PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Katero Tč izbrati?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zdravo!

Letos jeseni bi delal hišo P+M v velikosti 12x9. Namen imam vgraditi 3 slojna okna ter 15-20cm fasade. Vir toplote bi bil iz talnega gretja. Rad bi da bi z njo grel tudi sanitarno vodo. Zanimam me koliko KW in katere vrste TČ nabavit. Pripravljen sem odšteti tam cca 8000€ +/-

L.p
Do takrat, ko bo hiša narejena in vgrajeno talno, bodo prišli na trg novi tipi TČ. Torej hiti počasi...

Do takrat pa preberi nekaj tisoč špetir postov, o "pravih" in "nepravih" TČ... Problem nastaja, ker so že v "pravih" vgrajeni inverterji...
Citat:Problem nastaja, ker so že v "pravih" vgrajeni inverterji...
''Napača'', problema ni... Idea Imajo pa primernejše druge sestavne dele :wink:
Grele pa ''ene in druge'', če bodo pravilno dimenzioniorane glede na potrebe...
Me prav zanima, ali bo ta nov Mitsubishi potem takem pomenil revolucijo v vaši klasifikaciji pravih in nepravih. Dizajn bo po vaših okusih.
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
Ne pomenil bo le to kar nekateri že dolgo vemo. Bo pa dematiral tebe Wink.
Mal več povejta, kakšna slika. Mogoče v kakšno Mickino temo, da ne bo spet offtopic.
@kadotr, mislim da je čisto prav da gospod že sedaj razmišlja o toplotni ko se sama dokumentacija pripravlja in je tak čisto in edino prav. Nič ne rabi čakat, razen če bo pol nekaj urgentno not vrgel.
Jaz bom vzel Dimplex toplotno, celotna kotlovnica 10.000, grela se bo sanitarna in 220m2 površin s talnim in nekam malega stensko. Toplotna bo 12kw.
Že prav,da se o tem razmišlja, a verjetno pred letom 2020 ne bo aktualna.
V projektni dokumentaciji bi morale biti navedene energetske potrebe hiše.
bastian31 Napisal:Zdravo!

Letos jeseni bi delal hišo P+M v velikosti 12x9. Namen imam vgraditi 3 slojna okna ter 15-20cm fasade. Vir toplote bi bil iz talnega gretja. Rad bi da bi z njo grel tudi sanitarno vodo. Zanimam me koliko KW in katere vrste TČ nabavit. Pripravljen sem odšteti tam cca 8000€ +/- L.p
Če bo to res 20cm grafita, pod streho 30cm volne, dobra okna in ene 15cm pod estrihi + rekuperator, bi moralo iti tudi s 8kW inverterjem. Če vzameš -16°C projektne temperature.

Oz. imaš več variant, ali malce švohnejšo + pokrivanje špic z el. grelci ali pa malo močnejšo in bo ves čas brez grelcev pokrivala porabo.
Npr. jaz sem raje za drugo varianto iz razloga, da potem večinoma deluje z manjšim obrati in tišje. Npr. neka dvoventilatorska, trofazna 10-11kW.
Ali ni malo prezgodaj izbirati prt za na mizo, kjer bo slavnostna večerja ob vselitvi?

Me prav zanima, kdaj bo hiša gotova in da ne bo nobenih sprememb, ki bi vplivale na izbiro ogrevalne naprave. Mislite, da do takrat, ko bo prišla na vrsto ogrevalna naprava, ne bo nobenih sprememb oz. novitet, pa razmerje med cenami različnih vrst energije bo enako? Malo morgen.... Preveč če-jev....najprej naj se gospod loti hiše....

Še moj primer: ob odobritvi vseh kreditov sem med drugim istočasno z modularcem kupil tudi kotel CK. Gradil sem šest let. Vgradil staromoden kotel, kolegi pa najmodernejše. Sedaj gre gradnja mnogo hitreje, mnogo hitreje se tudi pojavljajo novi ali vsaj izboljšani modeli ogrevalnih naprav. Kaj pa če gospod planira točno določen model ogrevalne naprave, preden pa bo vgradnja prišla na vrsto, jo proizvajalec ukine, ali nebodigatreba celo crkne? Ali država sprejme kak nov predpis?
Nekaj bo moral imeti v PGD in PZI. Jasno pa mu ni treba na koncu nabaviti točno takega modela TČ in jasno mu ni treba nabaviti TČ že zdaj...
Se strinjam. Pa se bo v resnici držal PGD in PZI? Kolikor poznam slovensko folkloro, težko. Za v papirje pa lahko napiše Kronoterm, bo vsaj eden zadovoljen!
Zaenkrat se odloči za TČ. Izolacijo si postavi na zgornje okvirje naštetih številk, povsod si zamisli talno. Na koncu boš izbral eno izmed možnih TČ moči maks. 8 kW..več tudi pod razno ne rabiš.

Katero tolno boš izbral boš pa pol leta prej razmišljal, ko boš videl in vedel kaj je tisti trenutek na trgu.
Merlin1 Napisal:Ne pomenil bo le to kar nekateri že dolgo vemo. Bo pa dematiral tebe Wink.
Ja hvala bogu, kot je že veliko stvari demantiralo v zadnjih 10 letih mene ane. Poglej se malo in začni sam uporabljat tisto, kar drugi že veliko časa in ne nakladaj o stvareh, ki jih ne poznaš.
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
Hvala vsem za mnenja! Je pa res da je mogoče še vse prezgodaj toda kakšno mnenje ne škodi... Kot pa verjetno veste da gradnja ni enostavna stvar in je dobor malo preračunati zadeve. Lp
1 2 3 4 5 ... 13 Pojdi na stran 
Iskanje po temi