tole je moj prvi post, kljub temu da smo ze vseljeni v hiso 2.0 (to je moja druga, in upam da zadnja adaptacija...). Sem nasel kar precej informacij in idej, tako da zaenkrat hvala :-D
Torej, v osrednjem delu hise imamo dimnik, ki je sestavljen iz dveh cevi: dimniske 18x18 cm v katerega je prikljucen stedilnik v pritlicju, in neuporabljenega zracnika 15 x 15 cm. Zracnik je zidan le od prve plosce naprej. Oboje je zidano iz opeke, visina zracnika pa je ~7.5 m.
Imeli bi kaminsko pec, recimo [url=httpsunichr("58")//wwwunichr("46")colorunichr("46")hr/kamini/d-serija#d2-neptun]Color Neptun D2[/url] (7kW, priklop 150 mm). Mimogrede, kaksne izkusnje s to firmo / tem modelom peci? Samo za obcasno kurjenje, ker sicer imamo ze TC s talnim gretjem.
Moja ideja je, da bi v zracnik naredil preboje za odvod dima, za dimniska vratca in za dovod zraka iz garaze. Med vratci in dovodom zraka bi naredil betonsko pregrado. Situacija je na sliki.
Je ideja OK? Sploh rabim dovod zraka, glede na zgolj obcasno uporabo? Lahko pricakujem kaksne tezave? Rabim odvod kondenza?
Razumem, vendar zracnik ni v uporabi, in nima prikljuckov.
Kar se sestave cevi tice, je ista kot dimniska (zidana iz opeke), samo da je manjsih dimenzij.
Jaz sem imel podobno situacijo!
Dnevna soba brez dimnika in želja po kaminski peči. Odšel sem do firme OGM <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.ogm-bi.si/dimniski-sistemi/ekoker/">http://www.ogm-bi.si/dimniski-sistemi/ekoker/</a><!-- m --> se posvetoval z njihovim svetovalcem.
Po njihovem nasvetu za kaminsko peč 7kW sem kupil 7m dimnika z vsemi elementi katerega so mi dostavili z kombijem.
V dnevni sobi sem odrezal tlak, zabetoniral podlago in nato dimnik pozidal do konca, potreboval sem le krovca, da mi je naredil dimniško obrobo na strehi. Strošek nabave in postavitve dimnika cca 900,00€.
Opozoril bi rad na nekaj stvari na kaj je treba biti pozoren pri dimniku!
Pri kaminski peči so dimni plini precej visoki zato mora biti dimniška tuljava iz šamota, dimnik naj bo znotraj hiše, da se preveč ne ohlaja, imeti mora posodo za morebitni kondenz ( pri meni ga ni ).
Jaz imam na tak način kiperbus montirana. Dela ok, dimnikar soglasja za to ne da, ampak dimnikar itak ni noben element več pač kurit je treba previdno da ne bi kaj zagorelo. Za ziher seveda treba dimniske cevi ali izdelati notranjo keramično oblogo - kako to zgleda je na YouTube dela pa gospod iz Ajdovščine ki ga zelo priporočam.
Epilog: sem imel dimnikarja na obisku. Moja ideja je izvedljiva, vendar je primarna dimniska cev ze bolj boga in bo treba najprej investirat v RF vstavek, najbolje tudi v zracnik. Bom se malo prespal...
Da ne odpiram nove teme. Imam isti dimnik zidan, dimnik se uporablja že 10let za kurjenje na drva zadnji 2 leti peleti. Zraven je zračnik ki se ne uporablja. Na dimniku ni kape in sta obe odprtini (dimnik in zračnik )vidni. Zanima me ali bi bilo smiselno oziroma pametno narediti na dimnik kapo, ker me skrbi da bo voda ščasoma uničila in poškodovala dimnik,ali se motim. Hvala za pomoč.
Priporočam, da jo namestiš, drugače znajo z leti zgornje šare opeke razpadati. Preveri, če so cegli na vrhu razrahljani in jih po potrebi pozidaj z AC malto, in namesti kapo iz narjavečega materiala (da ne bo sledi rje po strehi).
Najbolj zanesljiv način za oceno dejanskega finančnega izkupička pri prodaji nepremičnine je natančen vnaprejšnji izračun vseh obveznih davkov, ki pri... Beri dalje »
Lumar s priznanji Best Buy Award, QUDAL in Customers’ Friend potrjuje tri vidike, ki postajajo pri odločitvi za gradnjo doma vse pomembnejši: vrednost... Beri dalje »
V soboto, 19. septembra 2026, vas v okviru dneva odprtih vrat med 10.00 in 14.00 uro vabimo na obisk in ogled pritlične tipske hiše, ki se nahaja v ok... Beri dalje »
Prijava uporabnika
Registracija novega uporabnika
Vaša registracija je bila uspešna.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti, da bo registracija potrjena.
Porabljeno geslo
Zahtevek za spremembo gesla uspešno poslan.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti za uspešno ponastavitev gesla.