PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Je že kdo v praksi uporabil Esbe UTC ?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Je že kdo v praksi uporabil Esbe UTC ?

Nagibam se k uzvedbi polnjenja zalogovnika iz kmetčkega štedilnika z uporabo le-tega in me zanima, če je kdo že v praksi preskusil delovanje.

hvala
že enojni esbe VTC mi deluje v redu. sem pa moral enkrat menjati patrono (nisem montiral elementa z lovilcem nesnage in se mi je termostatski vložek zablokiral). zamejava je na VTC enostavna.

kateri koli ventil boš zmontiral, priporočam, da nekaj takega namestiš pred te ventil/e, recimo caleffi dirtcal je mal dražji a zelo v redu; ali pa vsaj navojnega, kot jih prodaja zagožen [url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")zagozenunichr("46")si/si/vodovod/armature/lovilci-nesnage/navojni-lovilci-nesnage[/url].
V čem.je fora spoh tega dvojnega "varovanja" povratka?
Na veto se nič ne piše, nemško mi pa ni ravno domače.
Pa tudi poceni ni.
Najbrž bi kak motorni pogon tudi lahko opravil funkcijo tega utc?
Kakor jaz razumem iz sheme je namenjen temu, da najprej segreješ samo zgornji del zalogovnika potem pa še ostalo.
lp
aleks Napisal:že enojni esbe VTC mi deluje v redu. sem pa moral enkrat menjati patrono (nisem montiral elementa z lovilcem nesnage in se mi je termostatski vložek zablokiral). zamejava je na VTC enostavna.

kateri koli ventil boš zmontiral, priporočam, da nekaj takega namestiš pred te ventil/e, recimo caleffi dirtcal je mal dražji a zelo v redu; ali pa vsaj navojnega, kot jih prodaja zagožen [url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")zagozenunichr("46")si/si/vodovod/armature/lovilci-nesnage/navojni-lovilci-nesnage[/url].

Hvala za nasvet! Res na mestu in iz prakse.
polh1 Napisal:Kakor jaz razumem iz sheme je namenjen temu, da najprej segreješ samo zgornji del zalogovnika potem pa še ostalo.
lp

Tako ja, uporabit mlačno vodo in jo segret na max (glede na temperaturo povratka), a ne uporabit ono iz dna zalogovnika, ki je popolnoma hladna.
v bistvu jaz razumem ta ventil oz. set dveh ventilov kot nekakšen "razbremenilnik", namenjen kotlom manjših moči. poskrbi, da je delež najhladnejše vode, ki je namenjena iz hranilnika v povratni vod kotla, čim nižji. se pravi, kotel je zaščiten proti temu, da "počepne" ob globoko izpraznjenem hranilniku, ali nekaj takega. vsaj jaz to tako razumem.
Esbe UTC omogoča varovanje povratka in tako imenovan "mehki zagon".
Torej varovanje povratka-povratek (kot podobno kot pri drugih izvedbah) odpira pri doseženih 60 stopinj Celzija na skupnem izhodu, pri 70 je popolnoma odprto, tako imenovan "mehki zagon" pa zapira pri doseženih 45 stopinjami v svojem izhodu in popolnoma zapre srednji odcep na zalogovniku pri 60 stopinjah.
Izkoristek kotla naj bi bil boljši po navedbi proizvajalcev, vendar do sedaj pri izvedbah mehkega zagona nisem nikoli videl razlike v izkoristku, saj varovanje kotla opravlja svoje delo perfektno tudi brez njega.
Preverjeno pa Kotel polni zalogovnik linearno in ne "meša" njegove vsebine (kar daje mehkem zagonu nični pomen), pač pa jo mešajo ogrevalni krogi, še posebno ogrevalni krog za ogrevanje sanitarne vode-bojler.
Osebno bi uporabil samo enojno izvedbo, še raje motorno vodeno. Lp
Da podam update... na koncu se nisem odločil za UTC temveč za 'navadni' VTC 531/60st.

Ko sedaj gledam delovanje ter stanje temperatur zalogovnika, bi bilo nesmiselno dajat notri UTC, če ob tem nujno ne poskrbiš, da se tudi povratni ogrevalni vod prilagaja na stanje v zalogovniku. Torej, takoj potegne za sabo WDC, še kak temp. senzor in mešalni/preklopni ventil... Skratka za male sisteme morda nesmisel oz. potrata denarja

Vsem pa, ki imate ogrevanje preko kakšnega kmetčkega štedilnika pa toplo priporočam zalogovnik...
Sedaj, ko vidim delovanje v tej kombinaciji... hm... le kako to, da se nisem prej odločil zanj... Nekako sem živel v lažnem prepričanju, da nimamo energijskih, viškov, a sem se očitno motil... v prehodnem obdobju pa sploh...

Edino, kar bi morda sedaj spremenil v odločitvi - morda bi raje odločil za 65st varianto
Menjas patrono, ali pa to.malo zbrusis.
Pohorc, litraža tvojega zalogovnika? velikost kurišča?
zalogovnik 300 & 230 STČ z izmenjevalcem.

kurišče? nikol meril, ene 20x20x40cm ? tu nekje.. tam 4 33 polena primerna za štedilnik gredo notri.. kuri se dejansko po potrebah kuhanja, vmes se samo žerjavica vzdržuje.
Hanzi Napisal:Menjas patrono, ali pa to.malo zbrusis.

Jep... točno to sem za letošnjo sezono napravil. Sem menjal in dal notri 75 stopinjsko.

Že ob menjavi se je dalo videt, da je v kurišču boljše izgorevanje po stenah je manj žlindre&katrana...
No, danes pa je bilo na vrsti prvo komplet čiščenje grelca v samem štedilniku in dimnika po skurjenih cca 2 klaftrah drvi... hja... kaj reči grelci SUHI, samo čiste suhe saje, žlindre 0. Dimnik že prej ni bil problematičen, a se je vseeno dalo sledit malček tistih črnih karameliziranih grudic... a danes... čista nula!

Seveda, pred samih ESBEjem je to stanje bilo kar slabo, čeprav je obtočna črpalka bila vezana na termostat.

Kar želim sporočit komu, ki se odloča na kak kamin ali km. štedilnik obesit gor ESBE: naj ne verjame na slepo, da je 55st dovolj... 75 in bo mir! Smile
In še za mirno spanje - odprt sistem Smile

No, saj pri pečeh je po moje kar isto... (kar se ESBE patrone tiče)
Evo, se slikovna razlika 60 vs 75 patrona

Priložene datoteke
.jpg   ESBE_60.jpg (Velikost: 121,15 KB / Prenosi: 242)
.jpg   ESBE_75.jpg (Velikost: 128,13 KB / Prenosi: 242)
Iskanje po temi