PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Poraba pasivnega dvojčka

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
sassapo Napisal:
edid Napisal:@sassapo
Če za hip odmislimo izbiro ogrevanja in se osredotočimo na toplotne izgube objekta. Kakšne so toplotne izgube tvojega objekta? Če se gibljejo v rangu 10 - 15 kWh / m2 / leto, potem imaš pasivno gradnjo pa kakorkoli obrneš in to je dobro :-) Če so pa toplotne izgube velike in vseeno porabiš zelo malo za ogrevanje, imaš pa TČ z gromozanskim COP-om. V slednje malce dvomim.

ha ha, ni šans da bi prišel pod 30kw/h m2 letno, morda prej več, manj pa sigurno ne. Ne znam izmerit prezračevalnih izgub katerih je pri nas nadpovprečno veliko, tako, da je to precej približna ocena.

sašo65... sicer krmilje ni tako strašno pomembno kot hočeš ti prikazati, vem pa da imam sam SCOP vsaj X 2 proti tvojem :wink:
Oprosti, ne poznam tvojega objekta niti porabe. Če imaš kak link na dotičen post, super.

SCOP vsaj X 2 praviš? Upam, da nisi malce pretiraval. Pri moji letni porabi cca 300 EUR bi po tvoje z drugo izbiro TČ prihranil 150 EUR/leto? Kakšen bi torej bil vračilni rok naložbe?
V taki bajti bi jaz dal električno peč in čao. Stroški elektrike kot pri TČ z malo manj izolacije, crknit nima kaj, medtem ko TČ lahko odpove poslušnost. Pa še odšravfat je ne morejo.
Ah, daj no! Komentar se je nanašal na Sašotov post, kateri je na radiatorskem ogrevanju, brez neke hude izolacije.
Jasno, da pri 300€ letnega stroška sploh komentirat karkoli nima nobenega smisla. No, mi je pa malce čudno! Januarja vsi preko 100€ stroška za ogrevanje, sedaj pa zopet vsi 300€ za celo leto :lol:
Sicer zase menda veste kako in kaj :wink:

bvs... ko upoštevaš, da večina teh hiš ni takšnih kot so bile zamišljene in v realnosti za ogrevanje in sanitarno vodo porabijo nekajkrat več kot je pokazal teoretični izračun, se zgodba z direktnim električnim ogrevanjem ne konča ravno tako kot si je investitor zamislil.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Dobesedno. Letošnji januar je mene za ogrevanje stal 104€ (1017kWh). Me je pa celoletna zima pa bo ravno nekje pri 300€. Govorim samo za ogrevanje hiše. SV je posebej. bo pa 300 in ne 250 ravno na račun bolj mrzlega decembra in januarja. Saj se strinjamo, da sta bila bolj mrzla kot ponavadi? celoletna voda pa je ne glede na to, kaka je bajta, neodvisna od tega. pač nas stane 150-300€/leto. Zdaj malo manj kot prejšnja leta...

Pasivna hiša je vedno samo na papirju. Kljub izvedbi. In pri meni izvedba špila, glede na vse meritve opravljene. Resda ni termovizije narejene, so pa detajli okoli tega enako dobro narejeni kot so bili za zrakotesnost, kjer je še malo težje. Pa držim se "predpisane" ventilacije. Najbrž je zaradi upora v ceveh malo manj, ampak nastavljeno je prezračevanje na 50%V/h. kje me nese. Tam kjer se začnejo računice kriviti. Ni nas 6, ampak samo 4 in poraba gospodinjske elektrike nižja od računane. Ogrevamo na 23 in ne na 20. PHPP upošteva (in samo glede na ta standard lahko govorimo o nekih NEH pa PH) zgolj 195m2 površine, v resnici jo je 235m2 pa še 20m2 galerije na enak volumen. zunaj je povprečna Ljubljana ne pa Gorenjska, Koroška ali pa Izola. Tukaj se začne matematična telovadba in hoja po črti.
@jabk, zelo velika poraba za super-duper hišo. Mi smo v Honki 18 cm lesen zid, pa je bila celotna poraba elektrike za bajto v januarju 1321kWh. Ogravamo na 23, ker ženske pri 22 zebe :roll: .
My point exactly. PHPP je matematika in izmerjena zrakotesnost je 0,4, sprojektirana je hiša vsa narobe, če bi človek imel v mislih neko varčno gradnjo. Izvedba je edina stvar ki špila, papir pa vse prenese, če znaš z njim telovaditi. Kot že ne vem kolikokrat rečeno, če v PHPP spremenim na realno stanje (in takrat PHPP nič več ne laže), so potrebe 2x višje. Pa se nisem tikala fasade in oken in same izvedbe. Še zrakotesnost sem znižala iz zahtevanih 0,6 na dejanskih 0,4. Kdor pozna PHPP in njegove parametre točno ve, o čem govorim. Fantastična zadeva, ki pa je tudi dovolj zakomplicirana, da se jo da dovolj zmanipulirati z raznimi standardi in tabelicami proizvajalcev, ki nimajo z realnostjo veze.

to je stran potreb. Zdaj pa še na stran porabe, o kateri se pogovarjamo. TČ (ki zna tudi hladiti) me je koštala 3k€, cela kurilnica 4,5k€. SCOP 2,2-2,4. Koliko me pride kurilnica s SCOP 3 ali pa 4 v primeru kake geosonde (torej pol manjša poraba). Koliko časa se mi investicija obrača. In koliko je podvržena špekulacijam o ceni energenta, življenjski dobi in cenah vzdrževanja napram ostalim zadevam, sploh v primerjavi z drugimi investicijami, ki se tikajo potreb.
Pri tako majhni porabi računice ni.
Ne da se mi računati, vendar bi verjetno ogrevanje direkt na elektriko z zalogovnikom, ki ga filaš v poceni tarifi bila prava varianta.
Njo je tč stala 3k€, npr. eloblock z nekim zadostnim zalogovnikom bi stal pol manj..pri investiciji le ni tako velike razlike da bi se ta telovadba splačala. Tu ni zajet prostor katerega nek zalogovnik zavzame in konec koncev stane v hiši. Tu potem odpade cenejše ogrevanje sv Wink. Pri teh porabah s tč je bv razmišljati o alternativah.
bvs Napisal:Pri tako majhni porabi računice ni.
Ne da se mi računati, vendar bi verjetno ogrevanje direkt na elektriko z zalogovnikom, ki ga filaš v poceni tarifi bila prava varianta.

Tudi to smo že računali. Če TC drži tistih 7 let (moja trenutna) potem, kolikor se spomnim, je racunica na strani TČ. Prostora nisem upoštevala, ker ga imam. Oziroma domnevam, da ga imam - kolikšen bi moral biti zalogovnik?

Poleg tega da mi gre na živce imeti mojstra vsakih 7 let na hiši, je pa prednost takih kratkotrajnih zadev, kot v vsej tehnologiji, da se le ta ceni in dobiš več za manj denarja, poleg tega je manj treba špekulirati glede cen energentov. Narediš racunico na novo, pa je...

In seveda, to je bil ves point, ki sem ga hotela povedati oziroma je moje mišljenje glede na alternativo, ki jo je podal Sašo. Ko potrebe pustiš večje, pa v kurilnico vlagas. Mislim, da se ne splača. Ko gredo zadeve proti limiti (tako pri fasadah kot pri kurilnicah), takrat cena eksponentno raste napram efektu.
@pentax, Eloblok seveda ni 1500€ ampak max. pol manj:
<!-- m --><a class="postlink" href="https://www.vaillant.si/uporabniki/produkti/eloblock-2-ve-6-28-97.sl_si.html">https://www.vaillant.si/uporabniki/prod ... sl_si.html</a><!-- m -->
rabljen seveda še veliko ceneje:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.bolha.com/iskanje?q=eloblock">http://www.bolha.com/iskanje?q=eloblock</a><!-- m -->
+ na Elobloku ne more praktično nič crkniti, pa še shodit ne more.
Računica je sedaj malo boljša Wink
Zakaj bi odpadlo cenejše ogrevanje sanitarne vode?

Poznam par primerov, ki se ogrevajo direkt na elektriko in je vredno razmisliti. Pri majhni porabi je praktično vseeno kater energent uporabljaš. Je pa res, da sta vsaj dva kupila rabljeno el. peč.
Govori, da je treba še zalogovnik zraven. Ki ga zdaj ni. In pa koliko velik, ki pač potem zahteva svoj prostor. Kot rečeno, meni ne bi verjetno predstavljal neke hude žrtve, če imaš pa za kurilnico namenjen prostor v velikosti hladilnika in gre res notri samo TC z integriranim bojlerjem, je pa zadeva drugačna.
Zalogovnik bi jaz dal, da bi fural na poceni štrom. Ta dva ga nimata. Ko računaš, da ni potrebno zavarovati TČ in ko računaš, da ne more nič crkniti in če nič ne crkne zmaga TČ, če pa kaj crkne pa je tisti s TČ na izgubi.

Sedaj sem se spomnil, da je tudi sosed dal električne grelce v ali na estrih in potem ploščice po vrhu. Pravi, da se obnese. Zadeve videl še nisem.

P.S. Kot sem dejal, je pri majhni porabi skoraj vseeno kater energent uporabljaš.
bvs, sem imel do letošnje zime eloblock in imam el. bojler zdaj za sv. Zgoraj v ceno eloblock investicije sem jaz vračunal zalogovnik, kje je pa pri tebi vračunan da je investicija nižja? Zalogovnik stane in ne malo, več kot eloblock kolikor je meni znano. Ravno iz razloga katerega navajaš imam sam sv kot jo imam čeprav imam tč in računica zaenkrat je vprid temu.
Koliko Jabk na leto porabi s TČ za ogrevanje in toplo sanitarno vodo?
To pomnoži z 2,3 in dobiš preko 10.000kWh?
Torej z eloblokom cca 6.000kW več kot s TČ, kar je cca 600€ razlike.
Eloblock z zalogovnikom bi bil torej od njene TČ cenejši za okoli tri letne razlike večje porabe od TČ.
Ženska ve kaj dela :wink:
Koliko sem se zmotil?
Okoli 10kWh, bi rekla, tam v povprečju. Z eloblockom z zalogovnikom bi lahko vse podelala v nižji tarifi. Sama sem pa računala brez zalogovnika in ogrevanje 24/7 recimo temu. Pač racunica da sem tudi evre samo delila z 2,3. Obrnilo bi se po cca 4-5 letih. Potem.gre vse v prid TČ. Po 7 letih npr menjam zunanjo enoto in sem spet na ničli, ampak potem pa nadaljnjih 7 let samo plus delam s TČ.

Druge variante TČ (glede na vrsto in jakost) pa.so.bile tudi slabše od trenutne izbire.
1 2 3 4
Iskanje po temi