PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Talno gretje za prenovljeno hišo

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Toliko kolikor je razlike zdaj pri investiciji v talno napram radiatorjem, toliko več boš skozi vsa leta na slabšem zaradi slabšega izkoristka tč ki na talnem deluje z manjšo obremenitvjo in višji copom. Že pri izvajalcu fasade lahko takšno razliko v € kiksneš ko ga boš izbiral. V spodnjem nadstropju hiše je sploh razlika v temperaturi tal ali imaš talno ali ne in bivanje je bolj udobno že zaradi tega pa če ne bi upošteval ničesar več od prednosti.
tomysux, tole mi zgleda zanimivo na linku... lahko poveš kaj več o tem? Koliko višine nanese? Je vse v takem kompletu ali kako? Pa kako je v tem primeru z estrihi?

pentax se strinjam v vsem, saj zato razmišljam še vedno o talnem...
Zasledil sem pa tudi suhomontažno talno gretje, kjer gre za debelino 2cm kolikor sem na hitro preletel

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kalcer.si/oih_variotherm/suhomontazno_talno_gretje.pdf">http://www.kalcer.si/oih_variotherm/suh ... gretje.pdf</a><!-- m -->

Ima kdo kake izkušnje morda s tem? Cena?
Pozdravjen Marko,

jaz sem vzel 30mm izolacijsko ploščo (zaradi višine lahko vzameš tudi debelino 20mm ali 25mm), na ketero pride pritrjena cev (17mm višine). V paketu dobiš izolacijo, cev (jaz sem vzel večplastno z aluminijem, lahko pa tudi PE-X), sidre za pripenjanjanje (fino je da jih vzameš še dodatno zaradi boljše pritrditve) in stensko obrobo (potebno pri izdelavi estriha). Dodatno potrebuješ še pripravo za pripenjanje cevi (jaz sem jo že prodal naprej skupaj z ostanki izolacije in cevi - hitro lahko zadostuje za manjšo kopalnico). Za 90° prehod v omarico priporočam da uporabiš vpenjalno koleno - npr. <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.haustechnikhandel24.de/index.php/heizung/fussbodenheizung/zubehoer/umlenkbogen-90anddeg.html">http://www.haustechnikhandel24.de/index ... nddeg.html</a><!-- m -->

Talno sem položil v garaži, kleti, pritličju in 1. nadstropju skupaj 190m2 - 1 teden dela. V prvem nadstropju sem pod stiropor izolacijo položil kameno volno Tervol TP-ST zaradi boljšega dušenja udarnega zvoka.

Prevoz sem si organiziral sam preko špediterja za 100€ (7 let nazaj), sedaj vidim da imajo že možnost pošiljanja (pri <!-- m --><a class="postlink" href="https://www.heima24.de/heizung/fussbodenheizung/fussbodenheizung-sets/">https://www.heima24.de/heizung/fussbode ... zung-sets/</a><!-- m --> pa imajo npr. stroške pošiljanja za SLO 120€).

Kakšno imaš površino in kakšno razpoložljivo višino (izolacija + estrih + tlak)?

Ponujajo pa skoraj vsi tudi sete za suho montažo - je pa to običajno precej dražje.

LP tomysux

Priložene datoteke
.jpg   P1020575.JPG (Velikost: 185,73 KB / Prenosi: 871)
Tomysux,

Če vzamem izo. ploščo 2cm, dam gor cevi slaba 2 cm, koliko bi moral dat najmanj debelino estriha? Če dam 4 cm, sem skupno že na 8 cm.... Manj se ne da?

Zdaj nisem na objektu, bom izmeril razpoložljivo višino... res pa je, da v pritličju še moram itak položit estrih, v 1. nadstropju pa je že položen + stiropor pod njim, pa tega ne bi rad ven trgal - ali pač?

Koliko zahteven pa je ta projekt za nekoga brez izkušenj? Če prav razumem, bi lahko sam položil izolacijo plus cevi - priklop na omarico bi prepustil mojstru in izdelavo estrihov tudi...

Moral bi pa še položit na tla tudi nekaj od električne in vodovodne instalacije - problem?

Hvala za pomoč, Marko
še to - renovirati nameravamo najprej pritličje, medtem bomo improvizirano bivali v 1. nadstropju, po par mescih pa kontra obrniti, s tem, da je v 1. nadstropju dosti manj za naredit.

Se da talno delat v 2 etapah - najprej pritličje, čez recimo 1 mesec pa 1. nadstropje?
To je popolnoma tvoja odločitev....
Jaz sem zaradi več razlogov (med drugimi tudi logističnih), talno delal v 4 etapah.....

Moraš samo dobro preštudirati kje "zgodbo" začneš in kje končaš, da jo lahko potem nadaljuješ naprej.....
medtem sem pridobil info za actifoor in varitherm, oboje vame zgolj 2cm višine, stane pa 5o eur/m2, kar mi znese brez omaric očitno že v osnovi 7.500 za ceih 150m2, tudi če sam delam - je PREdrago...

Glede na moj objekt se kot kaže ne bom odločil za talno, kajti v priličju bi bilo za klasično talno treba trgat betonska tla, pa seveda dati debelo plast izolacije...

Kot kaže grem na alumplast cevi plus novi radiatorji... tudi le-te bom vzel navadne vogel & noot, nizkotemperaturna varianta iste znamke (Vogel & Noot ULOW) je namreč 500 eurov na en radiator, kar je 5x več od navadnega... baje da dela sicer nizkotemperaturni z 2x več moči pri isti dimenziji kot navadni, pe še vedno je absol. previsoka cena...

Za navadne radiatorje bi, če jih pravilno dimenzioniram, porabil od 1.000 do 1.300 eur za celo hišo, plus alumplast cev, ki je menda poceni...Verjetno moram za nizkotemp. režim vzeti večje radiatorje, kot so zdaj v hiši, po drugi strani pa so v starejših hišah velikokrat predimenzionirani radiatorji, tako da morda jih bom lahko nekaj celo pustil.

Skratka, moral bi priti skozi za kakšna 2.000 (štemam za cevi lahko sam) za nove navadne radiatorje plus kak obstoječi, namesto 5.000 za nizkotemperaturne, oz, namesto kakih 8.500 za talno gretje...

Ali kaj narobe razmišljam?
V tvojem primeru glede na opis nimaš kaj veliko narobe razmišljat, znane imaš boj kot ne vse Xe v enačbi. Pogledaš svojo računico različnih izvedb in vidiš koliko je razlike pri investicijah na eni strani in ~ ocenjeni stroški ogrevanja za neko obdobje na drugi strani. Pretehtaš kateri plusi so ti bolj pomembni in odločitev je tu. Če ti kdo predlaga drugače ga vprašaj če ti sofinancira izvedbo Smile .
Iz moje logike si nekaj narobe izračunal. Tko na hitro
Očitno izbiraš najdražjo možno varianto, saj imaš na internetu ponudbe položenega talnega ogrevanja (all included) za 33€ m2, kar pomeni manj kot 5000€.
Lastna izvedba je seveda še cenejša......

Če ti je cena edino merilo, prednosti talnega ogrevanja pa ti niso pomembne, pač postavi radiatorje in pozabi. Premisli pa dobro, ker je to življenjska odločitev, ki jo najbrž nikoli več ne boš izbiral........
Mene je prišlo cca 28€ na m2 ztem da sem imel sistematske plošče in v tej ceni je razdelina omara,razdelilec 4 vejni ter plastifikstor za estrih ki je 40€, obrobni trak z folij, cevi do kurilnice,ter seveda tlačni test. Kar se mi ne zdi drago.
28 eurov je v redu cena, samo gre za to, da ne bi trgal ven starega estriha, pa še vsaj 7, spodaj pa verjetno 9 cm višine bi izgubil.... že tako je višina sob v glavnem okoli 240 cm, kar je malo.....
Marko1976, tvoja odločitev. Jaz sem tud staro hišo predelal na talno, končna višina do stropa imam po novem cca 240cm. Pa sem v dnevni naredil preklado 28cm visoko in imam prehod cca 210cm pa sploh ni opazit da je prostor drugače, jaz sem celo dobil po prenovi efekt da je prostor večji ker sem zrušil eno stenoSmile
jelencek1, ok, malo spet razmišljam o talnem, s tem da bi verjetno v pritličju imel potem 230 višino in v nadstopju kakih 235. Tudi bi se z največjim veseljem lotil sam dela, samo tega še nikoli nisem delal, pa se malo bojim, da ne bi kaj zaj... Definitivno bi pa imel najcenejšo varianto, bi po kakšni varianti prišel skozi za 3.000 eur?
1 2 3
Iskanje po temi