PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Eloblock + zalogovnik

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Hiša 200 m2, dva ločena stanovanja po 100m2, opeka 25 cm brez fasade, nova okna in vrata, stropi betonske plošče + 10 cm terovol.

Ogrevanje: ELOBLOCK 24kw in 1600l dobro izolirani zalogovnik.

Plan: peč dela samo na drugi ( cenejši ) tok od 22h do 6h. Ostalo zalogovnik.

Vprašanje: ali bi takšen sistem deloval in koliko bi bila pričakovana poraba?
1600 litrov velik hranilnik shrani za (recimo za radijatorje, temperatura uporabe vode iz 40 na 80°C) cca 75 kWh toplote. to je energija 7,5 litrov kurilca oziroma 1 žaklja peletov. kar je pri neizolirani hiši zelo malo. za 200 m2 take neizolirane hiše od oka pozimi (pod ničlo zunaj) cirka 6-7 ur radijatorskega ogrevanja (če je talno gretje nekoliko več), pri čemer zadnja ura radijatorjev bolj bedno. v prehodnem obdobju jasno zadosti. pričakovana poraba bo enaka izgubam hiše. dobesedno. če veš kaj ste kurili do sedaj - bo po kilovatnih urah enako (predvidevam da bo hranilnik znotraj ovoja stvabe, tako lahko zanemarimo njegove izgube, saj prispevajo k bilanci ogrevanja). jaz bi za nekaj (EDIT prej sem napisal malo, pa ni res) več investicije razmislil v smeri TČ (pri velik črpalkah dobiš en eloblok že kar zraven) saj vse ostalo tudi ne bo malo denarja. že samo vremenska regumacija za dva kroga (skor nujno za ogrevanje iz hranilnika, če ne ga prehitro počešeš), motorni pogoni in mešalni ventili, itd... (ampak to sem pač jaz, nasveta ni potrebno upoštevati.)
Kurilo se je 2-2500l kurilca, s tem da so bili v njej lastniki in pazili.
Vprašanje, če bodo najemniki tudi...

Spet smo pri peletih... TČ kitajski monoblock ( recimo meeting ) ste mi odsvetovali,
20kw in več VT pumpa z kurilnico pa je 10k in več, kar pa enostavno nimam.
pri sezonski porabi 2500 litrov elko tudi slučajno za 16 ur (od 6 do 22 ure) radijatorjskega ogrevanja ne bo zadosti 1600 litrski hranilnik v hiši 200 m2 brez izolacije, sploh ko temperature padejo pod nulo. pa lahko še tako paziš. težko je pričakovati da bi se kdo od najemnikov šel kurjača, zato sistem na drva in pelete odpišemo - morda se motim, sam bi to z veseljem počel - pa še celosezonski nakup kurjave pred kurilno sezono moraš organizirati, pobrat denar vnaprej, itd, se pravi težko tudi na elko. ostane samo električno direktno ogrevanje (drago kot pes za najemnike, posledično slabo kasiraš najmenino, ker gre za potratna stanovanja), ogrevanje na TČ, ali pa, kjer je možnost, še plin in daljinsko ogrevanje. za oddajanje imata možnosti plin in TČ spet slabost, dokaj investicije. nič ti nisem zavisten.
Precejšnja. V mrazu ne bo šlo skozi samo s poceni tokom. Upoštevaj da 24kw tudi ni majhna obremenitev za elektro napeljavo, grelci sicer predvidevam (upam) da so priklopljeni medfazno, še vedno pa to pomeni 21A na fazo. (če slučajno niso pa 35A), kar je za en gospodinjski priklop že kar polna kapa. Smile
Drugače pa 30cm modularc ima prevodnost nekje 2w/m2K. Beton z 10cm volne ima nekje 0.4w/m2k. Nimamo sicer dovolj podatkov ampak recimo da imaš bajto 12x8 imaš proti stropu izgube 40w za vsako stopinjo razlike med notranjim in zunanjim zrakom, pa recimo da imaš enih 200 kvadratov fasade je to še 400w, pa proti tlom nekaj, pa nekaj toplotnih mostov in lahko čez palec rečemo 500w za vsako stopinjo razlike.

Če želiš imet noter 20, kar je že na sveži strani za večino ljudi, bo pri zunanji nuli poraba 10kw. Zalogovnik (1600l, optimistično recimo da imaš 50 stopinj uporabne temperaturne razlike) se bo grel 4 ure in toploto oddajal kakšnih 10 ur.

Če bo zunaj -10 imaš porabo 15kw, zalogovnik te "rešuje" enih 6 ur. Ampak v večjem mrazu bo že problem ker bodo radiatorji morali biti relativno vroči da bodo zmogli ogret bajto, tako da je tistih 50 stopinjže preveč optimističnih in se čas ogrevanja in ohlajanja še zmanjša. Če bo noter 23 se časi še zmanjšajo.

Če bo noter 23 in zunaj -21°C bo zadeva laufala skos na polno, poraba kakšnih 25€ na dan =)

Za lažjo predstavo, elko ima cca 10kwh/l.

Upoštevaj da je tole vse brez kakšnih pametnih vhodnih podatkov.
Poraba elektrike in kurilca je najbrž kar tam tam.
Avtor ima premajhen zalogovnik, ali pa premočne grelce.
Grelci mu bodo zalogovnik po aleksovemu izračunu nafilal v treh urah. Ostalih 5 ne bo potrebe po ogrevanju hiše. Če pa bo, bo pa tudi zalogovnik ob 10 zjutraj prazen.

Največji problem boš imel zvecer, ker boš imel mrzle radiatorje in mrzlo vodo na pipi. Takrat boš v hudem.mrazu moral skoraj gotovo prižgati grelce v VT.
Razen če boš čez dan (po 6 uri zjutraj kose ugasnejo grelci) bistveno znižal temperaturo ogrevanja (vsaj za 2-3C)

Jaz bi zadevo poskušal resevati s kvalitetnimi klimami. Vsaj eno na stanovanje, ali celo dve. Tudi poleti pridejo prav.
Ne poznamo pa se okvirne lokacije in dejanskega mraza na tisti lokaciji. Ker -20 (tudi podnevi) daljše obdobje je že kar malo verjetno.
Letošnji januar je bil 3C pod povprečjem pa se je preko dneva temperatura približala tudi -10 in ni vztrajala na -20.
Glede na to da imaš dve stanovanji, upam da boš lahko stroške nekako ločil. Sicer se bo treba zmeniti pred najemom glede delitve stroškov.
In strošek elektrike ne bo majhen.
Ali pa boš imel za novo leto prazno hišo, proračun za elektriko pa v 4mestni cifri.
to sklimami je ob neizolirani bajti bolj tko-tko. kjer je žena v službi, so se letos preselili. objekt neizoliran, ogrevanje s klimami. januarja in februarja ni bilo hiše za segret. ženska v sosednji firmi v isti stavbi je dala možu klimo odklopit in na lastne stroške montirala električne radijatorje daje mela vsaj za silo toplo. kot je tornado zračunal, je to pri svežih 20°C notranje temperature med 10 in 15 kW izgub. tega ne rešiš s 2 klimami pri -10°C. pri nas v službi imamo arcontove kontejnerje (male, polovična velikost, cca 5-6m2). not imamo instrumente ki zahtevajo 20°C noč in dan. ti povem, par dni pod -5, pa je cela klima v ledu. so panasonic, se ni šparalo pri klimah. resda so kontejnerji slabo izolirani, ampak je tako mala površina, pa se klime matrajo. letos ob mrazu smo pa moral dat not električne radijatorje, kjer je bil dosti en s 1.5 kW moči. torej klime niti kilovat in pol toplote niso dale od sebe.
Torej ni rešitve, tudi z ogromnimi zalogovniki ne... ( kaj če dam dva po 1600l )?
Nekako sem računal sprejemljivo ogrevanje je 50€-70€/mesec na enoto...
Tako bi lahko pokurili maksimalno recimo slabih 2000€ za celo kurilno sezono.
Bi laufal recimo od 22h do 6h na nočni tok, pa mogoče po potrebi od 13h-15h na dragega...
To pomeni 8h x 24kw x 0.03€ in 2h x 24kw x 0,06€ Pomeni 8,64€ na dan pri polni obremenitvi, je pa skoraj 300€ na mesec... Je približno prav tako?

Če eloblock ne bo izvedljiv ostanejo res samo še peleti...

Hiška je pa čista klasika iz '70 let, lokacija pa Koroška - Radlje ob Dravi

Priložene datoteke
.jpg   Hiša Radlje.jpg (Velikost: 200,41 KB / Prenosi: 1353)
Kaj pa fasada in vzamete kredit na ekoskladu (zelo nizka obrestna mera)? Fasada, kolko vidim od oka, med 10 in 15 jurjev in dobite od ekosklada okoli 3 jurje nazaj. Če je investicija preko 10 jurjev pa si upravičen tudi do eko kredita.

Pa na tvojem mestu bi čez tistih 10 cm tervola vrgel še 20 cm.
Lesjaki

Kje pa ti živiš da imaš elektriko po 3 in 6 centov?
Na mamini ziziki?
Sorry za zaljenje, ampak a si že kdaj videl kako elektro poloznico?
Realna cena elektrike bo 2-3x višja (nekje med 8 in 12 centi) pa sedaj se enkrat naredi izračun.

Da o priklopu 24kw grelca v stanovanjski hiši ne pišem . Kot bi gasilci šli gasiti požar na vasi, A(imaš še B,C, D cev) cev pa priklopili na pipo v kopalnici.
Lesjaki Napisal:Nekako sem računal sprejemljivo ogrevanje je 50€-70€/mesec na enoto...
Tako bi lahko pokurili maksimalno recimo slabih 2000€ za celo kurilno sezono.
Bi laufal recimo od 22h do 6h na nočni tok, pa mogoče po potrebi od 13h-15h na dragega...
To pomeni 8h x 24kw x 0.03€ in 2h x 24kw x 0,06€ Pomeni 8,64€ na dan pri polni obremenitvi, je pa skoraj 300€ na mesec... Je približno prav tako?
tu navajaš premalo toplote. če ne ogrevaš cel dan ne pomeni proporcionalno nižje porabe, ampak samo malenkost (recimo nekih 10% prihranka) saj moraš nadomestit toploto ki uhaja tudi ko ogrevanje ne dela, in je shladila stene in tudi pohištvo pod človeku prijetno temperaturo. tornado ti je zračunal izgube hiše, ampak to je samo za vzdrževanje temprature pri navedenih zunanjih tempraturah. pa še zračunana izguba je za neprijetno nizkih 20°C notranje temperature. ob radijatorskem ogrevanju bi rabil za dnevno bivanje bolj nekih 22-23 (ajd, odvisno od človeka, meni je 20 švoh). izgube pa bodo še višje.
da bo vedel s kakimi zimskimi stroški se ubadam jaz, bom dal malo primerjave:
1. stanovanje ljubljana mansarda 80 m2, stene polna opeka, 10 cm mineralne volne izolacije, okna nova lesena, dvojni termopan, streha 12 cm izolacije, ogrevanje zemeljski plin - poraba plina januar februar 120 in 140€. najmeniki so imeli dva mala otroka, marca so se spokali ker jim je bilo predrago ogrevanje in so pustili še za 350€ dolgov na plinu. to sem poravnal dolg in prodal do junija.
2. kupil sem manjše pritlično stanovanje v domžalah, 45m2, kjer sedaj stanujeta tamali dve. stene polna opeka, okna stara vezana, izolacije ni. naredil sem poceni kotlovnico na pelete, poraba letos januar, februar 250 in 300 kil peletov, se pravi cca 60 in 70€. cenovno preračunano na kvadraturo - zelo podobno, pe je eno izolirano, eno nič.

zima je drek. tudi v 10 cm izolirani stari bajti moraš še vedno kurit ko je mraz. izolacija prihrani na "datumu" ogrevanja v prehodnem obdobju, ampak ko stisne zunaj ... razlika upade. če bi imel dovolj šuškov, bi dal v domžalah VT toplotno, ker imam tudi svoje dvorišče in zunanja enota ne nikomur brnelna v okno. tako pač nimam, in je cenena kurilnica na pelete (brener na star kotel, malo hranilnika in nič elektronike).
Moja napaka, katastrofa... Gledal sem cenik od GEN-I, nisem pa vedel, da tiste dajatve spodaj nanesejo skoraj krat tri Smile

Ideja o eloblock je po vaših nasvetih v kanti. Ostane mi samo še varianta, da na staro peč kupim dober gorilec na pelete ter dam izdelati zalogovnik z ene 300-400kg prostora. Počakam zimo ali dve, potem pa dve ločeni TČ, za vsako stanovanje posebej, vsako na svoj števec pa bo...

Mogoče nasvet, kaj na staro stadlerjevo peč?

Priložene datoteke
.jpg   kurilnica2.jpg (Velikost: 173,6 KB / Prenosi: 1217)
Evo, kako napišejo in oglašujejo nizke cene... Koliko je realno kilovat pa nihče ne zna izračunati Smile

Priložene datoteke
.jpg   GEN-I.jpg (Velikost: 92,87 KB / Prenosi: 1214)
1 2 3
Iskanje po temi