Objave: 118
Teme: 31
Ocena:
0
Mislim, da ne bomo šli v varianto zalogovnik, saj bo šlo preveč drv, kajti večji je zalogovnik, bolj bo treba nalagat. bomo rajši na stari način kurili, pa čeprav bomo ob udobje. Toliko denarja za tako investicijo , pa da porabimo še več drv, nima smisla. Hvala za pomoč in vaše mnenje
Objave: 978
Teme: 2
Ocena:
2
Če boš imela enako navado ogrevanja kot sedaj, ne boš nič več porabila drv, mogoče še celo malo manj, ker bo peč bolj čista in bo boljši izkoristek. Tudi zvečer ti ne bo prevroče v hiši in zjutraj bo toplo, ko se zbudiš. Investicija niti ni tako visoka. Če bi jaz še enkrat delal, bi dobil 2000l zalogovnik pod 1000€ in bi ga sam izoliral. Elaktronika, črpalke, motorni pogoni in ves potreben material z večjo raztezno posodo pa pride nekje 1500€. To zadnjo cifro je dal kolega, katerem sem montiral zalogovnik, mešalne ventile z motornimi pogoni ter pripadajočo elektroniko. Dimnik ne bo več zabit s katranom, ampak samo s črnim prahom. Ni več nevarnosti dimniškega požara. Zalogovnik ti v kurilnici ostane za dolgo časa (večne čase).
Jaz sem tudi v osnovi hotel imeti samo klasično ogrevanje hiške. Sedaj mi ni žal, da sem montiral zalogovnik, sončne kolektorje in vso elektroniko. Peč pa kahko vedno brez velikih posegov v sistem zamenjam s kakšno uplinjevalno ali navadno pečjo na drva.
Sama se moraš odločiti, ali boš investirala min 1500-2000€ za zalogovnik in regulacijo ogrevanja po starem. Ali pa še dodaš nekaj in imaš vse kot se reče v malem palcu. Jaz sem naredil zadnje in mi ni žal niti enega porabljenega €.
Ocena:
0
Še eno vprašanje---ko zakurimo se nam prostori po 20 minutah že začnejo segrevati. Ali je v primeru, da imamo zalogovnik in ni na zalogi tople vode , ogrevalni začetni čas isti, ali se kaj podaljša.Ali traja dlje da se začne segrevati prostor?
Ocena:
0
še nekaj me zanima, ali so 10 cm debeline izolacije dovolj, ali je to ravno toliko da je nekaj?
Objave: 12384
Teme: 192
Ocena:
8
Odvisno od vezave zalogovnika.
Lahko se ogreva tako kot sedaj (takoj ko segrejes pec na temperaturo povratka, torej nekaj minut kasneje kot sedaj ko najbrž nimaš varovanja povratka), ali pa imaš še kakšnih 10 minut zamika ker moraš segreti zgornji del zalogovnika.
Ampak tako vprašanje je uporabno samo pri več dnevni odsotnosti (smučanje npr). Za dnevno kurjenje mora zdržati zalogovnik, se pravi ko zakuris peč, je hiša še topla in je čisto vseeno kdaj pride vroča voda iz peči v radiatorje.
Predlagam da si ogledaš kak sistem v živo, povprašaš lastnika po izkušnjah, če imaš kakšnega monterja v mislih ki bi to to delal, potem njega povprasaj po referenčna in naj ti proba zrihtat kak ogled njegove kurilnice.
Jaz imam sicer več kot 10cm izolacije, vendar je tudi 10cm ok. Jaz nisem pozornosti posvetil izolaciji cevi. Pa kot vidim tudi same cevi kar lepo grejejo kurilnico. Tako da, če je tista dva cm izolacije cevi dovolj, bo tudi 10cm zalogovnika dovolj.
Ampak je T vse skupaj v toplem delu hiše potem to ne igra toliko vloge.
Koliko pa ima tvoja peč izolacije?
Pa so v peči se višje temperature kot v zalogovniku.
Pa povej kakšna je temperatura dimnih plinov (TDP).
Ocena:
8
Se ne strinjam v kar nekaj točkah.
Ne verjamem da je 300l vode v peči. Vsaj ne v večini peči.mislim da to cifro komot zmanjšaš na 100l.
Če bi tvojih tristo.litrov vode spustil direkt v radiatorje bi jo se pol ure kasneje segrel, ker bi moral še radiatorje hkrati greti peči namreč ne moreš ohladiti, če imaš varovanje povratka.zakaj pa misliš da se mu tako rece?
Da boš ti enkrat na dan zakuril, moraš najprej imeti dovolj velik zalogovnik, drugič pa dovolj velik nakladalni prostor v peči.Jaz nimam nič od tega po tvoje.Ena peč pač ni dovolj za cel dan. V mrazu moram naložiti dve peči.
Zalogovnik ima to funkcijo da pobere vso toploto ki se proizvede v peči (tukaj je ob nespameti kurjaca lahko tudi 10m3 zalogovnik xpremajhen). Hkrati pa mora biti vsaj toliko velik, da ogreva hišo v času ko ne želiš kuriti. Če to samo nekaj ur ponoči, potem je lahko tudi 500l dovolj velik. Če pa želiš da bo topla hiša tudi po enem tednu smucanja, potem pa rabiš vsaj 5m3 zalogovnik. Potem pa mora vsak investitor na tehtnico.postaviti kaj mu je prioriteta in koliko je zato pripravljen dati.
Jaz sem že napisal. Zalogovnik z 2m3 je pri meni ok (lahko bi bilo tudi manjši), peč s 30kw je premočna (lahko bi bila samo 10kw), peč s 112l nakladalnega prostora je premajhna. Lahko bi imela 200l bunker (ob moči 10kw)
Objave: 4080
Teme: 39
Ocena:
3
nekaj podatkov hudobca ne drži čisto, oziroma, lahko da je pri njemu tako, ni pa nujno ti narediš enako.
1. čas do začetka gretja: meni kotel zleze na 70°C v 20 minutah od šibice in že greje hišo, tudi če je hranilnik počesan do konca. če je v hranilniku še kaj toplote, pa ta čas itak ni relevanten saj špico začetka gretja lahko pobere iz obeh (kotel+hranilnik), če je vezava kot v točki 3.
2. kotli tudi nimajo na splošno po 300 litrov vode. odvisno od velikosti imajo približno od 100 do nekje 150 litrov povprečno za 20 do 25 kW.
3. načeloma tudi ni treba vezat tako, da bi se moral najprej ogreti hranilnik, temveč lahko zvežeš da hranilnik požre tisto kar ostane od ogrevanja hiše. tako imam jaz (recimo etine "optimalne" sheme so vse na tako vezavo) in praktično ni zamika pri začetku ogrevanja. je skoraj kot če bi kuril gašper. najkasneje v 20 minutah so radijatorji topli. za ogled preprostega in poceni sistem se ponudim sam, povem tudi vse slabosti (hranilnik nima samo prednosti), kaj in kje nabavljat da ne bo šla cena v nebo in tako dalje. jaz sem vse zmontiral sam (hanzi mensezdi tudi). ni vesoljska znanost, je pa nekaj dela.
Ocena:
0
Smo poklicali nekoga da nam je predstavil v živo kako to zgleda imeti zalogovnik. Mislim da bomo ostali brez zalogovnika, ker nam je postavil ceno za okrog 3000 eur. za ta denar pa dobim že 70 ton bukovih drv. V tej ceni bi bil 1500 litrov zalogovnik, deli ki bodo potrebni za montažo in delo.To je pa že lep denar in se ne bomo podali v te vode. Bom raje za ta denar kupila skozi leta drva in zjutraj vstala na mrzlo kot sedaj.
Vsem izredna in lepa hvala za vso pomoč, če pa se bomo kdaj odločili kasneje,. pa bodo te informacije še vedno tukaj in v veliko pomoč
Timika
Objave: 202
Teme: 23
Ocena:
0
V info o količini vode v peči :
Centrometal EKO-CK 30kW - 67 l
Stadler 35kW - 120l
Schmitt RKU3 30kW - 102 l
Eurotherm EK-30 - 105l
Ocena:
0
Drva so se kupila na notranjskem in niso bila suha, ampak pripeljana iz gozda frišna, sekana spomladi ko še ni bilo soka v njih. Taka smo tudi hoteli, ker imamo za naslednje leto drva še doma. Iz tone dobiš približno 1,3 m drv. So se pa drva močno podražila letos spomladi. Lepo kvalitetno bukovno direkt iz gozda je težko dobit, je pa pri nas kar nekaj ponudbe za prodajo suhih klafter....cena mislim a nisem čist prepričana pa se giblje okrog 50 eur za meter.
Objave: 788
Teme: 4
Ocena:
1
Aha sveža in verjetno v hlodih.
Ocena:
8
Če Slo monterji vzamejo jurja pa pol za montažo zalogovnika, potem predlagam da iščem koga preko granice mogoče skupaj z dobavo materiala.
Zalogovnik dobiš za.manj kot jurja pri nas.
Primer
<!-- m --><a class="postlink" href="http://m.bolha.com/gradnja/ogrevanje-in-klimatizacija/centralno-ogrevanje/zalogovniki/zalogovnik-1500-l-hranilnik-akumulator-vroce-vode-1301954017.html">http://m.bolha.com/gradnja/ogrevanje-in ... 54017.html</a><!-- m -->
Ekspanzija, varovanje povratka črpalka in povezava (cevi) pa tudi dvomim da stane več kot 500.
Potem pa se delo
Jurja in pol. zadnji cajt da za nekaj jurjev nabavim nekaj orodja in gremo....pravzaprav ga nekaj že imam, rabim ga še nekaj za bolj sodobne materiale in se grem inštalaterja. A pri teh tudi ni nobene konkurence?
Montaža peči lani 500 evrov, montaža zalogovnika jurja in pol, montaža kolektorjev jurja....
V en tednu dela moraš zaslužiti plačo in vse prispevke.