PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Pomoč pri nakupu kotla na polena

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni, sem nov na tem forumu in rabim pomoč "strokovnjakov".
Zivim v hisi stari cca 30let ogrevam priblizno 200kvadratov, od tega je cca 80 kvadratov talnega gretja. Kurilnico imam na novo postavljeno z 1000l zalogovnikom, 300l bojlerom itd... zdaj je prisel cas za zamenjavo peči oz. kotla. Odlocil sem se ponovno za kotel na polena oz drva. Ogledoval sem si ze par opcij Centrometal, Burnit, Kovintrade, Valher in pa Froling, ki pa me je tudi najbolj preprical, kot laika. Sicer nameraval sem kupit kotel v nekem srednjem cenovnem razredu od 2500 do 3500eur. Froling 20kW pa znese cca 5000eur ampak bi baje lahko dobil subvencije 20% nazaj. Kaj priporocate, koliko kw peč jaz potrebujem za svoje potrebe, na katero znamko prisegate oz kaj je trenutno dobrega v tem cenovnem razredu? Za Frolinga se tudi najbolj nagibam zaradi same subvencije, ki jo je baje mozno dobit na 20kw kotel z 1000l zalogovnikom , ki ga ze imam in nebi potreboval dodajat dodatnega zalogovnika. Hvala na odgovorih in nasvetih. V priponki sem prilozil sliko trenutnega izgleda kurilnice. Lp

Priložene datoteke
.jpeg   orca-image-1483352704315.jpg_1483352704680.jpeg (Velikost: 184,72 KB / Prenosi: 1889)
Koliko kW peči? Odvisno od debeline izolacije oziroma toplotnih izgub hiše. Tega pa še nisi omenil. Kakšna je bila dosedanja peč, moč te peči, koliko je bilo (povprečno) v sezoni pokurjenih drv? Če je moč stare (kW??) zadostovala bi morala tudi moč nove (kW??) vsaj zadostiti potrebam ogrevanja, če ne celo preseči jih.
V tej hisi sem sele eno kurilno sezono tako da nebi vedel takih informacij. Pred letosnjo zimo sem kompletno kurilnico adaptiral, trenutna pec je bila pac samo za "silo" dokler ne nabavim druge. Trenutno fasade ni, bo pa tudi ta na vrsto prisla...
hja, res težko reči. s tujo denarnico po koprivah mahat je bolj tako. bolj kot na znamko bi jaz rekel, da se posveti dobiti čimveč izplena za čima manj dela ob dani investiciji. to pa ni samo stvar kotla. recimo, če kupiš malo bolj ekonomičen kotel kot je fröling, bi lahko preostanek sredstev namenil dopolnilnemu solarnemu sistemu (če so danosti na hiši primerne) ali vsaj toplotni črpalki za sanitarno vodo. seveda če na hiši vse še ne štima (okna, izolacija postrešja/zadnje zgornje plošče, izolacija zunanjih sten ...) kar zahteva investicijo, se lahko tudi razlika v ceni obrne v to smer. se mi dozdeva da izdelava primerno izoliranega ovoja hiše prinese več udobja kot še tako sodoben kotel (pri čemer boš lahko še par let komodno potrpel s starim kotlom, če se ni ravno uscal).
ampak vsakdo je pač svoje denarnice gospodar, in se odloča sam. kar se moči kotla tiče, se priključim arbajterju - kolikor je bilo zadosti do danes, bo gotovo tudi jutri.
Hvala na trudu ;-)
Ni tle problema z tujo denarnico, pac budzet je med 2500 in 3500 za neko peč ki bo dolgo sluzila svojemu namenu. Trenutna pec je 25kw menjal bi jo zaradi samih iskoristkov, nalagalne povrsine, zaradi slabega izgorevanja itd... fasade trenutno ni (je pa omet) bo pa tudi ta prisla na vrsto. Okna so prakticno nova, znamke Rehau troslojna, izolacija na podstresju je kar konkretna SF 32...mal smo usli z teme. Zanima me bo dovolj 20kw za gretje takega objekta oz gretje cca 200kvadratov? Zanima me katerega ponudnika izbrati v tem cenovnem razredu da je soliden kotel da ni nekih vecjih tezav da ima lamdo sondo, vpihovalnik, ugodno vzdrzevanje,...? In pa ali je res opcija dobiti subvencijo ce imas 20kW peč z 1000 literskim zalogovnikom, ker nekje sem zasledil da zahtevajo za subvenvijo 1500 oz 2000l zalogovnik.
zakonodaje oz. ekosklada ne spremljam več, je pa v praksi bolje volumen hranilnika toplote osnovati na volumnu nakladalne komore kotla in/ali željene avtonomije ogrevanja sistema, kot na njegovi moči. fröling na svoji spletni strani pravi, da za njihove kotle dajejo od 55 do 100 litrov hranilnika na kilovat moči uplinjevalnega kotla, kar je zame čisto neprofesionalna navedba za prospekt neke resne firme. potem moraš stalno kalkulirati ko odpreš vratca kotla ... trapasto. a kotel/sistem se običajno izbira in dimenzionira nazadnje, ko je objekt že izoliran.
zan ilustracijo povem tole: znanec je spraševal podobno. ravnal je tako, da je najprej izoliral hišo, in potem kupil enega poceni vigasa. pokuri na zimo enih 10 prm sežaganih starih palet, kar je v polenskem lesu bolj ekvivalent 8 prm. zdaj ga boli za to, da njegov kotel ni prav špica, ker po toplotni sanaciji hiše razlika v porabi med vrhunskim in bolj bogim kotlom ne znese več kot kakih 50€ letno.
Ne me držat za besedo, mislim da je bilo nazadnje govora nekje okrog 60l hranilnika po kW ogrevne moči kotla pri pridobitvi subvencije. Tudi sam že vrsto let ne spremljam teh zahtev, oziroma ko sem dal zadevo ad acta pri sebi. Ko sem ogrevni sistem uredil pri sebi, tega je sedaj nekaj manj kot deset let, je bila zahteva 50l, to vem. Kasneje sem slišal da je to šlo na 60l. Bo pa morebiti Vuego lahko kako povedal okrog tega, je bolj podkovan v tem.
Na spletni strani ekosklada imaš povezavo do tabele kotlov ki so upraviceni subvencije.
In kot sem jo zadnjič gledal, bo po.spominu jurja zalogovnik premalo za froling (ne vem kater model si gledal). Ni veliko kotlov ki bi imeli jurja zalogovnik dovolj.
Kar se mi zdi pri nalagalnih prostorih ki jih imajo ti kotli tudi prav.
In ja, 20kw uplinjak bo dovolj za tvojo kvadraturo.
Sem preveril tabelo senznam_kn.pdf
Samo froling s1 15kw ima lahko manj kot jurja zalogovnik (960). Vsi ostali od froling več.
Tako da?. Ne verjamem pa da lahko kapaciteto bojlerja šteješ v kapaciteto zalogovnika? Potem bi imel.ze malo več izbire.
Hvala na azurnosti in odgovorih. Prodajalec mi je zatrdil tako naj bi slo na subvencijo. 20kw kotel in da je tak zalogovnik po tem takem dovolj. Ostalo nam je samo se da resmo kateri proizvajalec nudi najvec za ta denar oz v nekem srednjem cenovnem razredu katero peč izbrati? Za primerjavo, burnit nudi samo 2leti garancije, froling 5 let. Burnit letni servis cca 80eur, froling cca 45eur. Kaj ni premalo samo 2leti garancije na tako zadevo?
Po seznamu ekosklada 20kw froling ne bo šel.skozi z jurja zalogovnika. Samo toliko da ne boš razočaran potem.
Je pa res da bi bilo to za povprašat, zakaj za kotel istih dimenzij nakladalnega prostora zahtevajo večji zalogovnik. Ker pri drugih frolingih imajo volumen zalogovnika bolj ali manj odvisen od velikosti bunkerja za drva.
Kot vem je eden izmed pogojev 12l zalogovnika/liter nakladalnega prostora.

Priložene datoteke
.png   Screenshot_2017-03-13-08-27-56.png (Velikost: 124,87 KB / Prenosi: 1666)
Na sejmu so imeli v akciji paket 1000L zalogovnik z S1 15kW pečjo.

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.biomasa.si/proizvodi-in-storitve/kotli-na-polena/fr%C3%B6ling-s1-kotel-na-polena">http://www.biomasa.si/proizvodi-in-stor ... -na-polena</a><!-- m -->

Za tega je zadosti 1000L zalogovnika za subvencijo.

Meni je tudi zanimiv ta kotel.
malo razmislite vseeno. za ilustracijo, pozimi 1000 litrov hranilnika za neizolirano hišo z radijatorskim ogrevanjem ne bo grelo več kot 3-4 ure. imam to doma, 18 kW kotel z nekoliko manjšo komoro in 1000 litrov hranilnik. ravno brezvezna dimenzija. če bi hotel imet kolikor toliko toplo iz polen, bi moral njamanj 2 krat dnevno zakuriti. fajn bi pa bil 20kW kotel z nekaj večjo komoro, 2400 litrov vode (3 komade po 800), in čao, zakuriš enkrat na dan. dobro, če je prostorska stiska in močnejši kotel in hranilnik že dimenzijsko ne gredo v hišo, ne preostane drugega daš pač manjše komponente. ampak optimalno pa to ni. minimum pogoj za subvencijo gor ali dol (jaz imam itak vse brez). amapk jaz to vem šele sedaj, ko imam že vse zmontirano. raje povem še drugim, da ne boste potem kot jaz, dogradili pomožni kotel na pelete ... da ni treba zjutraj 15 minut prej vstat za kurjenje in zmrzovat čez noč, da se špara voda hranilnika za zjutraj ...
Zdravo
Leta 2012 ko sem začel kurit z burnit piroliza 25kw in 1000l zalogovnik se je pojavil problem kot omenja aleks. Tedaj sem radijatorsko ogreval samo 140m2, kotel je z lahkoto segrel 1000l hiša pa je prav tako hitro ohladila zalogovnik. Naslednjo zimo pa sem imel dokončano zgornje nadstropje ter izolirano podstrešje. Kurilno sezono 2013 sem ogreval 280m2 bivalnih (polovico talno, druga polovica radi.) ter garažo nekje cca20m2. Dodal sem dodatnih 1000l. Zadnji tedn eno polno polnjenje kotla zadošča za 2000l zalogovnika ter da hiša dva dni ohranja temp na cca 22C. Za sanitarno 300l poskrbi sonce.
Prevelik nalagalni prostor ti ne koristi če tega nemoreš naložit, prav tako premajhen zalogovnik če ti ga sama hiša takoj ohladi.
Objekt je bil zgrajen okoli leta 1970 je samo modelar blok-cegla ter nekaj ometa ter okna pvc ajm.

lp
Aleks
Koliko časa mora peč v hudem mrazu goreti, da ti segreje potratno hišo in jurja zalogovnik. Dvomim da je 5 ur dovolj.
Najbrž bližje 8, sploh če v tem času se kaj uporabljate sanitarno vodo.
Ker ti imaš v hudem mrazu najbrž že vsaj 10kw izgube v hiši.
Jurja zalogovnik shrani recimo 40kwh toplote. Če ti to porabis v 3- 4 urah, potem imaš vsaj 10kw porabe/h.
Če imaš pec 18 kw, pomeni da gre 10kw v hišo, 8kw zalogovnik (teoretično). Da ti 40kw nafilas v zalogovnik traja vsaj 5 ur Gorenja pri polni moči. Se pravi dejansko najmanj 6 ali celo več.
1 2 3
Iskanje po temi