PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Uplinjevalni kotli, kakšna drva

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni!
Sem pri prenovi kurilnice in sem v močnih dvomih o postavitvi uplinjevalnega ali navadnega kotla na peči.
Vgrajen bo zalogovnik 1500l - v vsakem primeru.

Sedaj vprašanje, kateri me bega.
Navaden kotel na polena poznam, poje pač vse kar mu daš, za uplinjevalnega
me pa nekateri strašijo da ne deluje če so drva
- pirova
- slabe kvalitete
- premalo suha itd....
Imam svoj gozd - ravno dovolj za svoje potrebe, drva imam vedno lepo suha, tudi če jih spomladi dam na prepih so v jeseni suha. V glavnem bukev, kakšen hrast, cer itd...
Imam tudi sobni kamin, tako da prav grdo bi lahko porabil tam....

Kakšne so vaše izkušnje ?
So res uplinjevalni kotli tako občutljivi na drva ?

Gledam od centrometala ali pa od maga uplinjevalni kotel.

Hvala za deljenje vaših izkušenj
Jaz nisem izbircen, samo da so suha. V mojem kotlu je bukve pogorelo mogoče 2%.
Tudi vlažna pogorijo, vendar naj bi vlaga iz drv bolj uničevala termo beton v kotlih.
In drva katera si posekal pozimi/spomladi niso suha jeseni. Razen če jih boš nacepil na descice. Z drobizem pa znajo nekateri kotli imeti težave. Preveč goriva (drv, cela butara recimo) se naenkrat vname in potem kotel tega ne prebavi po planu in lahko pride do resonancnega gorenja in podobno. Vsaj pri mojem attacku imam taka opažanja.

Pogori pa vse, tako ali drugače. Nekaj bolj ekološko, nekaj pa lahko tudi tako da iz aviona opazis iz katerega dimnika se vali
Jaz mislim da je uplinjevalni kotel vreden svojega denarja. Ti prispara ob pravilnem delovanju kar nekaj čiščenja dimnika in peči, kak m3 drv tudi najbrž.
Tako da se splača "investirati" nekaj časa v pravilno delovanje kotla. Opažam pa da (najbrž predvsem pri nizki cenovnih kotlih) ni nekega suporta prodajalca/uvoznika/serviserja ki bi kupcem pomagali odpraviti težave s prodanimi kotli.

Jaz sem z mojim attackom zadovoljen. Bi kupil.se enkrat istega. Seveda obstajajo tudi boljši, ampak so tudi 3x ali celo 4x dražji.
Se to
Nekateri uplinjevalni kotli imajo za lambda regulacijo preveč navito ceno za moje pojme. Zato bi kupil navadnega in ga predelal v lambdo.
Že tako je pri uplinjevalnih kotlih kar nekaj "dodane" vrednosti, ko pa jim dodajo še lambdo, pa mislijo da že prodajajo vesoljsko tehnologijo.
Oziroma nas hočejo prepričat v to.
Lambda pač za mojo oceno ni toliko vredna kot osnovni kotel.osnovninkotel stane jurja in pol, če mu dodajo lambdo je pa kar tri jurje.
Lahka se je tebi zdaj kurčit, ko so ti povedali, kaj in kako. To se pa plača.

Če ne bi bili uplinjaki po tri in več jurjev, bi še vedno gonili štadlerce po principu copy/paste. Ker pa se nekdo muči, raziskuje in računa, imamo danes to, kar imamo.
Tega dela na vagi seveda ni mogoče videti. Kar pa ne pomeni, da ne obstaja. Ali da ga ni treba plačati.

Seveda sem za to, da se znajdeš in poceniš zadeve, ampak pavšalno ugotavljati, koliko je kaj vredno, pa ne gre.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Jest sem te dni v mojem valherju upx3 kuril vsega po malo. Za probo. Da vidm do kam se da it. Rezultat je pa tak,...

Zmetal sem notr par smrekovih palet. Razžaganih. Cca 50 palet je 1m2 drv. To je 50e dnarja. Za 50e se mi ne splaca celo leto dam vozit in žagat tega sranja. Poleg tega vogalniki slabo zgorijo. Poleg tega je treba nakonc žeblje pobrat ven in že tako žeblji v peči niso najboljš ideja. Poleg tega, kar je še najbolj pomembno,... smrekov les da precej manj energije, kot pa suha bukova drva. Kotel je narjen in optimiziran, da polna naklada, suhih bukovih drv lepo napolni zalogovnik do vrha. Vse ostalo je tankanje kurilca v novega dizl passata. Skratka totalna bedarija.

Karton in lepenka v peči slabo zgorita,...in bolj kot ne samo dušita ogenj. Energije ne data skorej nič.

Obrezane vejce od sadnega drevja so fajn za podkurit. Butar iz tega delat in poj kurit pa nima smisla, ker ne dajo skorej nič energije. Cela butara kot eno poleno.

Vlažna drva so tut problem, ker mora najprej vsa voda iz njih izparet,...šele potem se vžgejo. Uglavenm se samo kuhajo notr in katran se ti nabira po stenah. Pa voda in kondenz v posodi za pepel. Kurjenje vlažnih drv je stran metanje denarja. Več drv porabiš za isto toploto. Samo to je enostavno rešljiv problem,...pač drva za par naslednih kurjenj lepo zloži v kurilnico zravn peči, da se mal posušijo.....

Poleg tega, ti po takem kurjenju ostane svinarije še pa še. V peči in okol. Enostavno ni vredno. Jest "tankam" samo še suha bukova pa pika.
A bi bil kotel centrometal bio-tec 25 primeren ? ( cca 2000eu )
Prav dost več ne mislim dajat - imam rajš navadno peč
Na Slovaškem dobiš attacka za jurja in pol (z dostavo v Slo, če malo pobrskas).
Ali pa daš 2,5 za lambdo izvedbo (če ti ga bodo prodali).
Sicer pa navadnega predelas na lambdo. Ali kupis regulacijo na trgu, ali pa jo narediš s pomočjo foruma.
Imam občutek da je regulacija na original kotlu tudi nekaj podobenga kot ardruino.

Mal poglej kaj kvačka forumas Sid3 z njegovim burnitom. Se malo pa bo imel boljši kotel kot če bi kupil Mercedesa za 5x ceno.

Fery
Nekega hudega razvoja tukaj ni. Če lambdo regulacijo prodajajo after Market proizvajalci za pol cene tovarniške, potem.....
Lambda je prinesena iz druge branže, Les pa so uplinjali tudi ze pred 100 leti. Celo vozili (in delali )so se takrat na plin ki je nastajal ob gorenju lesa.
Sidova tema
<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=7&t=67879">viewtopic.php?f=7&t=67879</a><!-- l -->

Sosedje Hrvatje iz tega baje delajo cel biznis . Poglej malo na njihovo bolho
Hudobec: če drva kupuješ potem pač kupiš kar ti paše. Če pa ti doma naokrog ležijo kupi borovcev od žleda, boš pa seveda prej tiste skuru.

Peči nič ne škodi suh les katerekoli sorte. Razlika je le v količini pridobljene energije in pepelu. Pr smreki pač moraš še doložit.
No in kaj je zdej fora te lambde ? Kolk metrov bom prihranil drv ? 3metre ?

Vidim da bom kar na klasiki ostal.....
Če jest kej zastopim se gre za to, da pr uplinjaku drva načeloma naložiš enkrat in to je to. Drva optimalno izgorijo (velik izkoristek, malo pepela, čist dim) v kakih 3h urah in toplota gre lepo v zalogovnik (ki je drugi velik del te zgodbe). V radiatorje jo potem spuščaš po potrebi. Pr klasični peči, brez zalogovnika, boš kuril večkrat na dan oz skos. Več je dela in več drv skuriš. Razlika med uplinjakom in navadnim kotlon je pomoje kakih 20%.
svedr: ne gre se samo za to kolk boš ti pršparal. Gre se tudi za to, kaj mečes v zrak in koliko.
Zdravo.

Osebno lahko povem če uplinjevalnik deluje kot bi moral pripomore pri komoditeti, okolju ter izkoristku.
V nasprotnem primeru pa je lahko tudi sr.... ker prav tako lahko imaš z njim slabše izkoristke ter več dela kot z navadnim kotlom.
V njega lahko daš (naložiš) vse vrste lesa le da je ta suh ter primeren za kurjavo.
Te vrtse kotla moraš sam spoznati (svoj kotel), ker na podlagih drugih neboš kaj dosti znal ter razumel če nikoli do zdaj nisi kuril.
Nekomu ki ni tehnični tip človeka pa mu tehnologija ni zanimanje ter ima denar naj si kupi mercedesa (eta,...), določeni ljudje niso šli dje od špargerta tako bodo vsaj vedeli da jim kotel dela optimalno.
Kolegi z sosednjega foruma gospod Dajc ter AKG sta izdelala zelo dobra krmilaj za vodenja-krmiljenje ogrevalnih krogov ter krmiljenje navadnih kotlov. Na žalost z lambdo se nista še ukvarjala ker eden ima pelet drugi navaden kotel kar imam v spominu.

Hudobec
Verjemi tudi tvoj kotel lahko prebavi marsikaj le navaditse boš moral kako rokovati v primeru drugačnega goriva.

lp
Vsi ki kurite na drva (pa ni važno v kakšnih pečeh) dajte kdaj pogledat kaj se vam vali iz dimnika. Bodite malo uvidevni do svojih sosedov.
<!-- m --><a class="postlink" href="https://www.youtube.com/watch?v=MN4JfkDIwuY">https://www.youtube.com/watch?v=MN4JfkDIwuY</a><!-- m -->
1 2 3 4
Iskanje po temi