PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Zatemnitveno stikalo namesto izmeničnega

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dobi se izmenično zatemnilno stikalo, ki ima dve funkciji, ugašanje in prižiganje in zatemnitev. V Menjalno vezavo lahko montiramo le eno zatemnilno stikalo, prav tako v križno.
Vse se da, če se hoče!
Pozdravljeni,

veliko je odvisno tudi od izvedbe zatemnitvenih stikal. Kljub temu pa vsa zatemnitvena stikala uporabljajo isti princip in to je zmanjšanje kota odprtja TRIAC-a. Če lahko malo več povem o tem - ta stikala za zatemnitev ne zmanjšajo napost tako kot npr transformator ampak s popačitvijo sinusnega signala. Na izhodu tega stikala tako ne pride ven "lep" sinus ampak nekakšna žaga. Če to stikalo na izhodu nima primerne dušilke (tuljave), ki vsaj malo popravi to žago, potem se zgodi, da ob zatemnitvi brni. Pa še to pri teh stikalih ponavadi ne moreš dosči max moči žarnic pač pa le nekih 90%...

Jaz osebno sem delal drugačna zatemnitvena stikala - na dotik ali tipko. Deluje nekako tako, da ko se senzorja na kratko dotakneš se luč priže ali ugasne (odvisno od predhodnega stanja), če pa senzor (ali tipko) držiš pa se jakost zvezno spreminja med min in max. To stikalo je imelo še 3 funkcije - ko se prižge je vedno min, vedno max ali pa se spomni zadnje nastavitve. Edini problem, s katerim sem se srečeval je bil ta, da je težko taka stikala vgradit v vsak "dizajn". Plus tega stikala je bil tudi, da si lahko imel tudi 5 tipk in je lahko delovalo kot enojno, izmenično, križno, in z vseh lokacij lahko upravljaš stikalo enako in deluje tudi za halogenske luči. Edini problem, ki se lahko pojavi pri običnih kablih je, da pri večjih razdaljah lahko pride do motenj, zato je potrebno za napeljave do tipk uporabiti kable z oklopom. Če je kakšen "sam svoj mojster" si lahko tako stikalo izdela tudi sam...
The best will never rest!

LP, Pecko
Kje pa mas kaksne nacrte za ta stikala in kaksna ohisja si uporabil da je bilo estetsko?

Te funkcije k si jih opisal so mela stikal na dotik 20 let nazaj,razne ce sem kaj spregledal.
Tukaj kvecjemu potem fali IR kontrola,ki bi bila zanimiva.
Živjo,

ja v bistvu je sistem že precej star, jaz sem prvega naredil nekje pred več kot 10 leti... Edin problem je točno ta ki si ga omenil - estetika...

Jaz sem na začetku uporabil kar pokrovčke za razdelilne doze, tiste z vijaki ki primejo na enak način kakor stikala... Sicer je zadeva še nakako bila uporabna, samo tovstnega stikala nisi mogel montirati k kakšni novi liniji... Na koncu sem kupil čist navadno stikalo ga rastavil, ploščico (preklopno) fiksiral v raven položaj nato pa v nekaterih primerih na to ploščico pritrdil rostfrei ploščico 15x15 mm ali pa 20x20 mm (zadaj pa pripunktiran vijak, ki me je služil tudi za pritrditev vezja in tuljave (toroidne). V drugem primeru pa sem kot senzor dal samo vijak z gladko oz. pobrušeno in polirano površino (inox seveda Smile )...

LP, Pecko
Aha,

sem pa uporabljal čipe SLB 586 nato pa SLB 587 od siemensa.
Enega od možnih načrtov najdeš lahko že kar pri predstavitvi čipa, seveda se pa da prilagodit hitrost spreminjanja s RC členom. Pri RL členu pa moraš malenkost popazit (če nimaš prave tuljave) na lastno vrekvenco RL člena... Na spodnjem URL-ju maš potrebno dokumentacijo. Tiskano vezje sem pa jaz kar sam delal. odvisno od planov mam do konca leta namen narest nov layout za fotopostopek.
[url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")selectronicunichr("46")fr/includes_selectronic/pdf/Siemens/SLB0587unichr("46")PDF[/url]

LP, Pecko
Aja,

razširitev na IR pa tudi nebi predstavljala posebnega problema....

LP, Pecko
Pecko Napisal:pri teh stikalih ponavadi ne moreš dosči max moči žarnic pač pa le nekih 90%...

Ali to še vedno drži?

Ali vam ta stikala brnijo?

Kakšne so vaše praktične izkušnje s temi stikali?

Odločamo se, ali jih sploh imeti ali ne........malo razmišljam o varianti za nad glavno mizo in v spalnici. Električar je rekel, da stane 1 tako stikalo 50 EUR....
Malo pazljivosti je potrebno, če boš uporabljal 'varčne' sijalke. Torej 'prava' sijalka in 'pravi' regulator.
Mi o avionu, pilot iz gozda....
In kaj se zgodi, če daš neko x sijalko na neki navadni regulator? Pregori?
Cel roman iz enega zatemnilnega stikala. Zatemnilna stikala obstajajo tudi v menjalni (izmenični) varianti, kar pomeni, da se svetilnost prostora da spreminjati na dveh krajih. Še boljša varianta pa je vgradni zatemnilni modul od TEM-a, ki se ga vgradi v dozo za stikalo. Menjalna stikala pa se zamenja za tipkala. Potrebna pa je tudi manjša prevezava instalacije, ki pa ni problematična. Ta sistem omogoča vklope in regulacije svetlobe z večih krajev, ne samo enega ali dveh. Istočasno ima modul vgrajeno postopno naraščanje napetosti pri polnem vklopu ali pojemanje napetosti pri izklopu, kar se pozna na življenski dobi žarnic, saj le te zdržijo več časa.
1 2
Iskanje po temi