PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri France Turbo kamin

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Imam dobro ponudbo za kamin (peč) France Turbo... Cena z montažo vred bi me prišla 1.750... Model Otentic...

Ima kdo podoben ali enak model? Izkušnje? Izdelava - predvidevam, vrhunska? Ta peč potemtakem jemlje dovod zraka kar iz prostora - dnevne sobe?

Za enak denar bi dobil zgolj montažo kakšnega kaminskega vložka, ki sem ga sprva hotel kupiti... Tele peči od Turbota so sicer samostoječe, pa zato za enak denar kvalitetnejše?

Kamin bi uporabljal poleg TČ pozimi, ko bo najbolj mrzlo...
Pozdravljen,

Imam peč France Turbo, sicer model Super turbo 200. Tudi jaz sem se na začetku ogreval za model Otentic (zaradi cene), pa me je prodajalec takrat prepričal, da je boljša izbira Super turbo 200 (mi ni žal).

Peč greje zelo dobro (kolega ima obzidan v kaminski vložek in mu prostora ne ogreje tako efektivno - hitro kot FT meni), najpomembnejše je, da imaš na voljo dovolj velik prostor, kjer bo locirana peč (odprt prostor)... v kolikor imaš zaprt in majhen prostor, toplota zelo težko prehaja v druge prostore, posledično bo v prostoru kjer bo locirana peč prevroče.

Kar navajajo zastopniki drži, da peč relativno dolgo ohranja toploto in potrebuje čiščenje pepela na približno tri tedne.

Steklo se dokaj hitro zamaže, pomaga v kolikor pri začetku kurjenja pustiš vrata priprta 1 cm, 10 min.

Peč je cenovno zelo draga, ko jo pogledaš, njena cena dosti več kot 1000 eur ne bi smela stati.

Dobra stran: peč močno greje, čiščenje pepela in drži toploto.

Slaba stran:cena in mazanje stekla.

V kolikor bi se ponovno odločal, bi verjetno ponovno izbral FT.

Lep pozdrav
pazi na pločevino ob zadnji steni če jo ima, kjer prihaja v kurišče terciarni(? al je sekundarni, ne vem več) zrak. v spodnjem delu se ti hitro deformira. jaz sem jo prodal. nič posebnega kaminska peč, sam zelo draga.
na sliki se malo vidi[img]httpsunichr("58")//s1unichr("46")mojalbumunichr("46")com/11268341_18061959_23320570/franc-turbo/23320570unichr("46")jpg[/img]

v glavnem, teh kaminskih peči ne smeš hajcat brez nadzora, ker niso namenjene dolgotrajnemu gorenju. nimajo nebenega varovala, kot so včasih imele sobne peči, tak bimetalni termostat za omejevanje izgorevalnega zraka. tukaj gre vse ročno, pa še to imaš na treh krajih peči. če se že nameni tolk dnarja za peč, bi se jaz sedaj raje odločil za ali cenejšo (recimo lokaterm, stroj) kaminsko peč in razliko namenil čemu drugemu, ali pa nabavil orenk kamin oblečen v salovec, ali kaj podobnega.
Imamo Kamin proizvajalca COLOR emajl. Zelo zadovoljni.
Enako kot Polenček - zelo zadovoljen, podoben kamin kot ga je imel Aleks, s tem, da ima nadgradnjo - model Turbo Passion 200.

Ko sem sam iskal takšne peči, mi ni nobeden prodajalec poudaril, da ima katera od njih varovalo z bimetalom. Res je, da jo uporabljam kot drugi vir ogrevanja (torej spomladi ali jeseni v prehodnem obdobju oz ko res pritisne mraz) in za komfort, ki ga nudi ogrevanje na drva.

Kot vem, se pri vseh podobnih pečeh umaže tudi steklo - ga očistiš s pepelom in to je to. Upoštevaj nasvet Polenčka.

LP
Hvala za mnenja... Cena pri meni ni neki minus, ker imam znižano ponudbo (stara zaloga)... Tako da za 1.750 (na ključ) ni nekaj drago...

Kaj je to varovalo z bimetalom?

Da TF peči niso lepe na pogled oz. kakovostno izdelane? Drži zares?

Kakšna pa je pravzaprav razlika v tem primeru med pečjo in kaminom?

LP
jaz imam pec, ki je prvi model TF, ki so ga dali ven ...

kaj je bistvo take peci? da ni ciscenja pepela vsak dan. tisti, ki imajo razne bau kamine in navadne kaminske peci, skoraj kot po pravilu cistijo pepel vsak dan. tukaj tega ni. drva grejo v prah. jaz cistim pepel na 14 dni ...

velik minus je cena. pec je draga. stroj ima kopijo teh peci, je cenejsa, ampak izgleda kot krematorij. pa ze TF pec je bolj grda kot ne ...

imas cel kup prodajalcev peci, ki ponujajo sekundarno in tercialno poizgorevanje dimnih plinov. ne vem pa kako se obnesejo v praksi ...
Marko1976 Napisal:Kaj je to varovalo z bimetalom?
bimetalna loputa, ki regulira dotok zraka v peč. včasih so imele to vse sobne peči in nekateri štedilniki. ti so bili tako imenovani "trajno žarni", namenjeni za trajno obratovanje. sobne peči za trajno obrtaovanje, ki se jih dobi včasih tudi pri nas, dela wamsler, njihovi so deklarirani za "dauerbetrieb", trajno obratovanje 24/7. avtomatsko regulacijo zraka imajo modeli delta in saphyr. trojni zrak imajo myro, myra, orpheus, komplet vsi iz programa standard pa še kateri. nekateri imajo nastavitev zraka glede na gorivo. imajo peči ko boga, malo razišči. pa gotovo še kaka druga firma tudi.
kamini franc turbo pač niso namenjeni trajnemu obratovanju, vsaj ta naš ni bil. namenjeni so bolj okrasu. nam so ob nakupu rekli da ne priporčajo da na sezono skozi njega požgemo več ko 4 metre polen.
Sprašujem se kaj pri tej peči je vredno 2000€ ...

Edit: če se prav spomnim, so imele bimetalne lopute Gorenje centralne peči iz 80-ih, ki so izgledale kot štedilnik.
Cena je zelo, zelo napihnjena. Ko sem kupoval, sem začel gledati kaminčke za 250 eur, na koncu sem dal 2200 eur.

Mislim, da so nekaj let nazaj bile cene teh kaminov 1200 eur.

Cena je verjetno taka glede na ponudbo - povpraševanje (jim že gre).

Meni je pomembno, da ni treba vsakodnevno čiščenje pepela (svinjarija), da lahko notri vtakneš polena daljša od 30cm, greje zelo dobro in tudi relativno dobro zadrži toploto.

Pred vsakim kurjenjem očistim steklo, spodaj dam dva močnejša polena, zgoraj pa nekaj okroglic in trsk (kar do vrha), prižgem vžigalno kocko in pustim. Načeloma kasneje ne dolagam več.
Točno tako je tudi pri meni (le cena je bila nekaj pod 2k€) Big Grin
Še vedno ne vem zakaj bi to bilo vredno 2000€ ...
Saj ni vredno - kdo pa pravi, da je.

Se pač odločiš,kupiš in ga imaš ali pač ne.

Vendar, če greš v drugo skrajnost (recimo peč za 250 eur), bo posledično verjetno malo kurišče, ne kvalitetna izdelava, majhna nakladalna vratca, poraba kuriva, regulacija dovoda zraka, zvijanje vrat - netesnenje...

Preko zime svoj kamin zakurim vsak dan, če bi moral vsakodnevno čistiti in ven odnašati pepel, bi to nekajkrat storil potem se mi nebi dalo več in bi na njemu imel rožo v loncu (če tako gledaš je pa tudi 100 eur preveč).

V kolikor pa gledaš sam material, ki je potreben za izdelavo kamina potem ni vreden niti 500 eur.

Pa še ena stvar mi je všeč, ko zakurim cca. po 20min oz., ko se razgori začne takoj oddajati ogromno toplote. Na njemu lahko skuhaš tudi kakšen pisker čaja v kolikor je nuja.

Kamin sicer nima zunanjega dovoda zraka, imam dva CO javljalca (eden hofer varijanta, drugi je priznanega proizvajalca) nameščena pa nobeden še ni kazal drugega kot vrednost 0. Opozorjen sem bil le na uporabo nape pri zaprtih oknih.

Ena redkih stvari pri hiši, ki sem jo kupil pa mi ni žal (sem spada še kuhinja in TČ).

Notranja vrata od mizarja pomeri narejena (porazno) - je bil večkrat pri meni kot marsikateri žlahtnik, ampak to je že za drugo temo.
To vsakodnevno čiščenje pepela je neumnost ... Jaz imam v kaminu miniaturno posodico za pepel (okoli 2 litra volumna), pa če kurim 24/7, odnesem pepel 2x tedensko.

Drugače pa bi bil presenečen kaj vse dobiš za malo denarja. Včasih celo več kot če plačaš samo ime.
Kateri kamin uporabljaš?

Ko sem nekoč bral debato o kaminu Prity, si imel Haas and Sohn, če se prav spomnim.

Ne vem nekaterim je tudi Prity OK in še cena je ugodna, drugi pa pravijo, da tudi če bi koštal 50 eur ga ne kupijo več.

Z mojim sem zaenkrat zadovoljen in tudi ne kaže kakšne posebne obrabljenosti.

Sicer ne vem kaj bi lahko crknilo, ker je robusten in vse mehansko.

Da bi bile slabe kvalitet kot je očitno nekje slišal Marko 1976 ne bi rekel, lepota je pa relativna stvar - ni ravno nek presežek, pač sod kot sod.
1 2 3
Iskanje po temi