampak tako nekako je meni uspelo.
Sem probaval odstranit tisti filc, pa sem se zbal, da bom kaj poškodoval.
Že tko sem tisti preklemani stroj razstavil vspred in uzad, pa zgoraj, tako da sem se resno bal, da bom pol šraufov izgubil, zato je bil čas za alternativni pristop, beri šraufanje preko šraufcigrov Smile
Tako kot si meni pomagal, upam da sem s temi zapisi še komu, da lahko sam popravi sušilni stroj.
Hvala vsem.
1 2
Iskanje po temi