Objave: 7259
Teme: 15
Ocena:
53
Vštej za različno omrežnino za VT/NT, ki je pri vseh ponudnikih enaka.
Sicer pa kot sem napisal, 50:50 je komot doseč brez kakšnega načrtovanja porabe. Vsaj če tudi toplo vodo greješ na elektriko/TČ/STČ. Potem pa še kakšnega pomivalca daš na timer v NT in si še na boljšem (do poznega večera lahko dodajam posodo, ob 6h konča, takoj odprem in se še lepo posuši).
ET je po mojem odlična izbira za kakšna podjetja, ki imajo večino porabe v času VT.
Objave: 546
Teme: 10
Ocena:
2
Kakor za koga.
ET se po moje bolj splača. Za tistih pol evra na mesec ni treba čakat na noč da damo kaj prat ali zjutraj lovit kdaj bo posoda, imeti slabo vest podnevi likat, ....
Ni tolk razlike da bi se splačal karkoli si komplicirat.
Poraba nekje 65:35.
Objave: 6531
Teme: 76
Ocena:
5
Kaj pa Telekom kot ponudnik vsega (internet, telefonija, TV in elektrika)?
Je ugodneje v paketu (Modri) ali je bolje iskati per partes ponudbe?
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.telekom.si/zasebni-uporabniki/elektrika">http://www.telekom.si/zasebni-uporabniki/elektrika</a><!-- m --> (se vam zdi ugodno?)
Zaradi njihovega omrežja optike smo itak bolj kot ne vezani na Telekom pri internetu, morda bi bilo pametno vse vzet od njih v paketu?
p.s. Že če plačaš eno položnico namesto treh je vsak mesec skoraj evro prihranka..
Ocena:
5
Še to: koliko imate lastniki enodružinskih hiš ponavadi obračunsko moč v pogodbi?
Objave: 7877
Teme: 18
Ocena:
-189
Energetik81, za tiste, ki smo vseskozi doma, je ET zanesljivo najboljša možnost. Enako sem imel pri firmi. Bi mi šlo preveč živcev, da bi sproti prilagajal svojo porabo (dejavnost) urnikom.
Nekaj drugega je za zaposlene izven doma. Vseeno je dobro preračunati, saj so razlike pri cenah dvotarifnega odjema premajhne.
Fantocci, pri firmi, kot pri hiši smo po pameti zvozili s 3x20 A varovalkami.
Ocena:
5
Kadotr, ja 3x20A ampak razlike nastopajo še v obračunski moči pri istih glavnih varovalkah.
Jaz imam 14kW v pogodbi, nekdo drug pa 7kW (pri enakih 3x20A varovalkah). In glede na to (teoretično) obračunsko moč so potem tudi razlike v omrežnini, če se ne motim.
Če lahko kdo bolj poučen razloži smisel te različne obračunske moči pri enakih varovalkah, se priporočam.
Objave: 8660
Teme: 6
Ocena:
9
Obračunska moč 10 kW
Ogrevanje in sanitarna voda s TČ
Razmerje VT:NT = 45:55
To razmerje se z lahkoto doseže. Pralni in pomivalni se pač vklopi z zamikom, tako da dela na NT, ali pa se bolj intenzivno uporablja v soboto in nedeljo.
Skratka, dvotarifni obračun bolj ugoden.
Objave: 3853
Teme: 0
Ocena:
0
@Fantoci ali ti priključno moč 3x20 računajo kot 7 ali 14 kW je odvisno ali je priključek registriran za gospodinjski ali poslovni odjem. Omrežnina je odvisna od tarife (VT, MT, ET) in ne od moči glavnih varovalk. Od moči glavnih varovalk je odvisna priključna moč in prispevek za OVE (obnovljive vire energije), vse ostalo je odvisno od porabe.
Dvotarifno merjenje je ugodneje praktično v vseh življenjskih situacijah, saj lahko porabiš celo 10...20% več energije v VT pa bo še vedno ceneje kot enotarifno merjenje.
PS- se moram pa opravičiti. Pri izračunu na prejšnji strani VT/MT: ET se mi je v tabelah pojavil škrat. Namesto omrežnine za ET merjenje je bila v tabeli omrežnina za MT tarifo. Še vedno je v akcijskem ceniku nekaj slabše razmerje kot pri rednem a je razlika minimalna.
Objave: 4017
Teme: 3
Ocena:
26
Pri meni 3x25A, obračunska moč 10kW na računu. Razmerje porabe VT: MT = 50:50 in se ne gleda nič kaj bomo katero uro ali kateri dan prali/likali/...
Objave: 1638
Teme: 3
Ocena:
3
Na stari bajti smo imeli 17kW moči na soglasju, z varovalkami smo si jo znižali na 14kW, obračunajo nam jo pa 7kW. Pri gospodinjskem odjemu država "subvencionira" znesek do polne moči zato jo plačamo samo 7kW. Traparija, namesto da bi enostavno znižali ceno za obračunsko moč.