PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Peč na pelete. Ali deluje pravilno?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dober dan. Nevem kako je z drugimi pečmi, ker nismo nikoli imeli peletov,vedno smo kurili na drva. Zdaj imamo peč na pelete in me zanima ali je to pravilno delovanje? Peč namreč skozi cel dan segreva. Prej je bilo nastavljeno na zimo,zdaj je na poletje... Peč ima ta dva gumba. Ali se da kako nastaviti, da bi peč segrela vodo samo proti večeru in nebi cel dan rabila peletov? In zakaj se peč vklaplja, če noben čez dan ne rabi tople vode? Prej, ko smo imeli nastavljeno na zimo, pa se je tudi nonstop vklapljala in rabila pelete, ampak radiatorji so bili pa napol topli. Ali je nujno da dela skozi cel dan?
Odvisno kakšna regulacija je na peči, peč rabi pogoje za delovanje. Če je stanovanje hladno ji da sobni temostat pogoj za delovanje, če je voda v bojlerju hladna enaka zadeva. Lahko pa tudi greje samo sebe in čaka kdaj je potreba po gretju. Katera peč, katera elektronika?
To da da termostat znak kadar pade temperatura pod nastavljeno drži,samo ni mi logično da se vklaplja ko je na termostatu vredu temperatura. Pa dejstvo je da se preveč vklaplja...smo poklicali že monterja, ki je montiral in je rekel da je to normalno,da to ne gre dosti peletov, da se more vklapljat toliko. Kako ne gre dosti peletov, če smo porabili že 3 tone ali menda še več.. Peč je od Hrvatov...Centrometal firma, bojler mamo še od prejšnje peči na olje Kiv, termostat je pa od seltrona. Saj sem mislil dat slike gor pa ne gre,ker so prevelike.
kupi to pa nastavi 3x na dan....
<!-- m --><a class="postlink" href="https://www.conrad.si/Analogna-casovna-stikalna-ura-za-vticnico,-dnevni-program-GAO-0760-3680-W-IP20.htm?websale8=conrad-slowenien&pi=616020">https://www.conrad.si/Analogna-casovna- ... &pi=616020</a><!-- m -->
- samo kako bo pa s kondenzom v peči, pa samo "bog" ve :lol:
To že mamo doma, ne rabim kupovat Big Grin. Kak drug nasvet? Pa ostale peči tudi tako delajo? Kako ste zadovoljni s porabo peletov ostali,ki mate peči na pelete?
Odvìsno kako je vezan termostat, v primeru da je vezan na OČ, ki jo vklopi ko je potreba po ogrevanju. Ogrevalni krog in bojler imata vsak svojo črpalko?
3 tone peletov ni ne vem kako velkka poraba....
Če si slikal z android telefonom imaš v trgovini play aplikacijo s katero pomanjšaš velikost slike
Verjetno je regulacija na peči tako narejena, da je v peči 24 ur na dan enaka temperatura vode in ko temperatura vode pade se zažene gorilec. Dobi si enega, ki se spozna na kotlovne regulacije in ti naj pogleda kaj je za narediti.
Ogrevanje sanitarne vode na takšen način je potratna zadeva. Nabavi STČ, boš prišparal in manj onesnaževal.
Xavi, o onesnezevanju bi se dalo debatirati. Če poganjaš STČ z elektriko iz Teša je nekako tako kot da kuriš premog v peči z cca 35% izkoristkom. Res pa je da pri tebi čisto, nekje se pa mora kaditi. Moj predlog, sončni kolektorji. Verjetno je pa avtor teme že razmišljal o obeh najinih predlogah, trenutno pa išče rešitev za svojo težavo v prvem postu
Vpilv onesnaževanja iz indvidualnih kurišč neposredno na bivalno okolje je bistveno večje, kot iz kontroliranega vira.
Če ima rešeno ogrevanje sanitarne vode mimo peletov, lahko peč do naslednje kurilne sezone izklopi.
Peleti tudi niso problematicni glede onesneževanja niti v individualnih kuriščih.
Tudi pri sončnih kolektorjiv lahko izklopi peč čez poletje, pa ne samo čez poletje, celo v prehodnem obdobju mu lahko dogrevajo vodo v bojlerju.
Gremo nazaj pomagat avtorju teme
Malo ste zašli.

Dejstvo je, da ogrevanje SV s peleti cenovno ni najbolj ugodna varianta. Peč se vklaplja takrat, ko ji sobni termostat da to nalogo, ko ji temperature bojlerja da to nalogo in pa še sama sebe, da je konstantno na stand by za morebitno ogrevanje teh dveh porabnikov. Če bi peč čez dan ugašal in bi jo nato proti večeru zalaufal - nisi prišparal nič, ker pač takrat porabi toliko več energije, ki jo je privarčevala čez dan. Sem sprobal sam (ogrevanje bajte preko zimske sezone) in je bil na koncu rezultat isti.

Ne vem sicer kaj ogrevaš, vendar je na današnji dan (če upoštevam, da si celo zimo ogreval s peleti) ob dejstvu, da greješ tudi SV, to dokaj majhna poraba.
Peletni kotli so narejeni iz kotlovske pločevine, zato mora biti ogret na določeno temperaturo in sicer nad 50 stopinj, da ne kondenzira. Na kotlu se zaradi prenizke temperature pojavi kondenz posledično rja in v nekaj letih bi rja razjedla kotel.
Sam imam kotel na pelete Biodom in ga vključim v oktobru in je v delovanju do konca aprila. Če se kotel ohladi pod 62 stopinj C se vključi in segreje vodo na 72 stopinj C to je približno na 6 ur. Drugače sem pa sobni termostat nastavil, da mi vzdržuje sobno temperaturo med 20 stopinj C in 21,5 stopinj C , da imam čim manj vklopov to je približno 6 na dan. Kotel mi deluje peto kurilno sezono brez ene okvare, v tem času sem lani zamenjal samo gorilno posodo.
zdravapamet Napisal:Tvoja TČ pa dela na koln....
še en "bumbar" :roll: Torej trdiš, da ves štrom, kar ga proizvede Šoštanj, se namensko uporabi samo za TČ Idea za tvojo televizijo, hladilnik, obtočne črpalke, žarnice ipd pa je neka druga elektrika na razpolago.... :roll: morš bit res velki bumbar, (to pot brez narekovajev) da nekaj takega izjaviš...
peleti12 Napisal:Peletni kotli so narejeni iz kotlovske pločevine, zato mora biti ogret na določeno temperaturo in sicer nad 50 stopinj, da ne kondenzira. Na kotlu se zaradi prenizke temperature pojavi kondenz posledično rja in v nekaj letih bi rja razjedla kotel.
Kako pa je to pri kotlih na polena (uplinjakih), so tudi iz kotlovske pločevine, a jih bo razžrlo, ker se shladijo, preden se porabi energija v zalogovniku in se jih znova zakuri?
1 2 3 4
Iskanje po temi