Objave: 67
Teme: 9
Ocena:
0
Glede na sedanje visoke cene kurilnega olja malo gledam tudi kaj bi bile alternative. Ena ideja je kombinacija dveh kotlov. En kotel bi bil sodoben nizkotemperaturni na olje, ki bi prevzel vso udobje za avtomatizacijo ogrevanja kot so jutranji avtomatski start, in podobno. Drugi kotel bi bil na polena, zelo verjetno z ustreznim hranilnikom toplote. Ta kotel bi prevzel dologoročne obremenitve kot so vikendi, prazniki in podobno.
Kakšna bi morala biti regulacija, ki bi optimalno upravljala oba kotla glede na trenutno situacijo.
Ali ima kdo inštalirano omenjeno kombinacijo? Kako ste zadovoljni?
Koliko vem, od države pokasiraš še neko subvencijo za kotel na drva?
Kakšna izkušnja?
Objave: 414
Teme: 6
Ocena:
0
Prava alternativa ogrevanja z udobjem je ogrevanje s toplotno črpalko z virom energije,kakršno ti dopušča tvoja lokacija.
Tu na formu
je bilo že veilko napisanega o toplotnih črpalkah, samo malo moraš pobrskati po arhivu.
Udobje pa moraš tudi cebiti in ne obupati pri cenah investicije.
termal
čista energija
Objave: 174
Teme: 11
Ocena:
0
Tudi mene zanima taka črpalka, ki bi mi v radiatorje spravila 50-60 stopinj
Pa seveda ne kaka varianta za razred dražja od drv
Meni se dva kotla sploh ne zdita slaba izbira. Vsakih 15 let moraš tako kotel zamenjat, in tega lahko pol uporabiš samo za drva. Zraven pa daš en nov kotel z gorilcem ki ima malo boljši izkoristek kot tisti ispred 15 let
Objave: 1339
Teme: 26
Ocena:
0
Hja, pa ne samo to... Nizkotemperaturna peč ima tudi malce drugačen dimnik od tiste na trda goriva. To bi lahko rešil tudi tako, da bi imel pač dva dimnika. Vsekakor pa dvomim, da bi šlo vse na enega. Mislim, da bi prišlo do komplikacij.
Objave: 97
Teme: 16
Ocena:
0
ceroki Napisal:Glede na sedanje visoke cene kurilnega olja malo gledam tudi kaj bi bile alternative. Ena ideja je kombinacija dveh kotlov. En kotel bi bil sodoben nizkotemperaturni na olje, ki bi prevzel vso udobje za avtomatizacijo ogrevanja kot so jutranji avtomatski start, in podobno. Drugi kotel bi bil na polena, zelo verjetno z ustreznim hranilnikom toplote. Ta kotel bi prevzel dologoročne obremenitve kot so vikendi, prazniki in podobno.
Kakšna bi morala biti regulacija, ki bi optimalno upravljala oba kotla glede na trenutno situacijo.
Ali ima kdo inštalirano omenjeno kombinacijo? Kako ste zadovoljni?
Koliko vem, od države pokasiraš še neko subvencijo za kotel na drva?
Kakšna izkušnja?
Ti predlagam tudi da malo pokalkuliraš koliko je štartna investicija v tak sistem.
l.p.
Mark 8) 8)
za tistega, ki hoče nikoli ne zmanjka sredstev
za tistega, ki noče nikoli ne zmanjka izgovorov
Objave: 402
Teme: 13
Ocena:
0
To je vsekakor dobra varianta, če imaš doma ali kje v bližini možnost ugodno priti do drv, pa tud ker imaš radiatorje...
TČ pa radiatorji glih niso z roko v roki...
Sicer imamo pa mi doma peč katera je kombinirana (Centrometal ali nekaj podobnega) in zadeva kar lepo laufa, samo za preklop med drvmi in oljem je treba ročno spustit loputo za zrak, ter prestavit loputo za dimnik.
Objave: 11281
Teme: 92
Ocena:
5
mislim da vezava dveh kotlov ne bi smela predstaljati večega problema za nobenega količkaj dobrega monterja, tako da...če si si zamislil tako opcijo, pa imaš kje možnost pridti do (poceni) drv, imaš prostor, ti ni rpoblem malo pomigati ob tem..na vsak način dobra rešitev. Kupiš ventilacijsko peč - super izkoristek...praktično brez pepela, hkrati pa bibilo smotrno še razmisliti o hranilniku toplote (Torej da drva namečeš do vrha kotla)....kar bo ob hranilniku toplote (500 litrov in gor) običjano zadoščovalo kar za cel dan.
Seveda pa biti ob tem sam še svetoval da najprejposkrbiš za izolacijo hiše (če še ni)...torej vsaj 10 cm 'bundice' za stene....pa bo poraba takj padla za 3 X...takrat se bo pa že postavilo vprašanje...ali se mi sploh še splača dokupovati nov sistem - če že s tem porabi toliko manj, hkrati pa mi prihranek naporabi amortizira inevsticijo v izolacijo.
Tako da osebno sem bolj rpistaš najprej izolacija na hišo, potem pa razmnislek (glede na novo stanje izgub) kak kotel (in kake moči) bi bilo pametno kupit.
Objave: 67
Teme: 9
Ocena:
0
V bistvu je vprašanje bilo konceptualno in rad bi ga razširil.
Glavni razlog za tole razmišljanje je backup ogrevalnega sistema na obstoječi oljni. Želel bi si postaviti eno rezervo, ki bi delovala sicer zelo redko vendar bi bila bolj ali manj neodvisna od olja in elektrike.
Ta rezervni ogrevalni sistem bi lahko bil koncipiran v smislu vzporednega delovanja k obstoječi inštalaciji in ustrezna regulacija bi skrbela za doseganje optimuma. To je primer še enega dodatnega kotla na drva.
Lahko pa bi se sistem koncipiral tako, da se uporabi samo občasno ali nikoli. V tem primeru cene energenta ni pomembna. Zelo pomebno je, da je cena investicije nizka. Tukaj se recimo obnese kamin, pa še služi kot okras. Žal jaz nimam pogojev za postavitev kamina.
Lahko bi dodal en enostaven 4taktni, 1kW, 220V agregat v primeru če izpad elektrike traja več kot pol dneva. Potem bi mi oljni kotel delal vedno in edini riziko je podivjana cena olja. Sej ne moreš imeti vsega.
Kako to imate rešeno drugi?
Objave: 824
Teme: 58
Ocena:
0
ceroki Napisal:V bistvu je vprašanje bilo konceptualno in rad bi ga razširil.
Glavni razlog za tole razmišljanje je backup ogrevalnega sistema na obstoječi oljni. Želel bi si postaviti eno rezervo, ki bi delovala sicer zelo redko vendar bi bila bolj ali manj neodvisna od olja in elektrike.
Ta rezervni ogrevalni sistem bi lahko bil koncipiran v smislu vzporednega delovanja k obstoječi inštalaciji in ustrezna regulacija bi skrbela za doseganje optimuma. To je primer še enega dodatnega kotla na drva.
Lahko pa bi se sistem koncipiral tako, da se uporabi samo občasno ali nikoli. V tem primeru cene energenta ni pomembna. Zelo pomebno je, da je cena investicije nizka. Tukaj se recimo obnese kamin, pa še služi kot okras. Žal jaz nimam pogojev za postavitev kamina.
Lahko bi dodal en enostaven 4taktni, 1kW, 220V agregat v primeru če izpad elektrike traja več kot pol dneva. Potem bi mi oljni kotel delal vedno in edini riziko je podivjana cena olja. Sej ne moreš imeti vsega.
Kako to imate rešeno drugi?
Kot dopolnitev sistemu na olje jaz vidim dve možnosti, ki se obe sedaj pri adaptacijah lahko izvedeta.
primer 1: ali keol + toplotna črpalka zrak/voda
primer2: ali keol + peč na drva
V prvem primeru si komplet odvisen še od elektrike. Tu bo lahko v rezervoarju za keol čez poletje nivo konstanten.
V drugem primeru je cena odvisna od cene drv (lasten gozd ima nekaj prednosti). Če greš na peč na vpihovanje potem nujno rabiš še zalogovnik vode. V tem primeru boš poleti grel vodo na keol, pozimi boš pa vse lahko ogreval na drva.
Seveda je variant in podvariant še nekaj. To bo najbolje, če greš do izvajalcev vsak ti bo kaj več povedal.
Glede nizke investicije pa tole: ali več investiraš in odplačuješ na obroke to investicijo ali pa malo investiraš in več plačuješ za energenta (spet odplačuješ na obroke) Za primer 2 ti država subvencionira.
God created time so that things wouldn't happen all at once.