Objave: 227
Teme: 27
Ocena:
0
Bolj natancno nameravam preracunati toplotne izgube in potrebe, pa verjamem, da bo kdo znal formule, ki jih potrebujem stresti kar iz rokava.
1) Izgube pri prazracevanju
Recimo, da ima rekuperator izkoristek X% in pretok zraka Y m3/h, kako se izracunajo toplotne izgube prezracevanja? (ce je podatek potreben, je volumen prezracevanega prostora W).
2) Izmenjevalnik toplote in zalogovnik
Recimo da imam zalogovnik volumna X litrov s toplotnim izmenjevalnikom povrsine Y m2. Koliko energije odda Z litrov vode, ki tece skozi izmenjevalnik, ce je razlika temperatur med vodo, ki tece skozi izmenjevalnik in vodo v zalogovniku W?
Hvala,
Matej
Objave: 4597
Teme: 212
Ocena:
3
Prva formula je enostavn, saj moraš upoštevati le toplotno razliko vhodnega in izhodnega zraka (v in iz sob) in pretok zraka, potrebuješ pa samo specifično toploto zraka ki je 0,87 kWs/m^3°C.
To cifro torej pomnoži s pretokom in temperaturno razliko in deli s 3600 da dobiš kWh.
Objave: 1002
Teme: 41
Ocena:
0
Jah, najperj se bosta morala dogovoriti za tlak in temperaturo zraka... :wink:
Ocena:
0
No ja, sem videl, da izgube pri prezracevanju niso tako problematicne, da bi ena ali druga cifra pomembno vplivala na energetsko bilanco hise.
Me pa se vedno zanima formula za drugi del:
2) Izmenjevalnik toplote in zalogovnik
Recimo da imam zalogovnik volumna X litrov s toplotnim izmenjevalnikom povrsine Y m2. Koliko energije odda Z litrov vode, ki tece skozi izmenjevalnik, ce je razlika temperatur med vodo, ki tece skozi izmenjevalnik in vodo v zalogovniku W?
Razmisljam namrec o tem, da bi poleti skozi zalogovnik speljal mrzlo vodo iz vodovodnega omrezja, pa me zanima, koliko bi s tem pridobil.
Moji izracuni namrec kazejo, da imam poleti pri temp. 34oC zunaj in 24oC notri priblizno 600W toplotnih pribitkov iz oboda hise in prezracevanja (brez notranjih virov toplote), ponoci pa imam pri temp. 18oC zunaj in 24oC notri priblizno 650W toplotnega primanjkljaja (torej se hladi) - ce odprem okna pa se vec. Tako da so potrebe po hlajenju precej majhne.
Ocena:
0
Soncnih pribitkov skozi okna naj ne bi bilo, ker smo pri projektiranju upostevali soncno obsevanje. Imam cca. 2m balkona oz. nadstreska, poleg tega pa se polkna.
V sistem stropnega hlajenja (in ogrevanja) imam namen spuscati vodo temperature najvec 20oC. Imel bom pa tudi senzor kondenzacije, ki bo povecal temperaturo v sistemu, ce bo prislo do kondenzacije.
V bistvu je glavno vprasanje, kaksna je odvisnost prenosa hladu od razlike temperatur vode in povrsine izmenjevalnika?
Si namrec predstavljam, da ce je izmenjevalnik toplote premajhen, potem se ne more ves hlad (oz. toplota) prenesti? Se motim?