PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Eloblock + zalogovnik

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ne vem, od kod vam tako nizke tarife za obračunavanje električne energije. Kilowatni uri sta res po 0,06389€ in 0,03489€, ampak zraven je treba prišteti še obračunsko moč, omrežnino za VT in MT, prispevek za delovanje operaterja trga, prispevek za energetsko učinkovitost, prispevek za SPTE in OVE in na koncu še trošarino. (prepisano iz položnice gen-i).

V mojem primeru je priključna moč 10 (3x25A), porabili smo 370kWh po VT in 481kWh po MT, cena z davkom pa je 109,95€.
Če gledamo celoten znesek položnice (s priključno močjo in vsem drugimi postavkami), pomeni da je:
- 1kWh po VT 0,1599€ in
- 1kWh po MT 0,1056€
jaz imam v domžalah kotel približno istega letnika, gor obešen že tretjo sezono najcenejši lamborghini. vse skupaj stroška je bilo: letos nova šalčka za pelete (bolha, cca 30€ s poštnino) in vžigalna svečka ponaredek za 30€, ki ni držala niti pol sezone. nato imam zdaj že dve leti dražjo keramično. dela ko šus. cena je bila sicer res čez 60€, sem malo knedla požrl ko sem jo kupoval, ampak so res dobre. se pravi vse skup 120€ potrošni material za 3 sezone (letošnjo štejem da ne bo več dolgo). ker je sistem zelo mali, sem moral dogradit hranilnik. smatram da pri tebi to za par let nejbrž ne bi bilo potrebe. torej rešiš vse skupaj za cca. 700€ če kupiš novo. sam sem lani marca dobil rabljen, a brezhiben gorilnik ferroli na bolhi (to sem zmontiral doma) za 400€- kar bi morebiti, ker gre res samo za prehodno rešitev, morda tudi upošteval. s tem nisem imel letošnjo zimo nič stroška, pa je tudi 4 leta star.
@strom
Napačen izračun!
Vse na računu elektrike kar ni vezano na porabljene kWh je fiksen strošek in je kot tak strošek hiše. Popolnoma vseeno a s ogrevaš elektriko, drva, plin, ali pa sploh ne ogrevaš.
Po tvojem si z ogrevanjem hiše na elektriko, "virtualno" zmanjšal stroške ostalega gospodinjstva, saj so po tvojem ti sedaj razporejeni med ogrevanje in hišo kot tako.
Kot referenco sem dal svojo položnico za elektriko, ki jo lahko tudi komentiram.
Izračun se nanaša samo na to položnico in je odvisen od distributerja, paketa,....
V mesecu Januarju smo porabili 370kWh VT in 481kWh MT.

Edina fiksna stroška na položnici sta:
- obračunska moč (7,75 + ddv) in
- prispevek za SPTE in OVE (7,39 + ddv).

Vse ostalo je vezano na porabljene kilowate;
- električna energija VT 23,64 +ddv
- električna energija MT 16,78 +ddv
- omrežnina VT 15,59 +ddv
- omrežnina MT 15,58 +ddv
- prispevek za delovanje operaterja trga 0,11 +ddv
- prispevek za energetsko učinovitost 0,68 +ddv
- trošarina 2,6 +ddv

Kot sem že napisal, na porabo elektrike je treba gledati kot celoto in ne samo na porabljene kilowate, katerih cena je brez ostalih stroškov.

npr.
Če nekdo dela izračun koliko bi mu porabila 24kW peč v eni uri v MT (po moji položnici):
- cena 1kWh je 0,03489 * 24kw = 0,83736€ NAPAKA
- cena 1kWh z vsemi prispevki je 0,1056 * 24kw = 2,5344€
strom Napisal:Kot sem že napisal, na porabo elektrike je treba gledati kot celoto in ne samo na porabljene kilowate, katerih cena je brez ostalih stroškov.

Narobe! Tako je, kot ti je napisal homer. V izračun vzameš le in samo v celoti samo stroške, ki so vezani na kWh, neglede na to, zakaj in komu jih plačuješ.

Zakaj je tako? Ker te obračunska moč in prispevka spte in ove ne morejo segreti. [emoji6] (razen enkrat na mesec, ko dobiš v roke položnico)

Obračunsko moč in prispevek za SPTE in OVE z DDV moraš od računa odšteti, saj k temu nič ne prispeva ogrevanje.

Povprečna cena VT- MT je cca 0.1€/kWh (za ogrevanje TČ 24/7 je razmerje VT:NT =1:1)
Če plačuješ več, menjaj dobavitelja....
Ja ampak osnovne potrebe hiše laufajo na 3x16 ali 3x20 (če so bojlerji indukcije...). Ko pa boš ti priklopi l 24kw grelce pa to je bil več gospodinjstvo s 3x25 pancerkami ampak pancerke "malo večje" pa ceno priklopa bo treba plačati (menjava kabla, znanec je zaradi potrebe so dal pošteno štirimestno cifro?), pa tudi mesečni strošek omreznine in spte Ove bo večji.
Tako da ...izbij si iz glave ogrevanje na elektriko.
aleks - hvala... verjetno je to moja edina pot trenutno. En poceni gorilec pa po meri narejen zalogovnik. Tu pri nas jih delajo za par sto evrov 300kg z loputo spodaj za lažje čiščenje prahu pri slabih peletih menda. Pa ene A1 pelete , pa če jih 6 ton pokurijo je to še zmeraj 1500€, kar znese 60€ na mesec na enoto, kar je pri 100m2 OK.

zdravapamet - tudi hvala, ampak se pa nafte bojim. Ne vem sicer kaj ta omenjeni kotel pomeni, vem pa, da so prejšnji lastniki pokurili ca 2500 litrov, pa so varčevali. Nekako pišete, da je kurilno enako elektriki po porabi. Ali je ta kotel kaj bolj varčen od klasičnih? Bi bilo pa super, ker imam pod stopnicah po meri narejen rezervoar Smile

Moje vprašanje je bilo, če lahko akumuliraš takšno količino energije, da lahko v osmih urah poceni tarife zagreješ X količino vode v zalogovnikih, ki te potem preostalih 16 ur greje, da bi pač na takšen način nižal ceno ogrevanja z elektriko. Vaš odgovor sem razumel - pri tako potratni hiši niti pod razno... Za 24kw eloblock sem pisal, ker v ostalih forumih berem, da ca 150 m2 grejejo z 18kw pečko. Bi lahko nekdo tako na približno ocenil, koliko kw moči ogrevanja bi takšna hiša potrebovala za 22-23 stopinj?
Evo, prilepil še zalogovnik z 600l in moja cisterna domače izdelave Smile

Priložene datoteke
.jpg   Zalogovnik-za-pelete-600l_513cfab29d993.jpg (Velikost: 42,01 KB / Prenosi: 960)
.jpg   kotel.jpg (Velikost: 88,63 KB / Prenosi: 960)
nobel. jaz imam kišto iz iverice ... pač low budget.
Jaz grejem na elektriko, obenem pa kurim toplovodni kamin. El. grelce sem razporedil kar v zalogovnik, skupne moči so 9kW (6x1.5kW). Naredil sem si svojo regulacijo vklapljanja (ločeno lahko vklopim 3 grelce - naenkrat dela 4.5kW ali 9kW). Čez noč so v fazi postopka gretja estriha delali na polno, čez dan pa sem malo zakuril kamin in koristil nabrano toploto. Zalogovnik je sicer premajhen (800l), ampak je nekaj časa držal tudi čez dan (problem visokih temperatur na mešalnem).
Postopek je zaključen, zdaj pa čakam na položnico elektra.
Če računamo porabo hiše ( kot ste zračunali ) 10-15 kw to pomeni x 24 ur?

Če vzamemo sredino 12,5 x 24 je 300kw/dan x 30 dni = 9000 kw ???

Je to mogoče?

Kako se računa poraba hiše? Pa recimo IR paneli ali električno talno gretje
( kaj je boljše )? Vem, da boste skočili v zrak, da je elektrika cenovno isto kurilnemu,
samo moj proračun seže do max. 3000€, in mi vse druge variante razen peletov in
teh bedarij odpadejo.

Je kakšna varianta električnega gretja ( neke grelne folije, ir paneli, električno talno... )
ki vsaj malo odstopa po boljši porabi?

IR panele dobim zmontirane za neto 180 m2 ogrevane površine za 2,5 do 3k...
Ali je kaj drugega tu nekje?
Še eno Smile

Ali je med IR paneli ter eloblock električnim ogrevanjem lahko razlika pri porabi?
Prodajalci reklamirajo celo 70% manj kot kurilno olje pri panelih, meni pa je nekako
kw pač kw...

Ali je tako, da pri 12kw porabe hiše zadostuje 12kw moči ali moraš imeti več?
Bi lahko dal 12 kw eloblock ali 12 kw panelov ?

Veliko vprašanj? Če pa vsi prodajalci samo na svoj mlin vlečejo, edino tu
dobiš kakšen sicer krut ampak pošten odgovor Smile
Ne vem, kaj tiščiš s to elektriko, ko smo ti že vsi povedali, da je za tvojo hišo to skoraj misija nemogoče. Notri boš imel dva najemnika katera bosta verjetno uporabljala večino gospodinjskih aparatov?? Ti bi k temu dodal še elektro kotel? Dvomim da ti bo uspelo uredit dovod vsaj 3x35A. Če pa, ta ne bo poceni. In kaj misliš kateri najemnik ti bo plačeval račune za štrom? Zelo težko ga boš našel Idea
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Lesjaki Napisal:Še eno Smile

Ali je med IR paneli ter eloblock električnim ogrevanjem lahko razlika pri porabi?
Prodajalci reklamirajo celo 70% manj kot kurilno olje pri panelih, meni pa je nekako
kw pač kw...

Ali je tako, da pri 12kw porabe hiše zadostuje 12kw moči ali moraš imeti več?
Bi lahko dal 12 kw eloblock ali 12 kw panelov ?

Veliko vprašanj? Če pa vsi prodajalci samo na svoj mlin vlečejo, edino tu
dobiš kakšen sicer krut ampak pošten odgovor Smile
Vso električno gretje ima točno enak izkoristek in to je 100%. Z eloblokom, IR ali radiatorji boš porabil enako.
Pri elektriki boš imel problem zaradi glavnih varovalk, ne bo šlo ko bodo najemniki pri -10° vklopili indukcijo, pa kakšne likalnike, sesalce itd. Sploh če misliš kuriti samo v NT, ker takrat bo potrebna moč 24/8x večja kot so izgube bajte.

Kurilc na dobrem kotlu je pa cenovno praktično enako kot elektrika.

Na tvojem mestu bi izoliral bajto in ohranil trenutno ogrevanje na kurilca.
1 2 3
Iskanje po temi