Letos poleti nameravam zamenjati pečm in sicer peč na drva ter dodati zalogovnik.
Sedaj me pa zanima najverjetnejša varianta je :
peč viadrus U22 6 členov
zalogovnik 800L
ter nov bojler 200l kombinirani
Ogreval pa bi 2 nastropja v enem imam 7 radiatorjev priblizno 85 kvadratov, v drugem pa imam talno gretje 100 kvadratov.
zanima me kakšno mnenje imate in ali bi ta kombinacija zadoščala?
hvala za odgovore
Toplo boš vsekakor imel tudi s to kombinacijo, ki si jo napisal, če boš le dovolj drv skuril.
Nisi povedal koliko si približno pripravljen odšteti za novo kurilnico in kakšni kotel že imaš sedaj montiran. Mogoče jo lahko narediš po etapah, če si z denarjem zelo na tesno.
Bi ti pa priporočal kak nizkocenovni uplinjak, in največji možni zalogovnik, ki še gre v kurilnico.
Yeager Napisal:Za osebna prepucavanja si odprita svojo temo.
Ampak čas pokaže katera mnenja imajo kakšno težo in pri enih se sčasoma ugotovi kar nekaj prikrivanja dejstev. Meni dosti pomeni "karakter" človeka, pri upoštevanju njegovih nasvetov.
Predlagal sem Kob Koželj ali nekaj v tem smislu (nisem Koželj) in predlagal sem zelo dobro zamišljen kotel Defro DF. Ne tržim ne montiram. Cenim pa domišljen izdelek. Fantje, malo manj paranoje. Saj vam nihče hudega noče. Včasih se pod navideznim karakterjem skriva šibka osebnost. A jaz se na to ne spoznam sem zgolj običajen človek. Se bom pa potrudil z logičnimi nasveti. Če bom zaradi tega po nogah pogrižen, pa nič hudega. Saj bo samo virtualno.
Take teme so itak brez veze.
Tip naj povabi dva ali tri strokovnjake, pa naj si ogledajo.
Vsaka bajta je stvar zase in le ko imaš celo sliko, lahko svetuješ.
Ne pa na podlagi par besed in par specifikacij.
2000 l zalogovnik!? Pa četudi morajo porušiti vsaj ena vhodna, tri notranja vrata in eno predelno steno. Če na forumu pravijo tako, že mora biti tako.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!?? Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Sedaj je treba pa zrelevatizirat in je brez veze. Bravo. A ni ravno zaradi takih tem smiselno biti tukaj? Tako si izbistrimo, kaj bi radi. Ni lepšega za majstra, ki pride na objekt kot stranka, ki ve, kaj hoce. Razen če bi jo "majster" lupil. Takrat pa ima tak majster raje neosveščeno ovco za šišanje. Izgibante se rakih obrtnikov.
Evo spet odgovora zadovoljne stranke VIADRUS kotla. Najprej lahko samo poudarim to, kar najbolje vidim na kotlu in ga tudi zaradi tega ločim kar je boljše. Pred 2 tednoma sem bil v trgovini JAGER, kjer so bili na kupu 3 različni kotli enake nazivne moči 25kW. Prvi je bil GORENJE, ki je zelo podoben moji peči le, da je za cca 10cm nižji in cena je bila 800€. Potem je bila VIADRUS U26, ki je enake višine kot GORENJE in ima dva velika kanala pred dimnikom. Cena je bila enaka 800€. Glede površine reber in dimnih kanalov, bi se raje odločil za GORENJE. Nazadnje sem videl peč VIADRUS VHU26, ki je za 10cm višja od U26 in ima notri 2+4 dimne kanale, tako kot GORENJE. Cena te peči pa je bila vrtoglavih 1.200€, kar je 1.5 več kot navadna U26 peč. Šele sedaj vem zakaj sem lahko jaz tako zadovoljen s to VIADRUS VHU26 pečjo. Ker ima več kovinske površine, ima zaradi tega boljši prenos toplote iz dimnih plinov na kovino in posledično na vodo. Zato se peč tudi tako hitro segreje.
Hitri zaključek kaj bi se sedaj odločil, bi bila vsekakor peč GORENJE, ki ima dokaj majhne in večjo število dimnih kanalov. Če pa bi dal 50% več za peč, pa bi še vedno raje vzel peč VIADRUS VHU26. Se mi zdi, da se splača dati malo več za peč, ki ima ožje dimne kanale. U26 ima zelo velike dimne kanale in tam se res lahko vidi direktno v dimnik.
Jaz nimam na peči nobene izven serijske predelave. Imam samo izklopljen SAMSON in priprt dovod zraka spredaj na max 10mm in zadaj na max 3mm. Seveda imam zraven še dvig povratka preko starega SELTRON ND3, ki lepo polni 2000l zalogovnik in 300l SV (samo 1/2), spodnjo polovico ogreva sonce.
Moj najboljši predlog je tak pri prenovi kurilnice:
- najprej se montira zalogovnik in dvig povratka, tudi na stari peči, če je še ta v delovnem stanju. Ob stari peči boš šele videl koliko se ti bo poraba drv spremenila.
- vremensko vodena regulacija SELTRON WDC20, ker imaš 2 ogrevalna kroga in predvsem, ker imaš talno ogrevanje. Le tako boš lahko dobro reguliral temp. v prostoru.
- zalogovnik mora biti čim večji. Pod 1500l je kar hitro premajhen.
Meni je 2000l dovolj do -5°C. Pri temp. pod -10°C je pa potrebno kuriti na 16h. Pomembno je koliko drv gre v peč in v kolikem času to pogori. Kajti najboljši kot je izkoristek večji mora biti zalogovnik in za LTŽ peči je najbolje, da jo naložiš polno drv in na vrhu zakuriš ter pustiš, da do konca pogori. Ta režim je meni najbolj všeč, ker je peč potem bolj bela pri vratih. Če pa doloži v peč kašno drvo na koncu, pa so vrata rjave barve, če je pa smreka ali bor, pa tudi počrnijo s črnimi sajami.
Kar se tiče uplinjevalnih peči, pa je soliden le nakup peči z lambdo sondo in z velikim toplotnim izmenjevalcem. Tukaj pa poceni peči več ni in tisti poceni kotli kar hitro postanejo nekonkurenčni dobrim kotlom. Osebno vem, da je ATMOS brez lambde največje sranje in je pri bratu romalo na odpad oz. prodalo za rabljeno peč. Dobra prodaja - slabi nakup. Drugi brat je imel GUNTAMATIC in s ECO subvencijo je bil kotel na koncu za solidno ceno in tudi vreden nakupa. V tem rangu so tu KWB, FLOLING, HERZ, malo nižje je še naš VALHER in se bi še kaj našlo.
Recimo da imam lambda attacka nastudiranega.
Zato bi danes na Slovaškem kupil attacka brez lambde za slabega jurja in pol, pri nas mu dodal lambdo (ali nek siop, ali pa na forumu poiščeš rešitve) in gasa.
Forumasi je na tak način predelal burnit kotel, ki tudi stane okoli dobrega jurja kot vem.
Ker tista elektronika ki nam jo prodajo za lambdo regulacijo je "pošteno" plačana.
Najbolj zanesljiv način za oceno dejanskega finančnega izkupička pri prodaji nepremičnine je natančen vnaprejšnji izračun vseh obveznih davkov, ki pri... Beri dalje »
Lumar s priznanji Best Buy Award, QUDAL in Customers’ Friend potrjuje tri vidike, ki postajajo pri odločitvi za gradnjo doma vse pomembnejši: vrednost... Beri dalje »
V soboto, 19. septembra 2026, vas v okviru dneva odprtih vrat med 10.00 in 14.00 uro vabimo na obisk in ogled pritlične tipske hiše, ki se nahaja v ok... Beri dalje »
Prijava uporabnika
Registracija novega uporabnika
Vaša registracija je bila uspešna.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti, da bo registracija potrjena.
Porabljeno geslo
Zahtevek za spremembo gesla uspešno poslan.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti za uspešno ponastavitev gesla.