PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Hisa brez prikljuckov - kako?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,
Ze nekaj casa spremljam ta forum in sem se ze veliko naucil.

Pred kratkim nasel brunarico na fajn lokaciji, 60m2, dokaj ugodna, streha je nova, itd..

Edina tezava je, da je brunarica pravzaprav del vikend naselja, ki je kaksen kilometer oddaljeno od najblizje vasi, in tako ni nobenih prikljuckov (voda, kanalizacija, elektrika, internet). Plan je, da bi tam zivel vsaj 4-5 let, lahko tudi vec.

Za vodo in kanalizacijo se ne sekiram prevec, saj sem ju tudi na trenutni lokaciji dobil sele pred nekaj leti.

Pojavlja se mi predsvem vprasanje energijskih virov (elektrika in ogrevanje).
Prebral sem si nekaj tem o soncni energiji (lokacija je na Goriskem, kjer naj bi bilo dovolj sonca), tako da se mi zdi v redu varianta, v slucaju sile bi lahko imel tudi manjsi agregat / generator.
Kuhal bi na plin, kuril bi na drva (lahko tudi na kaj drugega, ce obstaja boljsa varianta v kombinaciji z elektriko).

Ne vem tocno koliko elektrike bi potreboval, racunal sem nekje na 1-2kW (na pamet - racunalnik, hladilnik/zmrzovalnik, pomivalni stroj, morebitne dodatne naprave recimo kaksna crpalka...). Bo to dovolj?
Ce sem prav razumel, je cena za soncne panele cca 1000EUR / 1kW, poleg tega pa potrebujes se inverter, akumulator in regulator polnjenja. Se pravi se kaksnih 1000EUR. Racunam torej, da bi me vse skupaj prislo okrog 5k EUR.

Preden grem v tako investicijo me zanima, ce so paneli dovolj za samooskrbo, oz. kaksne druge opcije mi se preostanejo? Cez teden bom vecino casa v sluzbi, tako da bi elektriko potreboval kaksnih 5-6h na dan (razen hladilnika, ki bi moral delovati ves cas).

Ne vem se tocno kako je z izolacijo v hisi, ampak les naj bi bil precej dober material, tako da mislim, da mi tudi pozimi ne bo potrebno prevec ogrevati (spet, na trenutni lokaciji sem bolj poredko ogreval, pa je zidano).

Prosil bi torej, ce mi lahko nekdo namigne kaj naj pogledam in za koliko sem se ustel pri svojih izracunih. Potem bom ze sam raziskal naprej.

Ze vnaprej hvala za mnenja, predloge in komentarje.
Pozimi je sončne energije bolj malo (količinsko in močnostno), par ur sonca (kratki dnevi), moč med 50 in 400 W/na m^2, kar je malo.
Vem, ker sem v začetku leta tri mesece spremljal spodnjo stran
<!-- m --><a class="postlink" href="http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/observ/surface/">http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/observ/surface/</a><!-- m -->
klikni na "samodejne post."

Namesto namiznega računalnika priporočam prenosnika.

Za koliko ljudi bi bila brunarica ? Zamrzovalnik pozimi pozabi.

Glede izolacije pokaži kakšno sliko.
S termokamero se tudi lepo vidi, kje "pušča".
Glavna cena fotovoltaike so akumulatorji, ne paneli. Ce bi sel v to, bi vsekakor delal dvojni razvod: 24 VDC sistem in 230 VAC sistem. Inverter ze sam po sebi namrec kuri kar nekaj in bi kup porabnikov (luci, hladilnik ...) imel direktno s 24 V sistema.

V tvojem primeru so kriticni porabniki tisti, ki stalno delujejo: hladilnik, skrinja ... Se z urami delovanja naberejo lepe stevilke kWh. Ni nemogoc projekt, ne bo pa povsem trivialno in ob uporabi bos moral malo misliti z glavo, ne le priklapljati vsega po spisku in biti bos moral (predvsem pozimi) varcen. Za backup nujno se kak agregat.

Glede ogrevanja lahko naredis vodo na pretocni plinski grelec, ogrevanje pa seveda z drvi.

Lp, g
@nick101
Brunarica bi bila zame.
Prenosnik imam, ampak je tezko karkoli uporabnega delat z njim - je premajhen.

Slik se nimam, sem pa mislil v vsakem primeru preverit s termokamero, da vidim tudi druge stvari.

@mucek
Hvala za informacije.
Agregat za backup ze imam. Malo moram preracunati koliko bi bila dejansko poraba, potem bom pa poskusil izracunat koliko akumulatorjev (oz. kako "velike") bi potreboval. Verjetno se jih da vezati zaporedno.

Hvala obema zaenkrat. Ce ima kdo se kaksno mnenje se vseeno se priporocam.
Verjetno si mislil vzporedno? Wink Da, se jih da. Rabis pa namenske ciklicne akumulatorje, da ne bos sanjal o kaksnih avtomobilskih ali kamionarskih ... Pa sistem naj bo 24 in ne 12 V, da bodo lahko preseki kablov manjsi.
Ja, mislil sem vzporedno ja Smile
Se pravi na koncu je samo vprasanje kapacitete akumulatorja (oz. vec njih) in koliko so paneli sposobni proizvesti, pa bi lahko obesil gor karkoli (seveda nimam namena, zgolj teoreticno me zanima)?
Kot je bilo omenjeno. Problem bodo zimski dnevi. In tam paneli kilovat ali dva pogrnejo. Ker nimaš druge opcije (pustimo generator). Vedeti je treba, da boš imel pozimi krepko pod 50% izplena energije tudi ob sončnih dnevih (kratki dnevi). Torej ob kilovatu panelov na strehi manj kot 400W. Za naštete uporabnike v sanjah premalo. Statistika pravi da povprečna slo družina potrebuje med 3,5 in 4kW energije, nadstandardna 7kW. Cena panela je nekje okrog 3,5€ po vatu (W). Zmnožiš število želenih vatov (W) z tole ceno in dobiš približno številko zgolj za panele. Brez vse preostale krame. Z vsem pripadajočim je cena nekje med 5 in 5,5€ na W. Za 1kW energije potrebuješ med 4 pa do 4,5 modula.
Živiš sam pa razmišljaš o pomivalnem stroju, hladilniku, skrinji...?
Če boš živel v objektu brez priključkov potem tudi razmišljaj bolj široko. Za osebo ali dve je čisto OK kombiniran hladilnik/zamrzovalnik. Če kupiš kombiniranega na plin in elektriko potem je še toliko boljše. Sončne panele in akumulatorje planiraj tako, da boš tudi brez sonca imel dovolj akumulirane elektrike za napajanje razsvetljave in hladilnika dva do tri dni. Za dopolnjevanje akumulatorjev, pralni stroj, TV, računalnik pa poženeš agregat po potrebi.
Poglej še na kakšen forum avtodomarjev. Nekateri imajo solarne sisteme kateri jim omogočajo avtonomijo ob vsem udobju.
Najprej hvala obema za nasvete .

Ker gre pravzaprav za eno osebo, je tista povprecna statistika za druzine nekoliko visoka. Pravzaprav mislim da potrebujem le hladilnik/zamrzovalnik (mogoce sem se slabo izrazil - mislil sem kombinacijo, torej manjsi zamrzovalni del in vecji hladilni), racunalnik, ter mogoce kaksna crpalka.

Pomivalnega stroja ne potrebujem (perem na roke), ampak sem ga dal zraven zato, ker ce recem zgolj hladilnik in racunalnik bi lahko morda dobil prenizko oceno.
Pralni stroj, TV ne potrebujem.

Najprej se bom seveda pozanimal koliko bi stalo povleci elektriko. Najblizji drogovi so slabih 700m proc (zracne linije), poleg mene pa je se precej his, tako da bi se morda dalo dogovoriti za sofinanciranje, nato pa lahko razmisljam o panelih za zmanjsanje racuna za elektriko.

Hvala vsem za odgovore, v kratkem grem na ogled, da vidim se od znotraj, potem se bom pa odlocil.
Razmisljati o poceni brunarici in potem o svinjsko dragem (in omejenem) elektricnem sistemu je malo tako tako... sploh ce imas moznost potegnit elektriko. In vse to se preden sploh vidis objekt od znotraj...
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
Vsako razmišljanje se začne s papirji. Če so ti v redu, potem šele stopiš pogledat čez prag.
Če je še to v redu, v akcijo za napeljavo elektrike za celo naselje. Morda ljudje potrebujejo le enega organizatorja, pa so za sodelovanje. Edino to je logično zaporedje...
Vse to je res, ampak sem si premislil ko sem si jo ogledal. Je v precej slabsem stanju, kot sem sprva mislil, tako da se verjetno sploh ne bom odlocil za nakup.

Vseeno hvala za pomoc.
...ali ko človek sreča zdravo pamet...
kadotr Napisal:Vsako razmišljanje se začne s papirji. Če so ti v redu, potem šele stopiš pogledat čez prag.
Če je še to v redu, v akcijo za napeljavo elektrike za celo naselje. Morda ljudje potrebujejo le enega organizatorja, pa so za sodelovanje. Edino to je logično zaporedje...

Vcasih so lahko vsi organizatorji, pa vsi bi imeli elektriko samo noben pa ne bi dal.skuznosti za elektro kabel oziroma stango.
Preko wifi pa se ne lavfajo tak moci. Pa tudi takrat bi jih motili oddajniki
Yoyo hladilnik z zmrzovalnikom dobiš na plin, elektriko rešiš pa z Atlas Copkom. Jaz sem to rešil pri očetu k pride sem ter tja v brunarico pogledat, pa je matematika pokazala, da je priključna moč elektrike v celem letu velik večja kot pa poraba goriva. Investicija za 700 m kabla in drogove s soglasji je pa tudi bistveno večja kot nabava agregata.
1 2
Iskanje po temi