PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Protokol talno gretje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Spoštovani,

govoril sem s sodelavcem, ki je delal novo hišo in pravi, da je protokol talnega ogrevanja naredil v 7 dneh. Parketar s katerim sem govoril pravi, da se protokol uredi v 10 dneh. Po različnih linkih po internetu krožijo podatki o 21 dneh.

Katerega ste naredili vi?
Kakšne temperature?
Problemi?
Itd...

LP
Različnih informacij je kar nekaj, oz. je zelo težko najti dve identični.
Če poskusim povzeti kombinacijo raznih postopkov, ki sem jih našel na netu oz. opisati postopek, ki ga ravnokar sam izvajam.
Začetna T ogrevalne vode bi naj bila 25st, z njo bi estrih naj ogreval 2 dni, potem se T dnevno poviša za 5stC, dokler ne prideš do maksimuma. Pri tem ni neke enotne številke, zasledil sem temperature od 45 do 55stC, sam bom šel do 50. To temperaturo bi potem naj držal 2 dni, sledi ohlajanje pri katerem se T dnevno zniža za 10stC.
Preden pričneš zniževati T, položiš na tla folijo 50x50cm, robove s salotejpom prilešiš na estrih in počakaš pol dneva. Če ti pod folijo kondenzira, pomeni, da je z maks. T potredno še nadaljevati.
Zasledil sem še dodaten napotek, da bi naj 3 dni po končanju prej opisanega postopka estrih znova segrel celo 5st C nad prejšnji maksimum, na hitro, brez vsakodnevnega zviševanja T, a mislim, da se za ta korak ne bom odločil.
Med pregrevanjem estriha je potrebno tudi občasno prezračiti hišo a je pri tem treba paziti, da pregretega estriha ne ohlajaš prehitro z dlje časa na stežaj odprtimi vhodnimi/balkonskimi vrati. Čeprav to je verjetno bolj pomembno sred zime, ko so zunanje T nižje.
Pravkar končal protokol. Estrihi stari dobro leto, tako da pri meni ni šlo za izsuševanje, ampak za testiranje, če bo kje počilo. Izvajal sem 10 dni, začel z 25 stopinjami do 45, nato v 2 dneh nazaj na 25. V prostoru sem imel dobrih 30stopinj, estrih kolikor sem na hitro pogledal, ni utrpel nobene negativne spremembe.
Sam sem prepričanja, da je dovolj če segreješ vsaj 5-10 stopinj več, kot je predvideno kasneje normalno delovanje.
Katero TČ pa imaš?
Nekatere imajo funkcijo izsuševanja estriha (čeprav je glavni namen bolj testiranje, če bo kje počil estrih)! Torej, če to funkcijo imaš jo vključiš in postopek se bo izpeljal do konca! Ko sem jaz to počel (decembra, sredi največjega mraza) sem moral biti v stanovanju v kopalkah!
Vaillant plinsko peč.

Poslano z mojega Nexus 5 z uporabo Tapatalk
Plinsko peč imaš! To pa ne poznam kake funkcije ima. Verjetno boš moral "ročno" spreminjati temperaturo v talno ogrevanje po navodilih za Protokol sušenja estriha! To sem napisal na pamet!
prlek86,
o vprašanju imaš veliko odgovorov napisanih. Prelistaj forum.
Dokler ne boš ustvaril problemov je v redu, nato pa............... :o .... :evil:

Za primer uporabe peči na ELKO ali Plin moraš vgraditi "dušilko" (tipalo) ali nekakšen kompenzator na iztoku (dvižnem vodu) tvojih cevi talnega ogrevanja.
Pri Firštu in Trati (regulacija) je to "tipalo" prišlo v paketu z regulacijo. Delalo je v redu , brez težav; kar nekaj individualnih hiš.
Kako je sedaj ne vem.
Pred časom so vgradili regulacijo med pečjo in cevmi talnega (registrom).
Lep pozdrav
Pred vsakim polaganjem parketa, laminata, plute, pvc-ja je treba izmeriti vlago v estrihu, ki pa mora biti max. 2% in nikakor več.
Hitro sušeči estrih je treba izmeriti le s karbidno (CCM) metodo, saj elektronski merilec vlage ni natančen za to vrsto estriha.
Pred vsakim polaganjem parketa je dobro izmeriti vlago v lesu (9% plus-minus). Ta faza je zelo pomembna, da ne bi položili prevlažnega ali presuhega parketa, saj bi kasneje v njem nastale razpoke (reže,fuge) ali bi ga dvignilo oz. napelo (čutijo se stiki na robovih).Če se polaga parket, se ga prej 2 dni skladišči v prostoru, kjer se ga bo tudi polagalo. V času bivanja je zelo pomembno tudi stalno vzdrževanje zračne vlage.
Pri samem polaganju ali v času bivanja sta pomembni temperatura zraka in zračna vlaga, zaradi vzdrževanja primerne vlažnosti v parketu. Priporočljiva zračna vlaga pri 21 stopinjah C je 55% – 60%.
Regulacija seltron. Wdc10 komplet upam, da bo v redu.

Poslano z mojega Nexus 5 z uporabo Tapatalk
Iskanje po temi