PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Zalogovnik ogreva peč na drva

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ja sej sem mal narobe napisal, sem si še enkrat zjutraj dobro ogledal...
Mešalni je zaprt ( voda kroži samo v peči ), pumpa pa je ugasnjena....

Očitno se mi shladi spodnji del zalogovnika po povratnih ceveh , saj so vse vroče do črpalk, cel kup bakra ( 2 ogrevalna kroga + sanitarna voda pa še cev do peči ) , pa izoliranih cevi še nimam...
Prijetnih 26 stopinj v kurilnici Smile

Menda ne kroži voda sama po zalogovniku... na vrhu je isto kot zvečer...
Morem mal pozabit na centralno do jeseni, se bo potem pokazalo kako pa kaj...

Glede na to da imam sanitarno vodo ogrevano s toplotno črpalko nimam namena kurit čez poletje...

LP
Se pravi :
Gravitačna zapora - nepovratni ventil MORA biti vgrajen tudi med pečjo in zalogovnikom ?

Da ne bom preveč pameten in brez veze težil monterju, kateri pravi da se jih tja ne vgrajuje da ni potrebe...

Mi lahko narišeš točno kam naj bi ga vgradil ?
Verjetno spodaj takoj ko pride ven iz zalogovnika ?

Priložene datoteke
.jpg   vezava centralne.jpg (Velikost: 76,98 KB / Prenosi: 1134)
Za moje pojme je ob pravilnem delovanju regulacije, zapora nepotrebna.
A na WDC-ju imaš gretje ogrevalnih krogov izklopljeno ? Kaj če bi malo pogledal grafe ,da vidiš kaj se ti dogaja ?
Vsi ogrevalni krogi so izklopljeni.
Seltronova avtomatika naredi kar mora.
Gledam malo to tvojo sanitarno vodo.....
Če je tem samo črpalka, potem ti voda kroži skozi bojler
Ja samo če ima mešalni ventil na varovanju zaprt, potem mora biti ruck lauf med pečjo in varovanjem povratka hladnejši od povratka iz bojlerja.
Ker bojler pa se res zna termosifonsko ogrevati.
Tudi moj (se lahko)
Bojler ima gravitačno zaporo za pumpo....
Ja, to se popolnoma strinjam!
Izhod iz peči mora iti direktno v zalogovnik in šele od tam potem razvejitev proti porabnikom. Po domače povedano, na zalogovniku mora biti "T" kos.
In enako tudi v povratku .......
od kje vam pa to? ne trapajmo neumnosti, hranilnik čisto lepo deluje kot v svedrovi vezavi. jaz imam dva sistema s tako vezavo, in to je tudi standardna vezava za ete.
pravzaprav imajo tako vezavo po celi evropi, samo pri nas je en zdravapamet pameten in mu ni dobra, in vam jo poceni "popravi". še celo čehi imajo kot standard svedrovo vezavo
[img]httpsunichr("58")//s1unichr("46")mojalbumunichr("46")com/11268341_17564405_23692070/kotli-stransko-odgorevanje/23692070unichr("46")jpg[/img]
(seveda imajo tudi švabi kako vezavo kot je iz seltronove sheme. delujeta obe popolnoma v redu.)
voda nikjer ne teče hkrati levo in desno, pretok skozi kotel je itak reguliran preko njegovega povratnega voda. če povratek zapre regulacija, potem teče iz hranilnika v kroge, ko se povratni vod kotla odpre, steče pa iz kotla v kroge in hranilnik. lahko pa krog ali krogi sesajo iz obeh ob primerni zaprtosti oziroma dušenju regulacije povratka kotla, kar pa sploh ni slabo.
razlog zakaj se pa hranilniki praznejo skozi kotel, so pa krive kotlovne regulacije. kotlovna regulacija mora prepoznati konec odgorevanja in temu primerno tudi ob pravem času ugasniti črpanje in zapreti povratek preko mešalnega ventila, ali vsaj prenehati s črpanjem. meni kotlovna regulacija samo črpalko ugasne (poceni kotel z enostavno regulacijo), termostat se zapre sam. nima od kje se spraznit hranilnik skozi kotel.
že samo jodlarji v eti letno prodajo čez 20.000 kotlov, ki so zmontirani po svedrovi shemi. odkar ta fabrika dela, jih more bit že čez pol miljona, od japonske do španije, in jasno majo vsi probleme , ane :lol: evo poslovna priložnost za pogoltnega vodovodarja ... ponudi jim, ampak tvegaš da se ti vsaj pol hofkirchna reži ...
Mogoče je res lahko vse vezano tako, kot je naredil monter pri ''svedr''. Tudi jaz sem 2 zalogovnika tako vezal, le da sta bila vezana s kar min 5m vstran od peči in še to s 35 cevmi. Osebno imam nekako tako narejeno kot je na sliki od Seltrona, katerega prikazuje ''zdrava pamet''. Če so cevi velikega preseka, peč je močna in poraba je manjša ter vgrajene delujoče gravitačne zapore ali po domače nepovratni ventili z vzmetjo, potem bi sistem lahko nemoteno deloval. Drugače pa se pojavijo razno razni problemi, ki jih tukaj ljudje iz izkušenj poskušamo rešiti. Jaz lahko zase le rečem, da je škoda, da nisem v večini vgradil ventile s nepovratno loputo, ki se lahko sprosti in tudi zapre. Le tako lahko potem simuliraš v praksi, ali deluje nepovratna loputa.......

Jaz bi nekako poskusil preveriti, če je kje vezan kakšen ventil, da se le ta zapre na kakšni veji in se potem vidi, a je še vedno kroženje.

Ko sem lani pred sezono - no že na začetku sezone sodelavcu vezal zalogovnik, sem za ogrevanje SV, ki jo bo ogreval poleti, vlekel posebej cev za povratek v zalogovnik. Pri sebi pa je zalogovnik čisto posebej po 3 linji vezan na zalogovnik.

Če gledam moj zalogovnik od zgoraj, imam odvode za ogrevalne kroge na 2h, dovod vode iz peči na 6h in ogrevanje SV, + dodatno rezervo na 10h.

Bližnica z malo cevi, brez varoval, brez ventilov je lahko samo poceni, učinkovito pa je vprašljivost.
:?:
tej čehi pa niso lih skupnega mnenja? komu verjet?
:wink:

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.attack.sk/public/media/96678/DK426A_Navod_SLX_EN_12_2015_A5_web.pdf">http://www.attack.sk/public/media/96678 ... A5_web.pdf</a><!-- m -->
Arrow stran 19

lp Big Grin
A lahko razložiš v katerem delu cevi (povezave) hkrati teče voda levo in desno? Ker to je res po moji nestrojniski logiki nemogoče.

Sicer pa če gledam tvojo seltronovo shemo in če je zgoraj in spodaj uporabljen samo.po en priključek na zalogovnik u ni nic drugače od zvestobe sheme. Samo ti imaš od T kosa samo 15 cm do videl v zalogovniku, svedr pa malo več.

Tudi sam imam po T kosu narejeno.
Peč mi ne ohlaja zalogovnika.

In lahko lepo otipas temperaturo na cevi kdaj začne peč ogrevati hišo in koliko kasneje šele zalogovnik.
No, da v cevi teče voda levo in desno je malo verjetno, čisto nemogoče pa ni (vsaj pri večjih premerih cevi).
Tu gre bolj za hidravlične upore....
Seltronova vezava je popolnoma čista in jasna in nobenih dvomov ni.
Vse kar se "skuha" v kotlu gre do priključka v zalogovnik in potem glede na porabo naprej v sistem.
Pri tej varianti pa se z odjemom začne že pred zalogovnikom. Na prvi pogled isto sr., pa zaradi hidravličnih uporov ni.
Problemi pa so lahko ali pa ne.....

Kot nekoč štromar, si vedno pomagam s primerjavo, kaj bi bilo to v primeru elektrike (tokovi, padci napetosti, .....)
1 2 3 4 5
Iskanje po temi