PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Tč vs. el. peč

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sam bom kupil 11 kW TČ Hitachi Yutaki S Combi za hišo, ki jo renoviramo... Ko mi sklad povrne jurja, je cena zame okoli 6.500 €... Pri split izvedbi pa še malo manj...

Pa vendar - že nekaj ljudi mi je reklo, da imajo oz. bi raje imeli el. peč kot pa TČ... Kao manjša začetna investicija, zaradi tega odpade problem z življensko dobo peči (mimogrede, kakšna je le-ta pri povprečni TČ?)

Sicer je po mojih informacijah cena investicije za el. peč kakega jurja, pa še jurja in pol za TČ za sanitarno vodo, torej skupaj za sistem kakšnih 2.500 €...

Sicer je manjša investicija resda na začetku, kakšne pa znajo biti položnice za elektriko/letna raven? Po mojih izračunih 3 do 4 krat višje? Če je to pri TČ 1000 € na leto, potem je pri el. peči okoli 3.500 za isto moč?

Potemtakem se razlika med obema načinoma ogrevanja pri nakupu TČ povrne že v 2 letih, kar govori v prid nabave TČ...
Odgovor imaš torej na dlani.
Že že, samo res dosti ljudi mi pravi, da bi raje el. peč kot TČ pa iščem odgovor kaka je to logika....
Povprašaj raje tiste, ki TČ imajo in imajo izkušnje, ne pa "gostilniških strokovnjakov"....
Soseda imata el. peč za ogrevanje, površina 110m2, račun za elektriko je 70x12 + poračun 1000€, notri imata med 15-16C pozimi in sedita v bundah in jaknah (tukaj sta recimo polovico leta, polovico leta pa na Primorskem). S tem, da ne ogrevata vseh prostorov ampak samo kuhinjo, 2 sobi in hodnik (2 sobi pa ne).
Razlika je več kot 3 kratnik v prid tč, pišem iz prve roke. Preberi si temo o Vaillant Eloblocku kjer sem podal tudi več podatkov, mnogi drugi uporabniki prav tako.
Ne računaj na to, da bo električna energija vedno tako zelo poceni, kot je danes.
Sicer nisem strokovnjak, ampak zakaj bi kupoval električno peč na centralno??
Če že hočeš ogrevati na elektriko vzemi električne oljne radiatorje. Manj energije bodo porabile, predvsem glede na izgube pri prenosu po napeljavi centralnega ogrevanja. Bistveno cenejši so kot električna peč. Zelo visoko priklopno moč boš rabil!!Pri meni ko ogrevam kamnito hišo na električne radiatorje+ krušna peč+štedilnik na drva. Se včasih zgodi, da pregori kakšna varovalka v hiši pa je varovano 3x16 A. (glavne pa so 3x 25 A) Varčnih radiatorjev ne obstaja. Nekateri bi najraje videli perpetum mobile. Tudi TČ rabi energijo od drugod. Bodisi zrak, voda ali zemlja.
Gola cena elektrike bo verjetno ostala podobna. Ostale dajatve pa bodo v prihodnosti podivjale.
entuziast Napisal:Ne računaj na to, da bo električna energija vedno tako zelo poceni, kot je danes.

Mu predlagaš naj si omisli drug vir ogrevanja? Če ja, mu svetuj in garantiraj ceno katerega energenta...in seveda udobje kakršno nudi el. peč ali pa tč. Verjetno bo avtor teme vesel napotkov in garancij.

Ko rabiš - kupiš če lahko in uporabljaš, to je nekako moj pogled na potrebe...kdor čaka na neke boljše čase in ugiba kaj bo če bo je pa tako kot en znanec...kupuje nepremičnino že 10 let in še vedno ni "prava" cena in ponudba...no, 10 let je že minilo, ljudje so si ustvarili življenje na svojem on pa še vedno čaka...verjetno bo še čakal ko bo življenje šlo mimo njega.
@Marko1976
Mislim, da odgovora o življenjski dobi TČ nimamo.....
Vsaj jaz ne vem za nobenega, ki bi moral TČ zamenjati zaradi starosti.
To pa je po svoje logično, saj je "bum" TČ šele zadnjih 5-10 let.
Marko...Vprašaj tiste ki imajo do. ogrevanje..ne onih ki bi jo imeli.
Vincent dober point...
pentax Napisal:
entuziast Napisal:Ne računaj na to, da bo električna energija vedno tako zelo poceni, kot je danes.

Mu predlagaš naj si omisli drug vir ogrevanja? Če ja, mu svetuj in garantiraj ceno katerega energenta...in seveda udobje kakršno nudi el. peč ali pa tč. Verjetno bo avtor teme vesel napotkov in garancij.

Ko rabiš - kupiš če lahko in uporabljaš, to je nekako moj pogled na potrebe...kdor čaka na neke boljše čase in ugiba kaj bo če bo je pa tako kot en znanec...kupuje nepremičnino že 10 let in še vedno ni "prava" cena in ponudba...no, 10 let je že minilo, ljudje so si ustvarili življenje na svojem on pa še vedno čaka...verjetno bo še čakal ko bo življenje šlo mimo njega.

Zakaj bi mu jaz garantiral ceno energenta? Izpostavil sem le dejstvo, da naj ne pričakuje, da bo račun za električno energijo (beri: ali energija ali omrežnina ali kaki drugi davki) vedno tako poceni, kot je danes. Naj si dela izračun na podlagi nekih predvidevanj gibanja cen.

Sicer pa. Naj si naredi sončno elektrarno, kupi baterije, se odklopi z omrežja in morda nabavi še TČ. Cena energenta zabetonirana.
Iskanje po temi