Objave: 14
Teme: 2
Ocena:
0
Spoštovani
Imam težavo hidravlične in električne vezave v naslovu navedenih načinov ogrevanja v kombinaciji z zalogovnikom (ki mislim, da je potreben. V prehodnem obdobju namreč kurim izključno na drva). Električno peč imam samo za rezervo. Trenutno nam pa polagajo plinovod (teoretično bo deloval šele 2019).
Ko je mraz delajo peleti. Želel bi si imeti samo eno elektroniko za vse skupaj.
Prosil vas bi za mnenja, ideje, sheme, ...
Objave: 1546
Teme: 3
Ocena:
14
Zakaj bi pa rad imel toliko energentov. Jaz bi obdržal peč na drva z zalogovnikom in mogoče montiral plinsko peč. Tako bi takrat ko nebi kuril na drva grel s plinsko pečjo. V tem primeru električne peči in peletov ne rabiš. Edino če je peč na drva kombinirana s peleti že.
Najprej poslikaj in opiši obstoječe stanje, potem bomo pa lahko kaj pametnega svetovali.
Ocena:
0
Peč je kombinirana drva/peleti, plina nebo še 2 leti (ali več, glede na porabo investicijskega denarja) , elektrika je trenutno za rezervo, potem dejansko odpade. Zalogovnika še nimam.
Trenutno kurim v prehodnih obdobjih z drvi, pozimi z peleti, če se gorilcu kaj zgodi (se je ža parkrat) ročno preklopim na elektriko. Krmilje imam osnovno: sobni termostat+mešalni ventil.
Hvala
Ocena:
0
Te hidravlične vezave so mi poznane.
- do sedaj sem vse montiral sam tko cevi kot elektriko/elektroniko
- vse želim imeti samostojno (modulno): peč, zalogovnik, bojler, el. peč (ne grelec) v bodoče pa še plinsko peč namesto električne.
- želel bi shemo čim bolj enostavne hidravlične vezave z možnostjo modulnega dograjevanja ter kakšno avtomatiko za vse skupaj priporočate
- pop poklicu sem strojnik ampak več glav več ve
Hvala
Objave: 12384
Teme: 192
Ocena:
8
Ne verjamem da boš dobil za pametno ceno regulacijo.s katero bi lahko upravljal tri, štiri ali celo več virov ogrevanja.
Mogoce bi se najceneje to naredil sam z nekim ardruinom. Seveda če tti je to znano. Sicer boš moral koga dobiti.
Lahko pa v wdc temi vprašas koliko virov ogrevanja hkrati (v eni shemi ) zna upravljati wdc . Meni se trenutno ne ljubi preverjati njegovih shem. Homer zagotovo ve ta podatek.
Zakaj pa ne bi kakšnega vira ročno vklopil?
Objave: 1546
Teme: 3
Ocena:
14
Ko sem se sam zanimal katera regulacija bi mi omogočala krmiljenje oljne peči in peči na drva, nisem našel ustrezne regulacije, ki bi mi to dvoje krmilila. Zato sem regulacijo naredil z releji da se mi peč na olje vklopi takrat ko v peči na drva več ne gori, v zalogovniku pa ni več tople vode. Vezavo sem naredil tako, da lahko dodam vremensko vodeno regulacijo od firšta. Torej za vklope raznih peči naredi z releji. Lahko tudi vkomponiraš še Wi-fi stikala, da lahko peči (električno plinsko) vklopiš tudi na daljavo. Ali pa narediš za program za adruinoin s tem krmiliš posamezne vklope peči.
Objave: 12384
Teme: 192
Ocena:
8
Wdc krmili drva pa elko (plin) pa se kak grelec najbrž zraven. Ampak da pa bi se nekaj 4 fural pa ne verjamem.
Objave: 8660
Teme: 6
Ocena:
9
Točno tako..., WDC krmili do dva vira pa morda zraven še solarno.
Te preklope in logiko kdaj kaj bo treba reševati na drugačen način.
Ne razumem pa dobro zakaj bi moral vse to imeti avtomatizirano?
Ocena:
0
Elektriko tak vklapljam ročno, ko drva zakurim je tudi ročno. Ni problem v vklopu določenih virov, ampak krmiljenje med njimi in njihova regulacija.
Z Arduinom sem že probal, pa me programiranje j***.
Hvala Zdravapamet.
Itak razmišljam zunaj okvira. Če nebi, bi že naredil. Ampak več glav več ve, pa sem mislil, da bom dobil kakšno novo idejo.
Hvala
Ocena:
9
Regulacijo izvedeš z WDC, vire pa preklapljaš ročno.
Ne vidim velik smisel nekih motoriziranih ventilov, za preklop ki ga narediš enkrat ali dvakrat na leto, obenem pa itak moraš zakuriti, nalagati drva, .....
Vsak vir ima itak neko regulacijo, ali pa vsaj termostat.....
No ja, peč na drva naj bi imela regulacijo povratka, kar pa je lahko samostojna regulacija
Ocena:
0
Ni problem v meni (sem bolan in ne vem kako dolgo še bom), problem je v mami (80 let). Rad bi ji olajšal, da samo z stikali (peleti, drva, elektrika(plin), topla voda) upravlja z celotno zadevo.
Ocena:
9
Se oproščam....
Če je preklop na gumb zahteva, se pač to reši z motoriziranimi preklopnimi ventili in preklopnim stikalom.
Jaz se v tvojem primeru ne bi odločil za toliko kombinacij ogrevanja, ker tudi najbrž ne moreš pričakovati, da ti bo mama pri >80 še dolgo prekladala drva in vreče s peleti.
Ocena:
0
Saj zato pa delam in razmišljam o čim bolj avtomatiziranem delovanju in dokler nebo plina (tudi tega moram zajet v sistem), bo pač električna peč. Sicer sem ji pojasnil delovanje in samo mehaniko preklopa, ampak to je tak, kot bi učil raco vozit bicikel.
Objave: 13287
Teme: 13
Ocena:
-503
Predpogoj za res enostavno vezavo in dobro delovanje je, da vse ogrevalne vire vežeš na skupni zalogovnik. Zalogovnik je pogoj, da bo vse delovalo avtomatsko, brez potrebe po motornih ventilih, kateri so nezanesljivi pa še poceni niso.
Od tukaj naprej bo vsaka malce boljša avtomatika peljala vse kar želiš.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->