PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri termostat in zunanje tipalo in talno gretje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
prvič se srečujemo s to čudo od zunanjega tipala. peč imamo na plin od immergasa. po celi hiši je samo talno gretje. navodila za termostat ki vključujejo v dveh stavkih tudi zunanje tipalo so tako površna da se mi tudi sanja ne kako zadevo nastavit da bo pravilno funkcionirala.
mi zna kdo po kmečko povedat v čem je sploh fora tega zunanjega tipala. s težavo se tudi navajam na talno gretje - prej smo meli vedno kalsiko radiatorje in nam je temperatura gibala tudi iz 20 podnevi na 16 ponoči recimo. zdej razumem da taki veliki padci niso smiselni, ampak trapasto se mi pa tudi zdi greti na 20 cel dan, ko nas sploh ni doma.

no v glavnem..kako vi regulirate talno gretje in kaj naj počnemo z zunanjim tipalom?
jeeee mi imamo pa hiško jupi jupi jej! Smile
Glede na to, da je talno gretje zelo počasen sistem se boš morala kar sprijazniti s tem, da se greje tudi ko te ni doma, na 20 stopinj.

Zunanji senzor na podlagi zunanje temperature in na podlagi vnaprej nastavljene krivulje predvideva kako mora spremeniti temperaturo v sistemu, da bo ostala taka kot želiš.

Bistvena razlika je tudi v tem, da na termostatu nimaš več napisanih stopinj ampak temperaturo nastavljaš na približno. No vsaj pri mojem sistemu je tako (Vaillant).
Lara, saj ni treba, da je ogrevanje vključeno 24 ur na dan. Problem v teh ne dovolj mrzlih dneh je v tem, da so toplotne izgube hiše premajhne, da bi sprejele toploto, ki jo oddaja peč. Zato se peč začne pogosto vklapljati in izklapljati (razen, če imaš zalogovnik), kar ni ekonomično. Termostat nastavi, da ti ogrevanje ob delavnikih dela recimo par ur ponoči in par ur popoldne. Tako imam nastavljeno tudi sam. Ker je lastnost talnega ogrevanja velika vztrajnost, temperatura zraka skoraj ne bo nihala. Število vklopov pa bo preko celega dneva manjše.
zdravo!
Še ena na podobno temo: Imam De dietrichovo DPSM z zunanjim tipalom in notrnjim remote controrerjem ter komibiniranim radiatorkim in talnim gretjem. Ker gre za prvo sezono se učim in iščem najbolj optimalno nastavitev. V tem trenutku me muči to, da imam občutek da notranji termostat ne funkcionira. Namreč nastavljena temperatura npr. 22 v dnevnem prostoru, ki je največji ne pomeni da se grelec izklopi ampak nadaljuje z ogrevanjem . A mi lahko nekdo pove zakaj? Vprašanje je mogoče pomankljivo ampak drugač ne znam vprašat. tako je, če si bil prej v bloku vezan na občinsko ogrevanje, ki smo ga metali skozi okno :oops:
hvala za odgovore
V prehodnem obdobju grejemo samo ponoči proti jutru, recimo od 4 do 5h, da je ob 7h toplo. Ko posije sonce talno počasi popušča, sonce ap raste in tako se temperatura kaj dosti ne dvigne. Če pa greješ do 10h, je ob 12h že pošteno vroče (če sije sence) in moraš zastirati okna.
Nimam pa nikjer nobenega termostata, glede na sončno napoved in temperaturo nastafvim timer, ki vklopi črpalko. Fino regulacijo v kuhinji in dnevni pa izvajam s klimo, ki ima zunanjo v kleti. Super zadeva, posebno ko je ful mraz in sije sonce. Zjutraj dvignem za 2°C s klimo, sonce pa lepo drži optimalno temperaturo do cca 16h, ob cca 15h pa vklopim talno. Na timerju imam gumb za 30 minut in ga uporabim ko vidim, da je mao premalo toplo. Itak imam doma 2 penzionista in teh 30 minut ni problem vključiti. Smile
Če hočeš izkoristiti sonce je to enostaven način, drugi je pa ful avtomatika z vremensko napovedjo. Morda se tega lotim enkrat, softver bo šel na net po napoved in bo naredil plan obratovanja črpalke, ob 5h vklopi klimo (1h na poceni elektriko)...
uf tole pa ste zakomplicirali Tongue hehe! tabolj da pokličem serviserja za našo centralno ap da pride zadevo nastavt Smile
jeeee mi imamo pa hiško jupi jupi jej! Smile
simpel ni vedno tanartabol, je pa trotlziher. Zastiraš sonce ko ga najbolj potrebuješ, ali kurjavo mečeš čez okno - simpl.
Pa pustimo cinizem in hec.
Ena avrianta zunanjega tipala je, da ti glede nanj regulira temperaturo vode v talnem. Ideja je, da temperatura v prostoru sledi temperaturi vode z razliko, ki je odvisna od zunanje temperature. Črpalka obratuje nonstop, drugi termostati oziroma termometri so pa le pomoč.

So pa še druge variante samo mislimda so vse zelo slabe, ko posije sonce, zato je še posebej v prehodnem obdobju najbolje na roke pognati sistem za kako uro in to enkrat dnevno. Je pa spet problem, ker to avtomatika ne bo dovolila.

Pri nas vse uravnava ura, korigiramo pa s klimo in je čisto super, sploh ker izkoriščamo sončno gretje. Pri drugih energentih je drugače, se strinjam.
Iskanje po temi