Objave: 134
Teme: 12
Ocena:
0
Pozdravljeni
sem pred obnovo kotlovnice, menjala se bo peč in razširilo ogrevanje na še eno vejo v mansardo. Peč bo Centrometal brez bojlerja, SV se ogreva z toplotno črpalko Kronoterm, imam gorilec na pelete Centrometal, ogrevanje bo narejeno na dve veji, pritličje je že obstoječe, dodatno bo še veja za mansardo. Bil naj bi 4-potni mešalni ventil in za vsako vejo svoja črpalkaGrundfos alpha, posebej črpalka za dodatno oz. zimsko gretje vode v toplotni črpalki. zanima me, kakšno regulacijo ogrevanja mi priporočate, da bo gretje ene in druge veje neodvisno, mešalni ventil bo ročni, morda kakšne zunanje senzorje temperature, prišla bi prav električna shema povezave sistema.
Morda sem malo nerodno opisal, ampak mislim, da se bodalo razbrati, kaj bi pravzaprav rad.
Do sedaj sem imel enostavno, peletni gorilnik je deloval 24h, termostat v pritličju
pa mi je vklapljal pumpo. Sistem je bil star 40+ let, na staro peč sem 4 leta natzaj dal samo centrometal peletni gorilec.
hvala za informacije oz. nasvete
lp
Objave: 1546
Teme: 3
Ocena:
14
S tvojega zapisa se težko razbere kaj bi rad. Nekako ne gre skupaj ročni mešalni ventil in regulacija.
Če ne želiš narediti kakšne vremensko vodene regulacije potem pač zmontiraš dva 3potna mešalna ventila in nanj tale regulator konstantne temperature.
<!-- m --><a class="postlink" href="https://www.emundia.si/regulator-konstantne-temperature-promatic-acc20-2-tipala">https://www.emundia.si/regulator-konsta ... 0-2-tipala</a><!-- m -->
Za vsakim mešalnim daš svojo črpalko, ki jo vklapljaš z svojim sobnim termostatom.
Ocena:
0
ja saj tudi nevem ka bi, ker se ne spoznam, zato sprašujem. centralar mi je rekel za ren 4 potni mešalni ventil, nato razcep za dve črpalki, katere naj bi krmilil ?? kako??. Črpalka za ogrevanje Sv v toplotni črpalki je vezana direktno. Ne vem, jaz lahko vse
"kupim" za dobro in pravilno, ker se res ne spoznam. sedaj sem črpalko enostavno vklapljal z sobnim termostatom in to je blo to. Morda pride v poštev tudi kaka vremensko vodena regulacija, samo bi res rabil nasvet, kaj in kako zmontirat oz. zvezat. električno zvezat mi nebo problem,
lp
Objave: 1546
Teme: 3
Ocena:
14
Vsako črpalko lahko krmiliš z svojim sobnim termostatom, če ti tako paše. Torej dodaš zraven za 4 potnim mešalnim ventilom še eno dodatno črpalko za svoj tokokrog.
Bi pa jaz dal dva 3 potna mešalna ventila in pa zgoraj omenjeni motorni pogon. Na ta način lahko ti določiš kakšno temperaturo vode boš pošiljal v posamezni dvižni vod.
4 potni mešalni ventil varuje peč pred vstopom premrzle vode v peč. Ker pa bo peč 24h 7dni segreta na delovno temperaturo, pa tudi ogrevanje stanovanja bo trajalo dalj časa ker boš v radiatorje lahko pošiljal nižjo temperaturo (40-50 stopinj) nebo vdora premrzle vode v peč, zato niti ni potrebe po 4potnem ventilu. lahko pa preveriš če se da zmontirati ta motorni pogon tudi na 4-potni ventil.
boš pa mogel narediti domačo nalogo in kakšnih 14 dni prebirati stare teme tu na forumu in drugje na netu, da se boš ugotovil kaj bo zate najbolje. Ker za ene obstaja samo vremensko vodena regulacija in nič drugega, za nas manj zahtevne, je pa tudi dobro, da vsake toliko spremenimo temperaturo dvižnega voda glede na vreme in glih tako nismo na mrzlem.
Tukaj imaš nekaj seltronovih hidravličnih shem, ki so ti lahko v veliko pomoč.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://ftp.seltron.si/web-pdf/Prirocnik_za_projektante_in_monterje.pdf">http://ftp.seltron.si/web-pdf/Prirocnik ... nterje.pdf</a><!-- m -->
Objave: 12384
Teme: 192
Ocena:
8
Mars
Koliko denarja si pripravljen pustiti v kurilnici?
Za 100 evrov ne bo veliko posodobitve
Za jurja se pa ze naide kaj (plus delo)
Mansardo vezi na svoj mesalni ventil, ker v njo bos zagotovo posiljal drugacno temperaturo kot v pritlicje.
4p mesalni ventil pri peci bi pustil ker povratek iz radiatorjev bo se vedno dovokj hladen za kondenziranje. Predvsem v prehodnih obdobjih.
Objave: 12384
Teme: 192
Ocena:
8
Ne vem pa kaj ti naj bi delala regulacija in zunanja tipala ob rocnem mesalnem ventilu? Poslala sms da moras iti premakniti ventil.....
Malo te hecam, motorni ventil bo uporaben pri regulaciji.
Objave: 8660
Teme: 6
Ocena:
9
Če je več reguliranih ogrevalnih vej, se uporabi tri potne ventile.
Objave: 100
Teme: 18
Ocena:
0
Čisto preprosto imamo rešeno pri nas in funkcionira:
Vsak štuk ima svojo vejo in na njej svojo obtočno črpalko, pred njo pa nepovratni ventil.
Ko termostat v posameznem štuku da "ukaz", se vklopi črpalka in vodo požene po veji. Nepovratni ventili skrbijo, da ob izklopljeni eni črpalki druga ne bi tiščala vode v izklopljen krog.
Ocena:
0
vanilia, se pravi en mešalni ventil in dve obtočni z nepovratnimi ventili, tako, kot mislim jaz narediti. No hvala za odgovor, verjetno bo res tako tudi pri meni narejeno
lp