PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri TČ voda -zemlja in stara kmečka hiša

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Eno mogoče butasto vprašanje, a vprašati vseeno ni greh.
Kar se zalogovnikov itd tiče je vse jasno. ampak v primerih kot je ta, ko bi ogrevali z TČ in radiatorji nastane problem temp. vode. Za prehodno obdobje je temperatura cca 40 stopnj sigurno dovolj in TČ to zmore. Ko je pa hladno, bi rabil npr 60 stopinj pri dvižni vodi. Zdaj pa jaz študiram, da takrat TČ nebi delala nič, vse bi grel rezervni sistem na elko ali drva in grel zalogovnik.

Kako pomemben je zalogovnik če imaš tč in peč na elko? Razmišljam o varianti, da bi npr TČ in peč priklopil zaporedno. Po mojem bi moral biti pogoj počasno kroženje vode, da bi bil povratni vod čim bolj hladen. Tako bi v TČ prišla voda z recimo 30 stopinjami, iz tč v peč z 45 stopinjami, peč bi pa dogrela na 60 stopinj. Ali bi to funkcioniralo na tak ali podoben sistem.

V prehodnem obdobju bi sicer ogreval peč, ker bi šla voda čez njo, lahko pa z 4 ventili izvedemo "bypas" in bi peč ostala hladna.

Komentarji?
LP,
Samojed
Menim, da zaporedna vezava nebi najbolje delovala, kajti, ko TČ ne zmore več ogrevati, je COP majhen in nima smisla. Meni TČ ogreva vodo v zalogovniku na 55°C, kar zadostuje za zunanje temperature do -5°C, potem pa preklopiš na ELKO. Ta preklop je za enkrat ročni, iščem pa avtomatiko, ki bi preklopila iz TČ na gorilec, vendar bi morala biti zunanja temperatura vezana na čas, da nebi na mejni temperaturi preklapljal vsake 10 minut. Recimo, če bi bila 1 uro zunanja temperatura -5°C bi preklopil na olje in potem ob dvigu nad nastavljeno po 1 uri preklopil nazaj. Nekaj podobnega rabiš tudi ti.
No, pri meni je še daleč, vendar razmišljam vnaprej. Če prav zastopim imaš ti TČ zrak-voda. Koliko je pa ta zadeva kaj hrupna, velika itd. Sem malo razmišljal da bi jo v bodočnosti za kak grm skril Big Grin .

Avtomatika pa: Ne vem, ali se da kupiti prav namensko stvar, drugače jo pa sestaviš. Vendar mislim da bi ti zadovoljivo delal že najbol enostaven termostat (termostatsko stikalo), celo takega z čimmanjšo histerezo bi rabil. Izklop nastaviš pri npr -5, zaradi histereze ne bo vklopil prej kot pri -3. Seveda rabiš takega, ki gre tudi v minus. Običajni sobni se ustavija pri cca 5 stopinjah (antizmrzovalna funkcija).
LP,
Samojed
Jaz jo imam na podstrehi in hrup ni premočan, se pa zgodi pri nižji temperaturi, da postane ventilator glasnejši, kar pa se tiče kompresorja pa ni omembe vredno. Naprava je velika 70 x 70 x 150cm in težka 200 kg.
1 2
Iskanje po temi