PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Katero TČ - najboljše razmerje price-performance?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mogoče sem se nerodno izrazil. Ne gre za to, da dobim najcenejšo rešitev, rad bi le največ za svoj denar... In če kakšno manj zveneče ime ponuja (približno) enako kot sistem dražjega proizvajalca, bi seveda raje uzel prvega. Kakšne so potem okvirne številke (€) za tak samostojen sistem? Kaj pa kakšen Hitachi Yutaki s80?
Res sem laik vendar glede na podatke 300 m2, porabe 5-6t pelet, z niti ne slabo izo...
Dnevna porabo 40kg pelet bi ocenil od oka , da bi blo to z TČ cca 65-70kWh ali cca 20litrov kurilca. Take porabe smo imeli mnogi na 100m2 manj z manj izolacije in več oseb...!
Kot laik bi ocenil, da tem pogojem-objektu lahko zadosti precej TČ moči cca 14-18kW, med njimi tudi Hitachi. Če ne vse samostojno, pa ob pomoči grelcev ob ex. temp. zime.
Ht, Hp, Evi.
Hot.,Ctc, Fwhp, Mitc., Gor., TT, četverček IVT, Daikin, Hitachi, ..... +izkušen monter, zanesljiv servis.
Pri Hitachiju ima Yutaki S80 tri visokotemperaturne "monstrume"
RAS-4...11kW
RAS-5...14kW
RAS-6...16kW
Bi rekel da so kar vse tri hude, tudi po specifikaciji pri zunanji -20C ta najmanjša 11kW ima grelne moči 11kW s COP ~2 brez grelcev. Za lažji pregled ena tabela...

[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/3W/qj/1OsLQk2H/yutaki-s80-heating-capacunichr("46")jpg[/img]
Imaš morda parcelo odveč/ki jo lahko preriješ? V tem primeru premisli tudi o zemlja/voda. S tem se znebiš tudi ropotanja, ki je zame glavni problem Z/V.

Dušan
Jaz na kake 20 kW "zverino" ne bi šel. pač bi v primeru Daikin HT 14 kW dokupil še 6 kW elektro grelec. Za morebiti 14 dni v letu se mi zdi brez veze nabavljati premočno TČ..
Če pa ostane peletna peč v hiši, potem itak ni popolnoma nobene skrbi, da bi ostal na hladnem.

Omenjena je neogrevana klet. Tam bi se splačalo prilimati na strop vsaj nekaj cm stirodurja.

@sassapo
Kaj pa če bi ti plačal celotno kupninno za DHT14kW v primeru, da ta zmore ogrevati?

Kot običajno smo spet na "vse razen DHT"!
@pentax
Podatki za Hitachi Yutaki S80 kažejo podobno kot za DHT.
Namreč da 16kW TČ takrat ko bi morala dati moč (pri nizkih temperaturah) v bistvu ne da nič več moči kot šibkejša 14 kW.
Zato s 16 kW TČ (tako Hitachi kot Daikin) nilč ne pridobiš.
Meni se bolj smiseln zdi elektro grelec, ki ti da skupno 14+6 = 20 kW
Tudi jaz sem laik, zato se opravičujem, če sem oz. še bom napisal kakšno neumnost, apak glede na tabelo o Hitachiju, bi pri -20°C 11kW TČ pokrila toplotne izgube hiše ( cca 11kW, če sem jih prav izračunal), in to s COP 2?

Poleg tega pri temperaturah pod 0°C ni za pričakovati COP > 2, vsaj bistveno večjega ne?

mdule Napisal:Imaš morda parcelo odveč/ki jo lahko preriješ? V tem primeru premisli tudi o zemlja/voda. S tem se znebiš tudi ropotanja, ki je zame glavni problem Z/V.

Dušan

Če bi o TČ začel razmišljati kakšno leto prej, bi v poštev definitivno prišel voda/voda sistem. Smo prenavljali in dozidali hišo, tako da je bilo polovico vrta že tako ali tako preoranega. Zdaj je za to prepozno. Zunanja enota bi bila na severni strani hiše (še en minus?), kjer ni spalnih prostorov.

Sem
mdule Napisal:Omenjena je neogrevana klet. Tam bi se splačalo prilimati na strop vsaj nekaj cm stirodurja.

V tlakih je cca. 5cm tervola. Tu bi dodal še stirodur?
Homer Napisal:Jaz na kake 20 kW "zverino" ne bi šel. pač bi v primeru Daikin HT 14 kW dokupil še 6 kW elektro grelec. Za morebiti 14 dni v letu se mi zdi brez veze nabavljati premočno TČ..
Če pa ostane peletna peč v hiši, potem itak ni popolnoma nobene skrbi, da bi ostal na hladnem.

Omenjena je neogrevana klet. Tam bi se splačalo prilimati na strop vsaj nekaj cm stirodurja.

@sassapo
Kaj pa če bi ti plačal celotno kupninno za DHT14kW v primeru, da ta zmore ogrevati?

Kot običajno smo spet na "vse razen DHT"!

Edinokrat ko sem se zafrknil s prešvoh tč je bilo ravno v okolici Kočevja. Lokacije ne smeš nikoli zanemarit :wink:
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
3 daikin Altherme HT imam vgrajene v Kocevju. Glede na porabo pelet v kombiniranem kotli je daikin HT 14Kw + 6kw elektro grelec ena mozna resitev.
V Kočevju so pozimi v povprečju temperature še kakšno stopinjo nižje kot pri nas. Mislim, da je bila tu povprečna januarska -5°C, najnižja pa -19.

Koliko je potem merodajen podatek o porabi peletov? Sploh če se upošteva dejstvo, da je izkoristek peči verjetno nizek (stara,predimenzionirana,kombinirana...).

Je največji problem (potencialno pre)nizka temperatura?
Ce bi v taksnem kotlu korili na kurilno olje bi bila poraba cca 3000L. Daikin HT 14 kw to poje za malico. Lahko tudi z pisno garancijo o vracilu kupnine.
Jassko glede COPa, že v tabeli je lepo vidno kako COP pada z višino DV. Ker z višjim vtokom je input višji ob praktično enakem izplenu grelne moči in to prinese nižji COP. Nižji bo DV, nižja je dejanska poraba (input) in višji je COP.
Monterji bodo na podlagi izkušenj sigurno najbolje vedeli kaj bi šlo in kaj ne bo šlo skozi. Mi uporabniki gledamo bolj iz svojega kota in ker je vsak objekt in lokacija zgodba zase ti noben uporabnik ne more zatrdit in dat roko v ogenj za svoj prav. Plačnik boš na koncu ti in tebi mora stvar laufat kot se zagre. Kot uporabnik tč bi "od oka" lahk reku vzem 11kw S80 in zalogovnik, poleg grelce in če ne bi sama folgala, z grelci bo - za tiste par dni v letu ko bo res kriza minusa. Bi pa v tvojem primeru zaupal zgolj monterjem ki so podobne sisteme nameščali in ne da boš komu testni zajček, naj ti tak monter svetuje kaj/kako po ogledu objekta. Če se ti ne mudi, v miru prespi določeno zadevo brez hitenja, dobodi vsaj tri ponudbe preverjenih monterjev, potem pa akcija.
Imaš najmanj 3 možnosti:

- Daikin HT 14 z grelci -z omenjeno garancijo Bumma
in mojim priporočilom

- Hitachi Yunaki 14 z grelci -še je nisem videl, bi pa morala pokriti potrebe
bi bil vesel, če jo vzameš in bi primerjala porabe z mojo DHT

- 18 do 22kW on/off z grelci + velik zalogovnik
tu bi bila višja poraba, če je v radiatorje veliko časa potrebno pošiljati ogrevalno vodo 45 in več stopinj
menda dela 25 do 30 let :lol:

Pri vseh zraven še 270 do 300l bojler za sanit.vodo.
@migaj zopet natolcavanja.
Vse naprave z EVI bodo ravno tako kos kot DAIKIN HT. Z eno razliko 20KW tč z EVI ne bo potrebovala pomoči elektrogrelnika. Torej bo poraba nižja!
Tudi DHT 14kW ne -samo jaz mu je ne bom priporočal brez grelcev :wink:

Evi on/off TČ pa brez grelcev sploh ne dobiš.
Merlin, če si džek, pa še napiši moč in COP 20kW EVI TČ pri 60°C DV in A-15
da vidimo kdo tu natolcuje
1 2 3 4 5 ... 11 Pojdi na stran 
Iskanje po temi