bivi88 Napisal:Jozl: ta tvoja ideja se mi zdi dobra, vendar bi sistem enako funkcioniral tudi z navadnim termostatskim ventilom. Ko je bila peč pregreta je bil mešalni ventil že na max. oziroma če se je črpalka ustavila (izklopljen podaljšek) je deloval bypass. Se motim?
Vidim da imaš vse povratke združene (talno in radiatorje), koliko pa imaš temperaturo povratka recimo ob srednji zimi (0°C)
Skoraj vse si narobe razumel. Ko sem izklopil podaljšek, je bil mešalni ventil na 1/2 oz. tam nekje se ponavadi nahaja. Sistem ne more samodejno krožiti skozi mešalni ventil, ker je pred mešalnim ventilom na hladni vodi nepovratni ventil z vzmetjo, da ne pride do samodejnega kroženja. Bypass deluje tudi med kurjenjem, če na ND3 ročno izklopim črpalko.
Jaz mislim (ne vem), da termostatski ventil nebi deloval dobro ob izklopu črpalke. Je potrebno gledati na hidravliko in pretoke toplih-hladnih tekočin. Kaj se meni zgodi ob izpadu elektrike, če slučano nebi imel nepovratnega ventila. Hladna voda začne samodejno prihajat iz leve strani, če pogledaš sliko mojega varovanja povratka. Ker je mešalni ventil odprt, bi hladna voda hitro potisnila toplo vodo iz mešalnega ventila v zalogovnik in v sodnji del peči. Kaj bi se zgodilo, če bi bil to mehanski termostatski ventil. Ohladil se bi zaradi hladne vode in se bi samodejno zaprl dotok hladne vode. In nebi bilo nobenega kroženja skozi mešalni ventil. Peč bi se toliko pregrela, da bi spet prišla voča voda do mešalnega ventila in se bi pojavilo zelo počasno ciklanje. Če bi peč preživela, kar je malo verjetno, bi se mogoče le nekako ohlajala oz ne preveč pregrevala. Ampak po mojem mišljenju bi takrat ob termostatskem mešalnem ventilu peč totalno podivjala. Mogoče bi uspela zadeva, če bi bil mešalni ventil tikoma ob peči na izhodu, tako vezane zadeve pa še do sedaj nisem videl. Pa še takrat bi morala iti hladna voda gor in potem nazaj dol proti spodnjem delu peči. Obstajajo računalniški programi za simulacijo tekočin. Jaz jih ne izvajam v službi, ampak rabim njihove simulacije za brizganje plastičnih izdelkov v snovanju izdelaka ali se ga sploh bo dalo izdelati in koliko se zvija. Taka simulacija pa stane toliko kot izvedna poceni kurilnice ali več. Nisem nikoli vprašal koliko stane, ker pač rabim take storitve v službi. Jaz se z nepreizkušenim sistemom nebi igral, ker je lahko življenjsko in materialno zelo nevarno.
Ja drugače ni šlo s 5 vejnim razdelilcem in sem mislim (nisem vedel), da sem z......l zadevo. Letos, ko prvo leto živimo v hiški, sem opazoval koliko je potrebno za ogrevanje. Za radidatorje v mansardi tudi ob -12.5°C zunanje temp. ni šlo več kot 40°C in je bilo v prostoru tudi malo čez 22°C, čeprav je bila željena temp. samo 21°C in nočna 20°C. V talno mi ne šiba nikoli več kot 32°C in to tudi pri -12.5°C koliko je bilo letos najhladneje. Pravkar sem bil v kurilnici in pogledal današnji pribitek sonca (12kWh), temp. dvižnih vodov, talno samo 24°C, radiatorji pa 28°C. V lokaciji talnega je bilo 22°C, v radiatorrskem področju pa 21.5°C. Meni se vedno zalogovnik najprej ohladi na 35°C, ker se tudi ogreva hladna voda v razdelilcu. To lahko tipam na povratnih ceveh iz ogrevalnih krogov pred mešalno grupo in pred razdelilcem. Če je notri vroča voda 80°C in več, se seveda hladna voda pri 30-35°C tudi deloma pogreje, ker so pretoki zelo mali (potreba po vroči vodi za dvižne vode). Edino skrajno levo, ker je glavno talno ogrevanje se pozna, da je povratek bolj hladen, pri radiatorskem in zadnji veji, ki še ni priklopljena, sta oba štofla (pokrova) vroča, skoraj enaka temp na povratku kot na dovodu. Pač je celoten razdelilec pregret. Razdelilec je samo lep izdelek, ki pa kar nekako ohlaja vročo vodo in pogreva hladno povratno vodo, kadar so temp razlike 40°C in več. Pri razliki 10°C se pa to več ne pozna, ker se takrat povečajo pretoki. In prihaja do počasnejšega in manjšega prenosta toplote. Pač ob mojem študiju strojništva gledam na zadeve tudi iz teoretičnih kotov mojega znanja. Čeprav sem največji zapriseženec prakse in še vedno trdim, čeprav drugi pravijo, da veliko vem, da vem samo 1%, 99% zadev se še pa moram še vedno naučiti. Tako se še vedno učim vsaki dan in me tudi včasih znane zadeve kje močno kontra presenetijo. Tako je pač življenje.
Jaz sem pač že v osnovi naredil kontra kot ''Hanzi'' in sem kupil kar 2 vremenski regulaciji in ogrevam 4 ogrevalne kroge, tudi za kopalnico čisto ločen sistem in svoj WDC20. Kopalnica vedno topla, tudi poleti in še skoraj zastonj energija za celo leto sušenja brisač. Samo energija elektronike in črpalke. 1/2 leta imam itak dovolj in viške energije od sončnih kolektorjev, zato tudi poleti sušim brisače. Ja potem se pozna v pralnem stroju, ker mi 1 brisača zadostuje za 3 otroke in 2 odrasli osebi za vsaj 4-5 dni. Tako na teden imamo porabo samo 2 veliki brisači. Tudi z vremensko regulacijo ogreva SV iz zalogovnika in imam še senzor temp z drugo regulacijo za cirkulacijo tople SV. In imam vedno ob časovnem terminu toplo vodo na pipi. Za samo postavitev regulacij in povezav sem porabil preko 100m 3 žilnega kabla in cca 80m 5 žilnega kabla (od 100m v kolutu jih je ostalo cca 20m ali manj). Kanal 40x80 sem komaj zaprl, ker je bil poln kablovja.