PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Vzdrževanje klime pozimi?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,

lani novembra so nam namestili dve klimi (Samsung AR12JSP), priklopljeni na eno zunanjo enoto.

Uporabljali je še nismo (razen za kratek test), zanima pa me ali je potrebno te klime od časa do časa vklopiti? V avtomobilu je npr. priporočljivo (sodeč po raznih člankih) klimo vklopiti vsakokrat za vsaj 5 minut, ko je avto v gibanju.

Zanima me, če kaj podobnega velja tudi za stenske klime? Včasih takšne stvari ne vključijo v knjižico z navodili iz različnih razlogov. Enako, kot velja npr. za avte, da se volan ne sme na mestu obračati (ni priporočljivo). Ampak, kot mi kolega pravi, ki je vodja servisa v enem od avtosalonov, strankam tega posebej ne razlagajo, ker imajo tako več servisnih primerov zaradi obrabljenih kočnikov - več servisov pomeni več zaslužka.

Prosim za nasvet ali mnenje. Hvala!
V avto-klimi kompresor ni popolnoma zapečaten, saj ima os na jermenico. In tisto tesnilo se mora redno mazati. In tudi o-ringi, ki tesnijo ostale dele napeljave.

Hišna split klima je popolnoma zatesnjen sistem, tudi če se ne uporablja dalj časa. Jaz mislim da potrebe po vklapljanju ni.
Super, hvala za odgovor. Smile
Živjo

Kar se tiče prižiganja klime, se strinjam s predhodnikoma. Ni je potrebno prižigat samo zaradi tega da se pač vklopi. Samo če sem prav videl, je to inverterska? se pravi, da lahko pozimi v prehodnem času z njo tudi ogrevate. Z vidika porabe in stroškov je to za razmislit.
Se preračuna poraba elektrike za ti dve klimi in primerja s porabo plina (oz kaj imate za gretje). To potem reši tudi vašo dilemo glede tega, da je klima celo zimo ugasnjena.

Pred novo sezono gretja jo je pa dobro očistiti, da se ne nabere kaka plesen na satovju.

Lp
Pozdrav,

hvala za info!

Ja, klima je inverterska. Gretje pa imamo na plin. Nisem še preizkusil, ampak mobilna aplikacija za upravljanje klime baje beleži tudi porabo elektrike. Sedaj je segrevanje že bolj na minimalnem, tako, da to pride na vrsto naslednjo zimo.

Drugače pa so energijske vrednosti takšne:

Hlajenje
A++
kW: 5,0
SEER: 6,3
kWh/leto: 278

Segrevanje
A+
kW: 4,2
SCOP: 4,0
kWh/leto: 1470

Zunanja enota pa je na lestvici od A do G ocenjena z A (5 kW).
malarožca81 Napisal:Živjo

Kar se tiče prižiganja klime, se strinjam s predhodnikoma. Ni je potrebno prižigat samo zaradi tega da se pač vklopi. Samo če sem prav videl, je to inverterska? se pravi, da lahko pozimi v prehodnem času z njo tudi ogrevate. Z vidika porabe in stroškov je to za razmislit.
Se preračuna poraba elektrike za ti dve klimi in primerja s porabo plina (oz kaj imate za gretje). To potem reši tudi vašo dilemo glede tega, da je klima celo zimo ugasnjena.
Lp
Kaj ima veze, če je inverterska? Tudi praktično vsaka ON-OFF klima greje.
Glede ogrevanja pa ni treba nič preračunavat, cenejše je od plina praktično vedno, razen morda ko je zunaj pod -10°.
Se strinjam, so pa invertrske pri tem zdaj bolj učinkovite, kot stare klasične klime. Pri klasični klimi kompresor deluje pri polni moči ali pa je čisto ustavljen. Inverterske klime pa spreminjajo vrtljaje kompresorja in tako da, če ni velike potrebe po hlajenju kompresor deluje pri manjših obratih.

Preračum porabe je bolj informativna stvar. Če nihče ne bi enkrat že preračunal, ne bi mogli zagotovo trditi kaj je bolje, a ne? Smile

Jaz za preračunat uporabim to formulo iz <!-- m --><a class="postlink" href="http://servisiraj.si/index.php/kako-izracunati-porabljeno-elektricno-energijo-in-stroske-za-klima-napravo-klimo/">http://servisiraj.si/index.php/kako-izr ... avo-klimo/</a><!-- m -->

:
DNEVNA PORABLJENA EL. ENERGIJA = (št. ur hlajenja) x (hladilna moč klime) / (EER) / (0,3Wh/BUH) x (poraba v EUR/kwh) = (6ure) x (ca.1,8kW) / (3,3) / (0,3Wh) x (0,16€)

IZRAČUN DNEVNE PORABLJENE EL. ENERGIJE (ca 6 ur aktivna klima) = 1,75 EUR (grob izračun)

Drugače pa ogrevanje na klimo v prehodnem času pride prav. Sploh če so majhni otroci in je treba prostor malo na hitro ogret.

Lp
Jaz sem imel včeraj kot test vklopljeno preko večera do danes zjutraj klimo na ogrevanje 22C (vklopil ob 18 in potem do danes 06:15), poraba je bila v tem času do danes zjutraj skupno 4kwh.
Kak prostor si pa grel? Pa kaka je klima?
Prostor je cca 50m2 (kuhinja, jedilnica in dnevna skupaj en velik prostor), + odprt hodnik po hiši.Klima pa kitajski Gorenje KAS35DCINV F02 delan pri Midei, montirana lani spomladi primarno za hlajenje, ampak kolikor sem zdaj preizkušal, jo je komot uporabljati za ogrevanje v prehodnem obdobju, ko se mi ne da zakurit oz. bi bilo prevroče notri.

Naštimam timer za vklop in izklop in basta Smile
Iskanje po temi