PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Sobni kamin na drva

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Glede ventilatorjev ti ne znam svetovati, lahko ti pa povem, da jaz ogrevam cca 90m2 velik bivaliprostor brez ventilatorjev, samo toplozracna loncena pec in se cisto v redu razporedi toplota.

Kot so mene poducili,a je zunanji dovod zraka obvezna stvar. Jaz imam fi 160mm.
Horch Napisal:http://www.deloindom.si/ogrevanje/lokaln...na-nalozba

V tem članku govorijo da naj kamini nebi bili primerni za ogrevanje večih prostorov, zgoraj pa pišete da se da ogrevati tudi do 3/4 bajte. Kako je zdej s tem? Sam imam namen pri urejanju stanovanja v hiši predvideti tudi kamin in računam na malo boljši izkoristek kot ga opisujejo v članku.
Razmišljaj v smer da te članki taki in drugačni informirajo o stvareh, ki naj bi jih po zamisli drugih ti vedel. To da imajo pogosto malo ali nič veze z resnico, upam da si že opazil.
Dolgo mirovanje teme, dobro da kdo gradi in preureja, pa malo poprašaWink

Situacija je sledeča,
Gre za novogradnjo, P+M skupaj 150m2, ovoj z vsaj 15cm izolacije in ostrešje 30+, z talnim ogrevanjem in TČ zrak-voda. Imela bova tudi kamin, ki pa ne bo primarni namen ogrevanje, ampak dogrevanje, ogrevanje v primeru izpada el. energije, za prijeten občutek v prostoru.. Nameščen bo med dnevnim prostorom, in jedilnico.

Moč kotla ne bo velika, me pa zanima kake so izkušnje, kaj predlagate, ne mislim montirat nekega "kitajca", gre le za ogenj, pa tudi hočem, da bo dolgoročna zadeva, na drugi strani pa nebi rad dal zanj nekaj tisočakov. VEM da je ponudba tudi nekje vmes ok.

Hvala za nasvete in informacije
Počakaj še kakšen mesec, dva in bodo imeli po vseh trgovskih centrih velike razprodaje kaminskih peči, ko več ne bo sezone. Potem pa vzameš tisto, ki ti vizualno najbolj ustreza. Več ali manj so v istih cenovnih razredih identične zadeve, samo imena so druga ... kot pri avtih.
Ma, bom počakal do naslednjega leta, smo še v fazi projektiranja Smile
Gre se za to, da bi rad izvedel, če ima kdo pribljižno podobno situacijo (talno in kamin) na objektu z podobnimi toplotnimi lastnostmi, ter kako moč ima.

Na spletu sem našel nek kalkulator za moč kamina in prišel do 7kW (se mi zdi kar smiselna številka, za dogrevanje in cca 50m2...
5kw bo čisto dovolj.
fr05t81t3 Napisal:Dolgo mirovanje teme, dobro da kdo gradi in preureja, pa malo poprašaWink

Situacija je sledeča,
Gre za novogradnjo, P+M skupaj 150m2, ovoj z vsaj 15cm izolacije in ostrešje 30+, z talnim ogrevanjem in TČ zrak-voda. Imela bova tudi kamin, ki pa ne bo primarni namen ogrevanje, ampak dogrevanje, ogrevanje v primeru izpada el. energije, za prijeten občutek v prostoru.. Nameščen bo med dnevnim prostorom, in jedilnico.

Moč kotla ne bo velika, me pa zanima kake so izkušnje, kaj predlagate, ne mislim montirat nekega "kitajca", gre le za ogenj, pa tudi hočem, da bo dolgoročna zadeva, na drugi strani pa nebi rad dal zanj nekaj tisočakov. VEM da je ponudba tudi nekje vmes ok.

Hvala za nasvete in informacije

Imaš zelo podobno hišo kot jaz, imam sicer nekih 25m2 večjo skupno kvadraturo, izolacijo 16cm in pod streho 25cm. Imam tč zrak voda in talno povsod. Imam kaminsko peč z istim namenom in uporabo v enako skupnem prostoru dnevna+kuhinja/jedilnica, prostor nekih 34m2 ki je brez vrat naprej povezan v hodnik. Kaminska peč funkcionira odlično za namen ambienta in prijetnega počutja. Dobro predvidi lokacijo termostata od tč, da ne bo kak nepotreben vpliv na delovanje tč.
Imam 8kw kaminsko peč francoskega proizvajalca Invicta, zelo zadovoljen, po dveh sezonah letos redke uporabe je praktično kot nova, brez pripomb. Lansko leto sem jo več uporabljal saj sem se grel na el.peč in je bil to še zelo uporaben dodaten vir. Okoli 6kw bo dovolj če mene vprašaš, glej da bo steklo čimvečje za dober ambient in da je kurišče čim večje. Če želiš da bi toplota prešla čimveč v sosednje prostore naredi preklade med prostori kar se da visoke da bo prehod manj oviran.
Glede termostata, bo sigurno oddaljen od kamina, pa prostorsko odvisen.

tudi glede povezave, bo situacija kot pri tebi, hodnik, kuhinja in DS brez vrat, ter stopnišče v mansardo bo nad kaminom.

Glede firme, bom pogledal, HVALA, prav tako pa, glede preklad, stropi bodo 2,55 in kar se da, brez "zobov"...
1 2
Iskanje po temi