PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri France Turbo kamin

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tisti ki imate probleme s pepelom, ste ze slisali za sesalec? :-)

Poslano z mojega HUAWEI P7-L10 z uporabo Tapatalk
Marko 1976, drva imam kar v nekem plastičnem vozičku z eno akso. Zunaj pred vrati ga naložim in ga pripeljem poleg kamina (minimalno prahu in svinjarije).

Gledam tako, da imam drva (sobna temperatura) vsaj še za eno kurjenje.

Drugače v kaminu kurim vse drevesne vrste od polen do okroglic različnih premerov.

Lansko jesen sem dal fasado, tako da letos pozimi nisem vzdrževal ognja. Sem samo na polno naložil in zakuril (zakurim vedno z vrha navzdol), pa še to po osmi zvečer. Ko mi je pogorelo in je ostala samo žerjavica zaprem dimnik, priprem dovode za zrak (zadnjega ne premikam stalno odprt to je tisti za inox škatlo) in je kamin mlačen še zjutraj in tudi, če pobrskaš po pepelu notri najdeš še žerjavico.

Pa še nekaj, toploto začne zares močno oddajati, ko se razgori in na minimum priprem spodnji prednji dovod zraka - se občutno poveča temperatura nad kaminom (mislim da se mu reče štarter) tako, da gre največ zraka skozi zgornji dovod (predgreti zrak).

Če pa želiš stalno vzdrževati ogenj pa tako kot vsak kamin dva polenčka notri.
Pa je opcija shranjevanje večje zaloge drv v lopi za hišo pozimi? Mislim zaradi kakega problema vlažnosti?
Jaz imam v kurilnici stalno nekaj drv različnih velikosti. V škatli (kupljeno v Merkurju) dimenzij cca 30x30x50 imam dve večji poleni potem 3-4 srednja velika polena in nekaj manjših za podkuriti. Kurim od zgoraj navzdol in to je dovolj, ko popoldne prižgem kamin. Zjutraj je še topel, če pobrskam po pepelu, vidim žerjavico, če bi rabil kuriti (običajno je to v soboto zjutraj, ko smo preko dneva doma). Tudi takrat sta dovolj dva velika polena za ogrevanje preko dneva, nekaj da še kuhanje. Naj pa še enkrat povem, da je kamin pri meni kot sekundarno ogrevanje, malo za lušt malo za dogrevanje.

Sprednjega dovoda zraka v peč pri steklu ne zapiram, ker se mi zdi, da se potem steklo hitreje umaže. Kurim samo bukev.

Drva imam pod nadstrešnico (običajno 2 leti sušena) in sem jih tudi že uporabil direktno iz te zaloge. Ni bilo problema za kurjenje, le da so bolj suha tista iz kurilnice (morda manj pokadi v začetku).
Kremenček, a pustiš dovod zraka pod steklom na polno odprt?

Jaz mam na polno odprtega samo na štartu, ko se drva razgorijo ga priprem na 1cm.

Dovode z vrha tudi pripiram po občutku, če se ogenj zares razvname priprem na nekaj milimetrov. Takrat začne zrak vleči skozi zadnjo odprtino (inox škatla) in iz nje gorijo neizgoreli plini v presledkih zgleda kod bi zmaj bruhal ogenj (zgleda zanimivo).
Ja spredaj pri steklu imam vedno do konca odprt pretok zraka. Se mi zdi tvoje razmišljanje zanimivo, zato bom poizkusil še kuriti na ta način.
Regulacijo gorenja naredim preko zgornjih loput.

Imam tudi v notranjem delu peči, kjer je prostor za lonček, loputo, katero na začetku kurjenja odprem do konca (tako kot vratca na peči priprta) ter s povečevanjem moči kurjenja pripiram oz zapiram vratca ter to loputo.
Pozdravljeni

vem da je že kar nekaj časa od objave , a vendarle...v tem forumu sem zasledila, da je potrebno biti pazljiv pri uporabi nape , ko so vrata in okna zaprta in gori v kaminu. Kaj je tu mišljeno?
Napa ti lahko potegne dim iz kamina če kamin nima svojega dovoda zunanjega zraka in zrak jemlje iz prostora. Seveda je ta nevarnost takrat ko okna in vrata dobro tesnijo ter ni nobeno okno odprto.
Pozdravljeni!

Problem uhajanja dima iz kamina v prostor, se pojavi lahko le pri istočasnemu obratovanju kamina in kuhinjske nape. Sodobne močne nape namreč v prostoru ustvarijo podtlak, zaradi česar lahko dim povleče iz kamina. Rešitev za to je, da preprosto odprete oken ko uporabljate napo in hkrati kurite v kaminu, obstajajo pa tudi razne avtomatske variante, npr.: da se namesti posebna loputa. 

Več si lahko preberete tu: http://www.dimnikar.si/wp-content/upload...ilnika.pdf
Kamini in lončene peči! peci-keramika.si
1 2 3
Iskanje po temi