Objave: 910
Teme: 57
Ocena:
1
Za neizolirano hišo se seveda vzame močnejši kotel. Ali so sedaj kotli rezervirani samo za stare potratne bajte? Za take se pač da 140+ L nakladalno komoro, za tiste, katere so malce bolj izolirane in nimajo takih hudih izgub, tam pa je tudi 1000L zadosti.
Objave: 12384
Teme: 192
Ocena:
8
Tudi v starih bajtih so 20kw kotli dovolj močni.
Problem nastane pozimi v hudem ker ga moraš zaradi velike porabe večkrat dnevno naložiti (mahljhno kurišče), oziroma če imaš močan kotel v prehodnem obdobju naložiti samo pol kotla, pa se tisto upati da boš kam spravil v zalogovnik.
Jaz bi takoj kupil 8 kw kotel z 250 litrskim bunkerjem za drva . Samo tak bunker se začne šele pri 5x močnejših kotlih.
Ima znanaec cca 240litrski bunker. Pri 5m3 zalogovnika je treba včasih paziti da ne naložis polne peči. Peč je 43kw.
Objave: 232
Teme: 3
Ocena:
0
Še 18kw v stari bajti preveč....
Objave: 8193
Teme: 2
Ocena:
14
Tvoji morda. Ne sodi po njej. Hiše so razne. Odvisno od izolacije fasade, podstrehe. Zna biti presneto hitro premalo.
Ocena:
8
Uplinjevalna peč ob pravilnem.izgorevanju, dovolj velikem nalaganjem.prostoru(ali pogostejsemm nakladanju v mrazu), bo tudi 20kw dovolj močna.
Če 10kw toplotne črpalke grejejo hiše, ne vem zakaj ne bi 20kw peči.
Moja peč je sicer 30kw, v januarju (ki je bil 3C pod povprečjem) je laufala cca 6-7 ur dnevno.
Se pravi je še precej rezerve da bi nas zeblo.
Stos je ravno v moči peci. Večjo ko imaš moč, večji zalogovnik rabiš, več hladnih zagonov ima peč. Jaz v tem vremenu kurim na 2-3 dni. Vsakic je pec hladna. Najbrž vsakic lepo kondenzira. Kam to pelje vemo. Sicer samo prve pol ure dokler sama sebe ne pogreje, ampak....
Ocena:
8
Da pa ob 20 uri(ali pred spanjem) nabutas kotel na polno pa ne gre?
Saj tvoj kotel je navajen ....
Potem pa zjutraj pred službo spet nabutas?
Objave: 4080
Teme: 39
Ocena:
3
če je hudo hladno ravno malo zmanjka, ne smemo pozabit še na sanitarno vodo. moral bi naložit ob 22. uri. takrat večinoma že drnoham če je naslednji dan šiht. zjutraj pa imam vse naštudirano da so več ali manj minute v nulo. 15 minut prej vstat se mi pa ne da, po pravici povem. že tko vstajam ob 5ih. kotlič na pelete v šupi mi ravno fino zapolni majkajočih 6 ur gretja, tri ure zjutraj in tri ure preden se vrnemo domov. tako vstanemo v toplem, s polnim bojlerjem vode, s šihta pa tudi pridemo v toplo hišo in se ne mudi iti kar takoj kurit. lahko še kakšen kafetek spiješ v miru (ali pa mi ni treba drveti iz službe direkt domov kurit in lahko še mirno stopim kaj nabavit, si ogledat in podobno). poraba drv je drastično padla, ker lani (sezona '15-'16), ko smo imeli samo polenski kotel in hranilnik, sem kuril kot nor da smo imeli vsaj približno toplo. in manj je dela zame. računaj da moram vsako metrco vsaj tri krat v roke vzet, vrečo s peleti pa sam enkrat.
Ocena:
3
"Poraba cca 25m3 hrast+kostanj" :|
potem nisem samo jaz velik potrošnik toplote, kaj praviš Hanzi?
Objave: 95
Teme: 4
Ocena:
0
Pozdravljeni. Imam staro hišo brez fasade in sem tudi skoraj diplomiral pri kurjavi. Meni so svetovali 1750+ litrov zalogovnik. Ker imam višino in vrata dovolj široka gre not 2000l več je bolje je tak so mi svetovali za hišo v trenutnem stanju. Pri kotlih je pa tako. Res so dragi sploh če gledaš ornk kotel. Problem je če si omejen s financami, kar pa je skoraj vedno. Ker pa kurilnico ne delaš za par let je moje mnenje, bolje počakat kakšno leto in dat not ornk peč in vse kar sodi zraven.
Ocena:
3
ja, s e strinjam. da imaš na koncu čim maj dela za vložena sredstva. tudi čas, porabljen za pripravo kurjave se šteje v veliko vsoto časa ki nam pripada ... najbrž je redek, da bi ob koncu poti tarnal, da ni še več drv napravil.
Ocena:
3
to je bila potrošnja blaževega tasta, na frölinga. moja je letos do sedaj 12-13 prm bukev, od česar je pol pirave, in 2 toni peletov. pri nas sicer s kurjave še ni konec, vsaj še 2 meseca bo, pa še potem sem pa tja kak dan.