sassapo Napisal:Nimaš prav! Talno, ki je ključnega pomena za porabo in kvaliteto udobja bivanja, ima sigurno daljšo življenjsko dobo kot vsaka izolacijska fasada na tem svetu.
Prezračevalni sistem ima tudi prekleto dolgo življenjsko dobo (menjaš samo rekuperator)
Kvalitetno narejena kotlovnica bo tudi doživela ali preživela generalno adaptacijo hiše. Menjaš bojler, TČ ali del TČ...
ločila sem talno (inštalacije) in kurilnico. pač peč na eni strani in grelno telo na drugi, ker sta precej neodvisna eden od drugega.
Stane največ, od tega kar si napisal, kotlovnica. Rekuperacije ni potrebno mešati tu zraven, ker je bila že stokrat predebatirana in ne pride do izraza, ker se oken niti slučajno ne odpira dovolj za primerjavo, se pa strinjam z razliko v kvaliteti zraka in udobju, vsaj v zimskih mesecih. kaj se popravlja, je lepo v sosednji temi. 7 let, kompresor hin, najbolj smotrno menjati celo zunanjo enoto. To je mentaliteta potrošne robe. danes tudi TVja več nihče ne popravlja, pa hladilnika, samo novo se kupi. In kotlovnica je že našla mesto v tem segmentu. cene temu ustrazajo, pa vedno bolj bodo. Generalna adaptacija hiše pa se celo danes, ko govorimo o prihranku 3k€ na 1k€ na leto, ne dela tako pogosto, kot bi si človek mislil. je bilo treba neke subvencije uvesti, ker vsaj popuste in akcije pa slovenci radi kupujemo. In tukaj smo še lahko govorili o absolutnih cifrah. Kdo bo pa z današnjim standardom gradnje čez 30 let menjal fasado iz kateregakoli drugega razloga kot prestrukturiranje hiše (dvigovanje hiše, prizidki ipd) ali pa ker ne bo dobesedno dol padla (kdaj bi to bilo recimo). O absolutnih cifrah ni več za razmišljati, je treba reči, da bo poraba padla za 65% procentov (analogija od zgoraj). Resda bo kurilnica 100% dražja ali pa še več, če hočeš sploh razmišljati, da bo nekaj delalo 30 let, ampak vsako leto 65% prihranka pri porabi. Top shop prodaja.
resda pa izgubi istočasno tudi cena energenta na pomenu. Pri letni porabi par 100 evrov ne bo nobenega konc, če gre energent v 10 letih 50% gor. ko se je kurilo po 3000L olja na leto, je bilo pa to prekleto važno...
In fino bi bilo, da se ve tudi kdo pije in kdo plača. Imaš znanje za narediti svojo peč. Kupiš samo material, pa še to najbrž po drugačni ceni, kot bi ga jaz, če bi se danes odločila in znala enako narediti. Pri tem daš na drugo stran tehtnice recimo fasado, ki je bila seveda delana z računom. Moja in od večine drugih je računica drugačna, od enega fasaderja pa sploh. Jaz tudi v svojem fohu plačujem drugačne cene, ko jih najbrž ti. Cena dela pa bisvteno višja kot pri strojniku, kaj šele fasaderju. Malo bi bilo nehigenično razglabljati, kako nespametno se drugi potem lotijo teh zadev in kako je samo najboljše dovolj dobro in če kaj nase daš, pa če imaš potem sigurno daš (kako ta "resnica" velikokrat pade, ker pač dela dobro in enako dolgo tudi kaj drugega še, čeprav kaka druga lastnost pade, tistemu ki ima, pa dol maha za njih),...ipd itn