PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Katero TČ - najboljše razmerje price-performance?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,

razmišljam o nadgradnji ogrevalnega sistema v hiši, in sicer najbolj se nagibam k vgraditvi TČ.
Hiša v jugovzhodnem delu Slo - Ribniško/Kočevska:
-K+P+M
-cca. 300m2 ogrevanih površin + SV
- 22-23 radiatorjev
- temp okrog 22° , ponoči nekaj manj
Izolacija:
-streha 10cm termotop+20-25cm celuloze na poševninah, 40 cm celuloze na ravnih stropih
- okna nova trosljona 0,6
- fasada 8cm kombi plošče
- cokl neizoliran proti zemlji in zraku (klet je najšibkejša točka)

Trenutno se ogrevamo na kombinirano peč iz cca. 1992, in sicer 52kw KOB + peletni gorilnik eragon 5/35kw. Poraba peletov je cca. 5-6 ton na sezono. Sedaj v najhujši zimi je bila poraba cca. 40kg peletov na dan.

Nimam nobene želje po tem, da imam pred hišo "Mercedeza", želim le največ za najmanj denarja, se pravi najboljše razmerje price-performance.

Kaj bi mi priporočali? V kolikor sem kakšen podatek, ki ga potrebujete pozabil navesti, mi prosim napišite in vam sporočim.

Hvala in LP!
Zakaj bi naredu prehod na Toplotno črpalko? Imaš preveč dela z trenutnim sistemom?
Za tako velik objekt (300m2 ogrevanih) je investicija v TČ kar velik zalogaj,ki pa bo prinesla komaditeto. Prihranka bore malo.
Obstoječi sistem je star 25 let, dotrajan in zelo predimenzioniran. Posodobitev je potrebna v vsakem primeru. Glede na to, da je TČ precej bolj "komot", bi raje kot v nov peletni sistem investiral v TČ. Stari bi eventuelno ostal za pokrivanje konic, če TČ nebi zmogla.

Na spletu sem na uč izračunal toplotne izgube hiše za projetno zunanjo temp. -19° - cca.11kW. Če pustim nekaj rezerve, bi 14kW TČ pokrila potrebe po toploti?

Ker je dotrajan tudi bojler SV, bi uzel combo sistem TČ + hranilnik SV, ali bi se bolj izplačalo kupiti bojler posebej? Razlika v ceni med sistemi z vgrajenimi bojlerji in takimi brez njih, je precej večja kot cena ločenega bojlerja.
11kw na 300m2 ogrevalne površine z radijatorji. Hmm. Korajžen si!
Če v sistemu ne bo zalogovnika računaj na to ,da med ogrevanjem sanitarne ne ogreva objekta in je to potem treba nadomestiti z višjo temperaturo dvižnega voda kar dvigne porabo kWh.
Na tvojem mestu bi ločil pripravo sanitarne vode z samostojno Toplotno sanitarne vode.Toplo priporočam da si pred dokončno odločitvijo kje ogledaš delujoč sistem.
Daikin Altherma HT 14kW.
Z grelci al brez?
Dodaj mu link kataloga,cenika in še številko monterja,da ne bo predolgo taval v temi.
jessko Napisal:Nimam nobene želje po tem, da imam pred hišo "Mercedeza", želim le največ za najmanj denarja, se pravi najboljše razmerje price-performance.
FWHP 11 Arrow dolenjsko/belokranjski monter_in si zmagal
40 kg peletov na dan.....
Torej govorimo o dnevni energijski potrebi cca 200 kWh
Teoretično bi to zmogla 10kW TČ
Ko pa upoštevaš še padec moči TČ pri nižjih zunanjih temperaturah in potrebe za sanitarno vodo, jaz pod 14kW ne bi šel.
Deklarirana 11kW tč pri -19 pri takem objektu ne bo zadosti grela. Tako da bi sekundarni vir bil kar nujen in v krizi v "rednem" obratovanju. Kar pomeni, da ga boš moral redno vzdrževati. In če praviš, da je dotrajan, ne vem no ...
Sicer pa, tako kot je napisal homer, bolj kaže na HT,vse odvisno od radiatorjev. Kakšni so?

Ali je v neki prihodnostj v planu obnova fasade in cokla?

P.s.edit
Res pa je tudi, da bi pomagali vgrajeni elekrični grelci.

V pritličju in kleti so klasični radiatorji (ala Korado klasik), v mandardi Korado VKM K-6, če ta podatek kaj pomaga.

Prenova oz. nadgradnja fasade in izolacija cokla ni predvidena, saj je 90% kleti neogrevane, za investicijo v fasado pa ni računice. Na forumu sem nekje prebral, da razlika v toplotnih izgubah med 8 cm in 20 cm izolacije ni niti približno tolikšna kot je razlika med 0 in 8cm.

Torej, hiša in njene toplotne izgube ostanejo takšne kot so, menja se le ogrevanje.
Ali imaš možnost podaljšati radiatorje?
S kakšno temperaturo v radiatorjih ogrevaš pri zunanjih 0stC s tem, da se obtočna črpalka ne izklaplja in deluje pri polni hitrosti ter da ni nobenega ventila na radiatorjih, ki bi bil priprt?

Radiatorje bi verjetno lahko podaljšal, vendar ji ne bom, saj so v mansardi novi ostali pa tudi še v dobrem stanju.

To bi moral pa preveriti. Regulacija je bolj boga. Trenutno imam nastavljene termostatske ventile na cca. 22°C v sobah, na hodnikih malo manj. Gorilnik je nastavljen, da se vklopi, ko temp. vode pade na 52°C in izklopi, ko doseže 60°C. Mešalni ventil je skoraj do konca odprt, temp. vode, ki gre v radiatorje pa je 50-60°C.
In je ta tamp. zadostovalo tudi v tem januarju ? Vključno sanit. vodo ali brez (za koliko oseb)?
Poraba pelet 5-6t za 300m2 sploh ni velika...temu odraz je navedena izolacija , okna.
Z primerno močno TČ bi po mojem laičnem mnenju komot ogreval na TČ , le nočne redukcije-nižanja temp. bi spremenil na ogrevanje 24/7.
Na pamet sem mislil zapisat, da bi prihranil okoli 400E ob teh cenah (230za tono pelet, ter povprečje 0.1 na kWh el. energije, kol.cca MT=VT).
Sem se spomnil tudi sledečega [url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")ogrevanjaunichr("46")si/[/url] kar precej potrdi mojo oceno...(primerjam s kolegom- ki je na peletih, oz. bi podobno porabil jaz z njimi...). Verjetno bi primerno močna peletna ''specialka'' porabila kar nekaj manj...
Menim, da bi poleg DHt, to zmoglo še kar nekaj TČ, tudi nižjega cenovnega ranga. Odvisi pa koliko si pri vsem ''vzame'' monter , kar je lahko precej različno tudi za enak model TČ Idea (hrup, izgled...)
Ni pa zanemarljivo , da ti garantira pravilno izbiro TČ, moči; ter pomoč, menjavo (ali celo vračilo kupnine), če temu ni tako...
Ja, max. temp. kotlovske vode je vseskozi 60°C. Ogreva se tudi SV (300l bojler) za 3 osebe.
jessko... Poceni in dobro ne obstoja! Za tvojo hišo in lokacijo potrebuješ za samostojno delovanje cca 18 - 20kw napravo z vbrizgom in obvezen zalogovnik. V primeru bivalence pa seveda lahko kakšno cenejšo varianto iz segmenta klima TČ. To pomeni da ti večino ogrevalne sezone pokriva TČ, v bolj mrzlih dneh pa kuriš tako kot doslej.
To, da bo tvojo hišo samostojno ogreval kakšen DHT pa kar pozabi. Oz. tisti ki ti to predlaga naj da pisno garancijo, da bo vrnil celotno kupnino če ne bo zmogla.
ps. Napravi kot mora biti, ali zamenjaj obstoječ sistem z novim na pelete!
Vse ostalo bo bolj ali manj polovična rešitev, sama investicija pa vseeno ne bo polovična :wink:
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
1 2 3 4 5 ... 11 Pojdi na stran 
Iskanje po temi