PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Popravilo kotla Vigas aka DHB Kočevje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,

Za male pare sem kupil rabljeno peč DHB 25kw iz Kočevja. Zakaj rabljeno? zato ker bom zaenkrat ogreval samo pritličje cca 180 m2, z leti pa si bom uredil stanovanjski del, tudi cca 180 m2 in se mi ne zdi smiselno investirati v nov kotel velikih moči ta moment ko rabim za delavnico dobrih 15 st C.
Gre se za to, da je termobeton okoli vplinjevalne šobe v precej revnem stanju (razpoke), in za kakšnen cm nižje od šobe, sama šoba je praktično nova.
V spodnjem delu je šamotna obloga tudi pregorela, verjetno zaradi praskanja z grebljico :? . Po spodnjih robovih (pod šamotom) je pločevina tudi že najedena od korozije Sad .

Ima kdo kakšen dober recept za sanacijo termobetona, oz. šamota, ter ali obstaja kakšna zadeva (tekoča kovina) da bi na novo potegnil plast ki bi vsaj nekaj časa preprečevala nadalnje gnitje kotla, oz. podaljšala življensko dobo kotla ? Smile

Hvala
[attachment=o24174]
[attachment=o24172]

Priložene datoteke
.jpg   peč 2.jpg (Velikost: 73,3 KB / Prenosi: 1661)
.jpg   peč 3.jpg (Velikost: 67,25 KB / Prenosi: 1661)
.jpg   peč 5.jpg (Velikost: 37,47 KB / Prenosi: 1661)
anyone ??
A je DHB že crknil, da ni delov?
Jaz bi kar položil 3cm debele šamotne opeke okrog šobe, kar pa moti pa odbrusil. Tudi izgorevalno komoro naredi iz teh opek, ter spodaj pod komoro. Lahko pa saniraš tudi z šamotno moko in stekleno volno, večje razpoke. Da pa peč nebo kondenzirala pa ji dogradi laddomat ali pa mešalni ventil z motornim pogonom (Seltron PROMATIC ACC od seltrona). Seveda k temu moraš dodati en zalogovnik vode. Brez tega ti bo peč Še naprej kondenzirala, z regulacijo povratka pa ne. Če boš to peč dobro zrihtal in nastavil, boš lahko ogreval komplet hišo ko jo boš dokončal. Le dvakrat na dan jo boš moral naložiti. Big Grin Big Grin
Hvala Sebek.
V planu je zalogovnik 2000 litrov, vezava s toplim povratkom vode.
Kaj pa če bi prostor okoli šobe ponovno zabetoniral kar s termo betonom..bi se obneslo ? Kaj pa izgorevalna komora, če jo ulijem iz termobetona,več kosov ?

Za DHB ne vem kaj bi lahko pomagal z nadomestnimi deli v tem primeru, a naj ga vprašam za šamotne obloge in termobeton...me bo po moje poslal v rodne kraje Big Grin
Po moje je bolje da narediš nov kalup in zalijes novo šobo.
Ker tisto kar boš zraven "pacal" se zagotovo ne bo dobro sprijelo s starim delom. Če ne prej bo odpadlo ob prvem gorenju najbrž.
Glede na množičnost teh peči (tudi po Evropi) prodanih pod celim kupom različnih imen sem pa skoraj prepričan da kdo že dela ta potrošnikov material in ga prodaja (šobe, IK...). Poglej na kak eBay...
Hvala Hanzi,
To sem tudi imel v mislih, kalup in na novo zaliti.
Kakšen material pa priporočaš, oz. ali obstaja še kaj drugega kot termobeton in pa šamotna malta in kaj od tega je boljše?

Pod katerimi imeni se pa še prodaja ta kotel ?
Šamotne opeke kupi kar v lokalni trgovini bo najceneje. Vigas ima narejeno zgorevalno komoro in položeno pod komoro kar navadno z šamotno opeko. tako lahko enostavno razstaviš komoro ter očistiš peč. Termobeton sicer lahko vliješ, samo vprašanje kako ti bo ratalo obdržati luknje za zgorevalno komoro. To pa mora biti kar točno narejeno.
Kaj je pa bolj obstojno ? Bi se že potrudil da bo tako kot mora bit Smile
Eno je obstojnost drugo pa cena sanacije. Komplet šamotne opeke te ne bodo prišle 100€, enostavno ji lahko obrežeš in zložiš v komoro. Če bo čez kakšni dve ali tri leta kakšno zlizalo ob šobi jo enostavno zamenjaš. Pomoje termobeton zdrži manj ali pa enako kot šamotne opeke. Je pa vgradnja veliko težja.
Uporabi šamotno opeko.
Če bi rad dobro naredil je res najbolje, da odstraniš obstoječ termo beton in vgradiš novega. Vendar pri zalitju pazi na dovod sekundarnega zraka v šobo, da bodo cevke (3 leve in tri desne) na pravih mestih.
Kot pravijo predhodniki bo vsak beton, pa naj bo še tako kvaliteten, počil. Jaz sem zato betonsko dno nalagalne komore prekril s 3 cm šamotnimi opekami - tudi samo šobo. Pustil sem samo režo. Sicer malenkost zmanjšaš volumen komore vendar zaščitiš dno in šobo pred neposrednim vplivom ognja in mehanskimi udarci, ki so najbolj škodljivi, ko je kotel žareč.
Tudi dno spodnje komore lahko obložiš s običajno šamotno opeko. Ne vem kako je pri DHB, pri vigasu je na dno spodnje komore najprej položena toplotna zaščita, na njo pa so potem položene šamotne plošče.
Na sliki je s šamotom obloženo dno nalagalne komore. Kaj dosti se ne vidi šamota ker puščam na njem zapečen pepel.
[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/p/iA/3lzqa7ny/rezaunichr("46")jpg[/img]
Zdrava pamet, sem se odločil da dam kotlu še eno priložnost. Bom pač malo expirementiral, saj ta forum je zato da si pomagamo med sabo, če prav razumem. Zato prosim če lahko kako pomagaš, pomagaj, če ne pa se niti ne vmešavaj.
No, pa niso me nategnil, za ta denar, jo lahko prodam na dinos. Razlog menjave je bil zgolj ta, da prileten gospod ni mogel več sam kuriti na drva, so prešaltali na pelete. DHB Kočevje sem že klical, ponudil mi je kpl kotlovsko telo, za šamot in pa termobeton ga pa ne mislim klicat, ker to je potrošni materijal in ne rezervni del kotla.
Šamot je odstranjen, bom probal naredit tako kot je bilo, mogoče celo bolje.
Hvala Gomi za nasvet, bom upošteval.
Glede na to, da sem sedaj odstranil šamot in glede na to da ima ta kotel pravokotno dno nalagalne komore, bi ga nadgradil z dvemi poševnimi pločevinami in jih obložil s šamotom. Ali bi bilo pametno peljati del primarnega zraka iz strani ? Ker sem slišal da pri nekaterih kotlih, ki imajo dovod samo z vrha prihaja do eksplozij. Pa šobo bi zamaknil v eno stran, IK pa v drugo, s predpostavko, da bi predelal IK iz pravokotne, v okroglo ali polokroglo obliko.
Kotel imam lahko razstavljen do kurilne sezone, tako da nekaj časa je še Smile
1 2
Iskanje po temi