PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Delovanje peči na kurilno olje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zadnja 100 je jasno največja dovoljena (vrže ven varnostni termostat. Potreben je reset). 90 je največja delovna (pri kateri se gorilec ugasne). 78 pa ne vem. V slovenščini bi bilo obvezna prednastavljena temperatura.

Kaj imaš to za en kotel?
Kaj na bi pomenila ta prednastavljena?
Riello Binomio 32K.
Mi lahko odgovoriš še na vprašanje o kondenazaciji. Hvala.
Prednastavljena temperatura je neko povprečje optimalnega delovanja kotla.
V praksi je lahko ta temperatura višja ali nižja (prej nižja)
Kotel ni kondenzacijski...

V področje kondenzacije boš prišel z nižanjem temperature. Tedaj bo začela v dimniku in kotlu kondenzirati vlaga. Ko boš šel na 45 stopinj in nižje bo to več ali manj opazno.
Vendar, če nimaš dimnika, ki je narejen za tako delovanje, boš kmalu dobil kake madeže na zidu, dimnik pa bo začel razpadati (produkt kondenzacije je zaradi žvepla v ELKO žveplena kislina. Zato brez INOX dimnika bolje, da s tem ne eksperimentiraš. Kakšni so vplivi na samo peč, težko rečem. Na moji Buderus peči ni bilo nobenih znakov korozije, INOX dimnik pa ima odtok v kanalizacijo, tako da s tem ni bilo težav.
Sedaj je to že nekaj let na OFF, ker ogrevam s TČ......., vsako leto pa naredim poskusni zagon in ogrevam par ur, da vidim če "še živi".
Ravno razmišljam kaj bi s tem naležnim termostatom sploh dosegel. Pri porabi se verjetno ne bi poznalo...
Poznalo bi se le zelo malo - kolikor porabi obtočna črpalka.

Jaz imam riello binomio 24R. Samo, da ni več priključena, je v kotu kurilnice in čaka na boljše (slabše) čase. (Grejem se s tč oeto sezono).
[img]httpsunichr("58")//uploadsunichr("46")tapatalk-cdnunichr("46")com/20170305/d8208de09074da957d3e100e4b867e70unichr("46")jpg[/img]
Pri tej govora o neki minimalni temperaturi ni. Nastavljal sem jo ročno poljubno. Težav s kondenzacijo v peči nisem imel. Temperaturo sem spuščal precej nizko (tudi pod 45). Serviser mi je zagotavljal, sa je za to narejena. Ni pa ne kondenzacijska. Nebi pa vedel, če drži to isto tudi za tvojo. Glede na podatke, ki si jih podal, bi rekel sa ne.

No saj se mi je zdelo. Kakšen predlog za čim manjšo porabo? Temperature, nastavitev mešalnega ventila, termostatski ventili...
Meni je serviser razlagal, da bi nekaj procentov prišparal, če bi zmanjšal število vklopov, saj gre takrat zaradi prisilnega vpiha skozi dimnik kar nekaj toplote.
To lahko narediš tako, da si prigradiš zalogovnik. Lahko tudi z enostavno zaporedno vezavo brez nobenih drugih dodatnih elementov.
Kot drugo je tvoja kotel 32kW. Ali res potrebuješ tako moč za tvoj objekt? Poglej, ali bi lahko zmanjšal moč z zamenjavo šobe z manjšim prehodom. Ne moreš pa to zmanjšati preveč, saj kurišče je tako kot je. Če bo šoba manjša, bo tudi gorivna moč manjša. In s tem se bo podaljšal cikel ogrevanja -》manj vklopov.

Vendar ne pričakuj drastičnega šparanja. Eden od mojstrov je v eni drugi temi napisal: "lepa od zunaj, žejna kot hudič".

Ja takšna je v hiši katero sem kupil. Mogoče res manjša šoba, imam pa tako ali tako namen zamenjati s TČ, samo me malo skrbi cena elektrike glede na cene pri sosedih in drugje ter da se naši strokovnjaki tako radi zgledujejo po njih...
Kako pa si imel nastavljen mešalni ventil in kakšne temperature kotla, dvižnega voda,...
Je bolje in varčneje mešalni ventil na pol in višja temp. v kotlu, ali bolj odprt mešalni ventil in nižja temp. v kotlu?
Jaz mešalnega ventila sploh nisem imel, ampak le direktni vod. Temperaturo kotlovske vode sem reguliral na termostatu neposredno na peči ročno po občutku glede na zunanjo temperaturo, tako nizko sem jo tiščal, da je bilo v hiši še ravnoprav toplo (tako, da mi je termostat čimredkeje izklapljal).

Ni to ravno moje področje, zato naj me mojstri, če ga bom biksnil, popravijo.

Nekaj prihranka je z zniževanjem temperature vode v peči. Vendar tu moraš paziti, da ne greš pod točko kondenzacije (glej navodila kotla) in točko kondenzacije v dimniku, če ta ni iz inox pločevine.

Samo z zniževanjem temperature v radiatorjih z mešalnim ventilom se prišpara bore malo. Je pa vsekakor bolj ugodno za bivanje, če je v radiatorjih ravnopravšnja temperatura, ki ti lahko vzdržuje temperaturo v prostoru. Pošiljanje "vrele" vode v radiatorje s prekinitvami ni ravno prijetno.
No saj v tej smeri sem razmišljal tudi sam. Če ima kdo še kakšno idejo, predlog, pa bom zelo vesel.
No še podatek o porabi zaenkrat nekje 1000l, tako da računam na okoli 1200l. Z izolacijo podstrešja, vgradnjo term. ventilov in zmanjšanjem števila vklopov gorilca pa je cilj priti pod 1000l.
Živjo! Imam enako peč kot MikMik zanima pa me sledeče.
Zaradi pregrevanja se mi prižiga rdeča lučka varnostnega termostata. Ko se potem peč dovolj ohladi resetiram in zopet deluje, dokler se čez nekaj ciklov zopet ne prižge lučka. Kaj je vzrok? Radiatorsko vodo grejem do 65 in sanitarno vodo do 55 stopinj celzija.
Je možno da je zanič kakšno kapilarno tipalo?
Še to. Mogoče kdo ve, kakšno logiko uporablja peč. Če odpove tipalo za temp. sanitarne vode je naslednji korak varnostni termostat ali je še kaj vmes. Npr. prisilni zagon obtočne črpalke ali kaj podobnega?
Če gre temperatura čez nastavljeno na delovnem termostatu, potem ta ne opravlja svoje funkcije zadovoljivo oz je v okvari. Na primer, ob nastavljeni delovni temperaturi 60° gre lahko nekoliko čez zaradi inercije toplote, nikakor pa ne do točke, ko izklopi varnostni termostat to je cca 90 do 100°.
Potem si se pa zbudu!
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
1 ... 3 4 5 6 7 ... 9 Pojdi na stran 
Iskanje po temi