Objave: 7259
Teme: 15
Ocena:
53
Pri Arothermu načeloma ni omejitve, ker ima vmes še izmenjevalnik antifriz/talno. OČ v zunanji enoti tako vedno dela z enakim pretokom in se ne more zgoditi, da bi bilo pretoka čez zunanjo premalo.
Če zaprem veliko vej talnega, se zgodi samo to da je odjema na izmenjevalniku tako malo, da TČ taktira - kako pogosto pa je odvisno od nastavitev. Trenutno ogrevam samo 2 kopalnici, na želeni DV segreje v ~10-15min, nato se izklopi in počiva 60min. OČ za talno sem nastavil na tako hitrost, da je pretoka v obeh vejah okoli 4L/min.
"Običajne" TČ bi verjetno zajamrale zaradi premalega pretoka vode. Potrebna bi bila hidravlična kretnica ali zalogovnik.
Objave: 13287
Teme: 13
Ocena:
-503
Arotherm lahko priključiš tudi direktno, brez vmesnega izmenjevalnika. S tem pridobiš nekaj na izkoristku, ne potrebuješ dodatne črpalke in raztezne posode. Seveda je v tem primeru zalo važna postavitev zunanje enote ker lahko ob izpadu elektrike zamrzne izmenjevalec. Lahko pa seveda celotnemu sistemu dodamo v protizmrzovalno sredstvo.
Pentax... pretoka ni želeno zmanjševati saj s tem početjem vplivamo na samo delovanje, kar jasno tudi precej negativno vpliva na izkoristek. Pri napravi tvoje moči je res minimalen dovoljen pretok okoli 0,5m3/h. Pod tem pretokom gre naprava v blokado.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Objave: 7259
Teme: 15
Ocena:
53
No, jasno ne bom šel predelovat 2 leti starega sistema, da se bo TČ boljše počutila, zalogovnika itak nimam kam vtaknit, že bojler mi dela gužvo.
Tople kopalnice in normalne ostale prostore lahko dosežem tudi tako, da na polno odprem veje v kopalnicah (~4L/min) in skoraj do konca priprem veje v ostalih prostorih (~0,2-0,3L/min). Posledica je "le" precej višji potrebni DV - kar pa bi moral biti tudi v tvoji shemi, če se ne motim.
Objave: 7877
Teme: 18
Ocena:
-189
Ko se spomnim, prižgem infra pečko od Perneta. Po 20 minutah jo časovni rele od ETI-ja ugasne. Se strinjam z gospo Jabolko, da regulacija še ne zna prebrati mojih želja... po vgradnji kakega čipa na moje "podstrešje" pa bo to realno izvedljivo....
Objave: 4017
Teme: 3
Ocena:
26
Tudi vgradnja čipa na podstrešje ne bi rešila zadevo, mogoče bi si zaželel tuširanje pri sosedi, soseda pa verjetno nima vgrajenega prave regulacije na pravem mestu.