PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Popravilo kotla Vigas aka DHB Kočevje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ne vem če boš lahko kaj dosti premikal šobo. Kolikor vidim iz vzdolžnega preseka (prečnega nisem našel)imaš v dnu nalagalne komore narisano plast vode. Verjetno ta sloj sega do roba izgorevalne komore. Tako je pri mojem vigasu. Po drugi strani pa bo zelo težko doseči ustrezno kvaliteto krožne izgorevalne komore, da ne govorim o tem, da boš s pomikom le te v eno stran porušil simetričnost spodnje komore s tem pa odvzem toplote na vertikalnih stenah sp. komore.
Nekateri nemški forumaši so ravno iz teh razlogov šli v izdelavo dvojne krožne komore. Vendar pa kolikor se spomnim ni nobena zdržala dlje kot en mesec.
Polkrožno komoro je pri nas prvi naredil cratos za svoj kotel atmos. Za mene jo je prilagodil in eno sezono je bila v mojem kotlu. Moram reči, da je delovala zelo atraktivno. Da bi pa z obliko komore pridobil pa ne morem reči. Vsaj meritve kotla so pokazale, da sta originalna vigasova in cratosova polkrožna komora kar enakovredni. Prednost te komore se je kazala predvsem v nekaj minut hitrejšem doseganju delovne temperature, kar pa ne pripisujem obliki ampak predvsem posebnemu keramičnemu materialu s katerim je bila obložena. Je pa ta material zelo drag in vprašanje če se pri nas dobi. Ga pa proizvajalci dražjih kotlov uporabljajo kot vrhnji sloj pri izdelavi krožnih izg. komor.
Sam sem na osnovi meritev potem ostal kar pri originalni komori, le šamotno opeko v njej sem zamenjal s tanjšo, običajno šidlovo debeline 3cm. S tem sem pridobil nekaj na prostornini komore.
Spremembo dovoda primarnega zraka vsekakor priporočam. Sem eden tistih, ki je imel stalne eksplozije v kotlu. Bile so tako močne, da je redno odpiralo dimnično loputo, iskre pa so ob eksplozijah letele skozi ventilator v kurilnico. "Mojo" rešitev tega problema sem našel na nemškem forumu pred leti. Lahko potrdim, da odkar sem spremenil dovod primarca še nisem imel niti sledu o sopihanju v kotlu, kaj šele eksplozije.
S poševno pločevino v spodnjem delu boš dovod primarnega zraka še najlažje in najmaj moteče spravil na pravo mesto - vzdolžno levo in desno. Pri vigasu poševna pločevina že v osnovi služi kot kanal za primarni zrak. Pri tebi pa je v originalnu dovod primarca pri vratih in boš moral dovod pod poševne stene dogradit. Obloge poševnih pločevin sem imel pa sem jih po premisleku odstranil. Bistvo oblog je v tem, da v kurišču ohranjaš čim višjo temperaturo. To dosežeš že s poševnimi pločevinami - dosežeš odmik žareče posteljice od omočene vertikalne stene, ki najbolj hladi žerjavico.
V podforumu "predelava klasičnega uplinjavalnega kotla v lambda" boš pa na strani 4 našel slike moje predelave. Boš potem lažje iskal rešitev, ki ti bo ustrezala.
jaz imam klon takega kotla in čisto v redu deluje z zrakom pri vratih, brez sopihanja. sem pa priprl primarni dotok in zmanjšal šobo (prekril s koškom šamota). zdaj grmi kot raketa, dimni plini so 160°C, pepel svetlo siv. s tem da je šoba že popolnoma podrta in rabi nadomestek. za letošnjo sezono (16/17) sem si pomagal z 2 centimetrsko šamotno ploščo iz bavbava za par €. ploščo sem namestil na šobo direkt. žal sem jo odrezal na mero (bumbar) in je nemudoma počila. če bi dal centimeter krajšo bi bila še cela ... ampak tuid počena je zdržala celo sezono.
Gomi,
Danes sem se lotil in do konca izštemal beton iz peči...imaš prav, šobe se ne da zamikati več kot za cm, tako da okoli tega ne bom nič spreminjal. Bom pa vseeno naredil kovinske plošče za odmik od sten in s tem neke vrte lijak za drva. Primarni zrak bom poskusil speljati s strani, tako kot imaš ti, vseeno bom pa pustil možnost starega sistema. Še eno vprašanje, v tem kotlu je po vsem dnu nalagalne komore šamot, po skici ki sem jo našel od tebe za predelavo primarnega zraka, sem ugotovil, da ima tvoj kotel samo delno zalito dno, okoli telesa šobe. Jaz bi naredil enako, misliš da bo ok, ali bi bilo boljše, da zalijem čez vse ?
Hvala za vse informacije.
Aleks, hvala za nasvet, bom upošteval, v kolikor se ne obnese predelava Smile
gomi ima tudi malo zmanjšano šobo. za te vrste kotlov je kar nekaj trikov za izboljšave, pa niti ne stane ne vem kaj.
To je zmanjšana šoba po dolžini se mi zdi, ane ?
To rad slišim Smile .. če je še kaj takega kar bi lahko poštimal preden ga vgradim bi bil hvaležen če mi napišete Smile

Tnx
Ja aleks to imaš pa prav. Res so se obnesle le tiste najenostavnejše izboljšave. Glede šobe - je čisto običajna le s šamotno opeko je v vzdolžni smeri prekrita malo več kot je širina reže. Po dolžini je pa jaz ne morem skrajšat, ker je prva luknja sek. zraka ob koncu šobe.
kar-en-dva-tri - pravilno si ugotovil. Na omenjenih slikah je poševna pločevina na drugi sliki. Položena je na spodnjo pločevino nalagalne komore in je pritisnjena ob beton. S tem dosežeš dovolj dobro zrakotesnost. Na vertikalno steno pa je pričvrščena z dvema vijakoma. In to je vse. Pri teh vijakih vidim pri tebi problem, ker je vertikalna stena omočena in ne moreš v njo vrezati navojev za vijake. Če bi jo privaril pa potem nimaš možnosti čiščenja kanala. No iz konca bi se dalo nekaj narediti, da bi s cevjo sesalca imel dostop.
Sem študiral da privarim matice na kotel, naredim večje luknje v pločevini in privijačim z večjo podložko. S tem bi omogočil odstranjevanje pločevine.
Mogoče veš debelino te pločevine ? kotlovska 8mm bi morala zadostovati.
Debelina pločevine je 6mm, pritrdilna vijaka pločevine sta pa fi 8mm. Mislim, da je to M8 vijak. V mojih gradbeniških priročnikih vijakov pod M10 ni. Luknji (za pritrditev) v "poševni" pločevini sta pa fi12mm. Pritrditev pločevine je pa bolj montažnega pomena. Samo toliko, da se ne odmika in premika ob nakladanju in delovanju, da je ves čas pritisnjena ob vertikalno steno. Pritrditev vijakov je malenkost več kot jih lahko priviješ s prsti.
To za orientacijo. Če imaš neke podatke, potem lažje razmišljaš kaj storiti v konkretnem primeru.
A samo 6mm, upam da oba govoriva za poševno pločevino, ker po fotkah mi deluje bližje 10mm ?? Smile
Ne je 6mm. Celotno telo kotla je izdelano iz pločevine 6mm. Je pa to izredno trda kotelna pločevina. Sem imel težave pri vrtanju lukenj.
Ja na sliki se vidi debelejša ker je slaba, premaknjena slika.
Gomi, nekje sem prebral, da si namontiral kukalo na spodnja vrata, mi lahko prosim prilepis fotko.
Ne, nisem. To je pa cratos naredil na svojem kotlu, pa mislim, da je podobno zadevo namontiral še nekaterim tu na forumu.
Aha, hvala za info.
1 2
Iskanje po temi