PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Moč toplotne črpalke, bo dovolj?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,

s strani izvajalca sem dobil ponudbo za toplotno črpalko MITSUBISHI ECODAN 7,5KW, inverter (enojni kompresor). Velikost hiše je 140m2, talno okrevanje. Lokacije je zgornja Gorenjska, predvidena izolacija je 16 cm.

Sprašujem zato, ker imajo vse okoliške hiše Ecodane z dvojnim zunanjim kompresorjem.

Hvala za vaše mnenje.

Zg.
Verjetno si mislil dva ventilatorja ......

Tu bo verjetno različnih mnenj toliko kot komentarjev....
Jaz bi vzel 10 kW, ker je :
- večja zunanja enota (predvidoma manj problemov z odtajevanjem)
- ker je inverter itak lahko deluje z manjšo močjo
- več rezerve za zimske ekstreme
- razlika v ceni zmerna (800€)
Da se še jaz priklopim...

Imamo nepodkleteno mansardno hišo zidano iz ytonga termoblok 40cm - 130m2 neto (cela hiša). Na to bomo čez kakšno leto dali še 16cm fasade. Proti strehi 32cm Unifit32, pod pritličjem 16cm izolacije+30cm betonska plošča.

Predlagano imamo Fujitsu Waterstage komfort z bojlerjem 6kW.

Bo dovolj?
Ko sem uporabil vse svoje znanje s tega foruma, ima Homer glede Gornjesavca popolnoma prav.

Gunk, napisal si premalo podatkov, a na prvo žogo 6 kW ne bo dovolj, ker te bo do vgradnje 16 cm fasade zanesljivo zeblo, po vgradnji pa tudi ne bo neke rezerve.

Izogibajte se Daikina...

No vidite, da se nekaj odnesel s foruma!
Homer Napisal:Verjetno si mislil dva ventilatorja ......

Tu bo verjetno različnih mnenj toliko kot komentarjev....
Jaz bi vzel 10 kW, ker je :
- večja zunanja enota (predvidoma manj problemov z odtajevanjem)
- ker je inverter itak lahko deluje z manjšo močjo
- več rezerve za zimske ekstreme
- razlika v ceni zmerna (800€)

Hvala za odgovor. Da, mislil sem dva ventilatorja. Podkleteno nimamo.
Zgornjesavc Napisal:Pozdravljeni,

s strani izvajalca sem dobil ponudbo za toplotno črpalko MITSUBISHI ECODAN 7,5KW, inverter (enojni kompresor). Velikost hiše je 140m2, talno okrevanje. Lokacije je zgornja Gorenjska, predvidena izolacija je 16 cm.

Sprašujem zato, ker imajo vse okoliške hiše Ecodane z dvojnim zunanjim kompresorjem.

Hvala za vaše mnenje.

Zg.
Imaš podobno hišo kot forumaš energetik81 in kolikor se spomnem iz glave ima on 8kw tč, imaš tudi manj 30 m2 kot jaz in imam 7.5kW tč z enako fasado..letošnjo zimo oddelala odlično. Nisi pa podal ostalih izolacij in oken na hiši. Moje mnenje na uč je 8kw vrh glave če ostala izolacijo štima. V temo poraba si oglej izolacije in velikosti hiš za občutek.
Ne vem zakaj na zgornjem gorensjkem sami sebi škrtarite na izolaciji?

A boli dat še par cm zraven? Raje dat več za močnejšo tč in imet višjo porabo kot zmanjšat izgube in jih pokrivat z manjšo (in cenejšo) tč.

Ajaaaa..na gorenjskem ni tak mraz, redkokdaj pride pod nulo :twisted:
Zakaj se izogibat Daikina?
Z Daikinom je sicer vse v redu. Problem je le alergija nekaterih. Menda pomaga Claritine....
Če se poigram z izračunim, ki je na tem forumu pride takole kot je na sliki.

Še vedno mislite, da je premalo 6kw?

Naj omenim, da bo v hiši še 8kw kamin in centralna rekuperacija.

Priložene datoteke
.png   Screen Shot 2017-05-07 at 16.56.51.png (Velikost: 196,22 KB / Prenosi: 1457)
Lahko se je igrati z izračuni.

Težje se je igrati v mrazu, zato mislim, da prav mislim.
kadotr Napisal:Z Daikinom je sicer vse v redu. Problem je le alergija nekaterih. Menda pomaga Claritine....

Problem vseh debat je Daikin HT ( visoko temperaturna) in ne kar ves Daikin program.Čeprav daikinove naprave niso noben čudež v s svoji skupini je nadpovprečno draga z zelo dragimi rezervnimi deli.Ostalo bo pokazal čas :wink:
@timi11
Citat:Problem vseh debat je Daikin HT
Problem ni Daikin HT, ampak alergija nanjo
Kot je bilo napisano, pomaga Claritine......
Naprava se stara in načel jo bo zob časa.Če kdo boš edino ti na Claretinih. Med nami ste pač poseben tip ljudi ki pretirano veruje.Verujejo v Toplotne,folksvagne,Tite-ja in bolj moderne politike in ostalo pleve.
pentax Napisal:
Zgornjesavc Napisal:Pozdravljeni,

Hvala za vaše mnenje.

Zg.
Imaš podobno hišo kot forumaš energetik81 in kolikor se spomnem iz glave ima on 8kw tč, imaš tudi manj 30 m2 kot jaz in imam 7.5kW tč z enako fasado..letošnjo zimo oddelala odlično. Nisi pa podal ostalih izolacij in oken na hiši. Moje mnenje na uč je 8kw vrh glave če ostala izolacijo štima. V temo poraba si oglej izolacije in velikosti hiš za občutek.
Je res, imamo 8kW (A7 / W35) inverter na 135m2 bajti pri 15cm EPS in 20cm na mansardi. Tudi januarja pri -15° ni bilo niti najmanjšega problema, še precej rezerve, grelci se niso niti za minuto vklopili.
Sicer pa poslušaj vincenta, daj vsaj 20cm grafita na fasado.
1 2
Iskanje po temi