PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Toplotna črpalka-večstanovanjska hiša

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Za tak objekt brez izolacije je 2.300 litrov kurilca super poraba. Dvomim pa da je v hiši kaj več od 20 stopinj, ko se ogreva in 18 stopinj proti jutru. Ob nabavi Tč in npr 23 stopinjam pa tudi ogrevanje s TČ ne bo ekstra poceni. Izolacija prinese še kaj drugega kot samo finančni prihranek.
Če je voda bi šlo dokaj ugodno tudi brez izolacije. Zrak je pač slabša rešitev za tako potraten objekt.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Izolacija prinese le , da bo neodvisno od gibanja cen energentov, ogrevanje ceneje.
Ekstra poceni ogrevani so povečini lahko novejši objekti -NEH.
Večina , ki ima veliko porabo na starejših in večjih objektih, se finančno prej obrne zamenjava ogrevalne naprave...S tem, da špekuliramo -da ujamemo pravi energent..., kar pa res v primeru izo. ni več tako pomembno.
Če špekuliramo dotični objekt 2x100m2 ogrevanih in štuk prazen... koliko m2 je to nove fasade oz. za kak znesek ?!
Verjetno večina prebivalcev v starejših zgradbah se sooča z
Citat:Izolacija nebo prišla v poštev, stroškovno preveč €,
kar je navedel tudi odpiratelj teme, izo. pa priporoča povečini tisti ki so v novejših objektih, kjer je tudi strošek ogrevanja z različnimi energenti dokaj majhnih razlik, mogoče se celo ne ubadajo z finančnimi težavami...
Ni vse za vse...
Zakaj pa v ogrevalni sezoni sanitarno vodo ogrevate s kurilnim oljem? Ceneje bi bilo, če bi jo ves čas s toplotno črpalko.

Sicer bi bila fasada dražja kot investicija v TČ, ampak pravite da ste iz Ljubljane? V tem primeru imate možnost pridobiti precej visoko subvencijo od Eko sklada:
"F - toplotna izolacija fasade starejše eno- ali dvostanovanjske stavbe
Višina nepovratne finančne spodbude znaša do 20 % priznanih stroškov naložbe, vendar ne več kot 12 EUR na m2 za največ 200 m2 toplotne izolacije fasade posamezne stanovanjske enote.
Če bo naložba izvedena na območju občin s sprejetim Odlokom o načrtu za kakovost zraka, višina nepovratne finančne spodbude znaša do 50 % priznanih stroškov naložbe, vendar ne več kot 15 EUR na m2 za največ 200 m2 toplotne izolacije fasade posamezne stanovanjske enote, pri čemer bo razlika med osnovno in višjo spodbudo dodeljena iz sredstev Sklada za podnebne spremembe."

Če stavbo predstavite kot dvostanovanjsko, lahko dobite subvencijo za do 400m2 fasade. Ne vem, kakšne oblike je vaš objekt, vkolikor je enostavna kocka (glede na vašo nizko porabo kurilnega olja ne more biti pretirano razgiban) ne bi smel imeti kaj dosti več kot toliko fasade. 6000€ subvencije pa se že kar pozna.

Po drugi strani pa za TČ v Ljubljani ne morete pridobiti subvencije, glede na to da imate možnost priključitve na plin, in TČ za tako potraten objekt tudi ne bo poceni.
Ma te subvencije so tak tak, to mora potem biti vse uradno,te na koncu dražje pride kot brez.
Sem se z enim menil, ko je fasado delal, sem ga vprašal če je dal kaj za subvencije; je reko, a si nor, potem moraš met vse majstre pa račune. To je pa kupo lepilo, dobil fajn popust, pa stiropor, pa je sam s kolegom gor nalepil. Za zaključni sloj je pa reko, da bo enega dobil, pa se bota tudi bolj po domače zmenila. Pa bo mel fasado pol ceneje kot če bi za subvencije dal noter.
Mhm, ga že vidim. Pol cene (od oke) je material. Kako bo potem fasada za pol cene, razen če vsi delajo zastonj, pa še oder je treba dobit zastonj?

In material večji izvajalec dobi gotovo ceneje, kot ga dobi fizična oseba ob enkratnem nakupu.

Pol je tu še zadeva z garancijo, ki ni ravno nepomembna. Velik del razlike med lastnim delom in izvajalcem pa ti pokrije ravno Eko sklad.

Pa glede na to, da imam ravno fasado za sabo, vem o čem govorim.
Zdrava pamet:
Že obstoječa peč je premočna za hišo, ti pa bi ji dodajal se 15-18 kw (50+% moči)? Si prepričan da bo to pametna in poceni izbira?
Bo to za seboj potegnilo se močnejše varovalke in dražji priključno moč?

Poraba se mi glede na hišo ne zdi pretirana. Nimam osebnih izkušenj z ogrevanjem 24/7 neizoliranega objekta zato ne morem pisati koliko bi poraba zanihala v primeru ogrevanja 24/7.
Jaz bi tej peči dal manjšo šobo (manjšo moč) pa 24/7. Tisti prostor ki bi ob nižanju krivulje ogrevanja postal najprej hladen bi dodal radiator oziroma menjal za večjega. Ta večji radiator bi prišel prav tudi v primeru ogrevanja s TČ. Če bi šel v TČ, bi jaz šel v nekaj poceni in učinkovitega za prehodna obdobja. Tisti mesec zime ko bi TČ postala presvoh, pa pozenes elko. Za prehodna obdobja bi najbrž bila Nizkotemperaturna TČ čisto ok. (Ob večjem radiatorju na kritičnem mestu)
Da vidim kaj ste napisal na drugi strani.
Sam sem delal fasado z ekoskladom. Ni bila poceni, ker sem iskal raje preverjenega izvajalca kot pa poceni. Pa na žalost lahko rečem da tu nisem zadel čisto v piko. Ampak dobro.... Tudi bistveno slabše sem videl zato....
Mogoče dobiš samo papirnatega izvajalca. (Če poznaš koga da ti da racun, material nabavis preko njega, posodi ti oder,delaš sam, račun ti da za celoto). Ze na racun davka ujames 12,5%. Velikost fasade ocenjujem na cca 300m2. Kako.je z izolacijo stropa zadnje etaže. Morda se da tukaj narediti največ glede prihranka pri energentu (polozis izolacijo na podstrešje in si fertik prihranek pa večji kot na fasadi, into za četrtino cene fasade (dela pa 10%, izplen pa večji zaradi manjše debeline betona v plosci kot je opeke v steni)
Tudi Bohinc in bomber sta zgoraj po mojem mnenju kar prav napisala in se načeloma strinjam z njima.
Tako je, TČ VV (voda/voda) bi bila najboljša rešitev - če imaš dobre pogoje zanjo.

Vendar bi moral z vsako TČ pozimi ogrevati non/stop :!:
Če bi ogreval 2 neizolirani 100m2 etaži non/stop, bo poraba olja po moji oceni recimo 3.000 l.
Gre namreč za neizolirano fasado.
In cca 4000 litrov za vse 3 etaže.

če ni pogojev za VV potem edino visoko temperaturna TČ Zrak/Voda:
Kake druge kot Daikin HT TČ 14kw v tem primeru skoraj ne bi priporočal.
Dve 100m2 etaži bi ti ogrevala brez težav - ocena stroškov energenta cca 1000€.
Tretje pa brez izdatne pomoči grelcev najbrž ne (ocena stroškov energenta cca 1.500€ ali več -zaradi večje uporabe dod.el.grelcev.).
Če bi ogreval še tretjo etažo, bi bilo še bolj smiselno fasado in cokel izolirat (ocena stroškov energenta po debeli izolaciji: do 1.000€ z DHT.
Po izolaciji lahko tudi s kakšno drugo TČ zrak/voda, če so zelo veliki radiatorji.

Vse ocene so prek palca in so narejene na domnevi, da je kapca izolirana in na podlagi porabe kurilnega olja sedaj in informaciji o načinu ogrevanja ter predpostavki, da radiatorji niso majhni.

Ne razumem pa , zakaj ti v mrazu oljni gorilnik pogosto izklaplja, če pa si pred tem shadil prostore in jih je potrebno dogreti? Gorilnik bi v tem primeru moral delovati najprej neprekinjeno nekaj ur, da bi se prostori ogreli.
csamo001 Napisal:Mhm, ga že vidim. Pol cene (od oke) je material. Kako bo potem fasada za pol cene, razen če vsi delajo zastonj, pa še oder je treba dobit zastonj?

In material večji izvajalec dobi gotovo ceneje, kot ga dobi fizična oseba ob enkratnem nakupu.

Pol je tu še zadeva z garancijo, ki ni ravno nepomembna. Velik del razlike med lastnim delom in izvajalcem pa ti pokrije ravno Eko sklad.

Oder je naredil iz smerekovih rant in fosnov. Tak da je bil zastonj.
Drugace pa sem se jaz menil z enim izvajalcev za fasado pri nas, da ce se zmenima brez racuna pride cenej kot z ekoskladom.
Material oni ze dobijo cenej ja, samo dajo ti ga ne po tisti ceni. Potem ze na materialu zasluzijo.
Smo pri nas lani delali mansardo, ko sem iskal knaufarja, sta mi dva na ponudbi dala visjo ceno kot pa bi jo sam dobil. Pa oni ti dajo nizji davek, pa pride drazje kot ce sam kupis po visjem. To so barabe. Potem ti pa se rece, ces kak malo za delo racuna.
Ko smo kurilnico rihtali, mi je monter zrihtal pec za 3000 jurje plus davek. Trije drugi so pisali kar uradno ceno iz cenika. 400 eur razlike. Se pravi, tist bi ze potem avtomatsko 400 eur zasluzil pri peci. Pa ce se gres sam pogajat bos dobil popust, a oni mi pa rece taka je cena, poglej cenik. Ma ja de, ne po ve pa koliko od tega mu gre v zep. To veliko takih, ki veliko jemljejo sluzi na materialu.
Vprasaj koliko je liter olja za avto na uradnem servisu, za koliko ga pa dobi v trgovini en ki popovdne sraufa in ga tudi porabi lepo kolicino? Sigurno za pol cene. Na servisu ti iz 200 literskega soda natoci pa drazje racuna kot ce gres kupit sam 4 litersko kantico. Barabe so, povsod ti ze materijal nabijajo.
Migaj Napisal:Ne razumem pa , zakaj ti v mrazu oljni gorilnik pogosto izklaplja, če pa si pred tem shadil prostore in jih je potrebno dogreti? Gorilnik bi v tem primeru moral delovati najprej neprekinjeno nekaj ur, da bi se prostori ogreli.
:roll: Da ne razumeš?
Ti bom pomagal. Zato, ker pri takšnem temperaturnem paru peč ni sposobna od vesti toliko toplote. Da tega dela ne razumeš pa je tako jasno iz ene sosednjih tem.
Z investicijskega pogleda bi bilo po mojem najbolj racionalno:
1- preit na ZP in vgradit kakšen 35 KW kondenzacijski kotel.
2 -TČ voda/voda vsaj 20KW
3 -Hibridni sistem z obstoječim oljnim kotlom in TČ zrak voda 14KW
4 -TČ Zrak/Voda 20KW z EVI

Pri vseh izvedbah pa bo potrebno pazit na ustrezno hidravlično povezavo.
Najbolj enostavno je tu dati DHT 14 kW in nato pozabiti na ogrevanje....
Če so trenutno v najhujšem mrazu potrebe po ogrevanju večje si pomaga še z ELKO. Če pa se želi znebiti ELKO, dokupi še električni grelec 6kW.

Če bo sčasoma še kaj izoliral in zamenjal okna, tudi dodatna pomoč ne bo potrebna.
To je preverjena rešitev v neizoliranih in slabo izoliranih objektih.
mišek2014 Napisal:
csamo001 Napisal:Mhm, ga že vidim. Pol cene (od oke) je material. Kako bo potem fasada za pol cene, razen če vsi delajo zastonj, pa še oder je treba dobit zastonj?

Oder je naredil iz smerekovih rant in fosnov. Tak da je bil zastonj.
Drugace pa sem se jaz menil z enim izvajalcev za fasado pri nas, da ce se zmenima brez racuna pride cenej kot z ekoskladom.
Material oni ze dobijo cenej ja, samo dajo ti ga ne po tisti ceni. Potem ze na materialu zasluzijo.
Smo pri nas lani delali mansardo, ko sem iskal knaufarja, sta mi dva na ponudbi dala visjo ceno kot pa bi jo sam dobil. Pa oni ti dajo nizji davek, pa pride drazje kot ce sam kupis po visjem. To so barabe. Potem ti pa se rece, ces kak malo za delo racuna.
Ko smo kurilnico rihtali, mi je monter zrihtal pec za 3000 jurje plus davek. Trije drugi so pisali kar uradno ceno iz cenika. 400 eur razlike. Se pravi, tist bi ze potem avtomatsko 400 eur zasluzil pri peci. Pa ce se gres sam pogajat bos dobil popust, a oni mi pa rece taka je cena, poglej cenik. Ma ja de, ne po ve pa koliko od tega mu gre v zep. To veliko takih, ki veliko jemljejo sluzi na materialu.
Vprasaj koliko je liter olja za avto na uradnem servisu, za koliko ga pa dobi v trgovini en ki popovdne sraufa in ga tudi porabi lepo kolicino? Sigurno za pol cene. Na servisu ti iz 200 literskega soda natoci pa drazje racuna kot ce gres kupit sam 4 litersko kantico. Barabe so, povsod ti ze materijal nabijajo.

Nič ni zastonj, tudi smrekovi fosni ne. Pa naredi ti tak oder za dobrih 300 kvadratov fasade, od tal pa do slemena pa cca 10 metrov.

Če ti izvajalec ne da materiala po isti ceni, kot ga dobi, si pa najdeš drugega izvajalca. Pa saj ne kupuješ solate na tržnici... Pa še tam bi šel preverit kdo ti za ustrezno kvaliteto da najcenejšo zelenjavo. Mi smo "obdelali" vsaj 15 fasaderjev. In jasno preverili cene v trgovini in izključili tiste izvajalce, ki so hoteli zaslužit na materialu (kar se tako ali tako zrcali v končni ceni njihovih ponudb).

Upam, da si že kaj slišal na temo vstopni-izstopni DDV. In če narediš domačo nalogo boš pri fasadi videl, da je praktično nemogoče, da boš na črno prišel bolje skozi, kot uradno (če uradno seveda narediš ustrezni izbor in ne vzameš kar najdražje). Razen seveda, če boš delal sam ini ti bodo kolegi pomagali. Izvajalec, ki uradno kupi, si DDV poračuna, "popoldanc" tega ne more in bo posledično že zaradi tega dražji.

315 kvadratov (plus balkoni spodaj in na čelu), 13 cm grafitnega stiropora, od tega je material prišel cca 7 jurjev. Po odbitju subvencije Eko sklada (TRKAM NA LES), končna cena cca 10 jurjev.

Vse z računi in garancijo.
hvala Merlin -saj to razumem, če je res tako, kot trdi.
Z vprašanjem sem hotel avtorja teme spodbuditi, da bi on odgovoril.
Ker, če se res gorilec izklaplja v težkih razmerah pri dogrevanju objekta, je smiselno OČ pohitriti, ter eventuelno zamenjati dihtungo oz zmajšati moč gorilca na cca 20kW.
Morda tudi dvigniti temperaturo ogrevalne vode.
Vendar ne glede na vse,
Daikin HT 14 s 6kW grelcem ti dve etaži v vsakem primeru poje za malo malico Idea
naj reče kdo kaj hoče, ampak najbolje (kakor tudi cenovno sprejemljivo) (cca 5k€)) je k temu sistemu "prtaknit" FWHP 11 in "gasa" .....SV ima rešeno z namensko TČ torej Fujitsujka se posveča samo ogrevanju objekta in dam roko v ogenj(če so kolčkaj normalni radiatorji) ne v decembru, ne letošnjem januarju ne bi bilo potrebe po KO ne glede na to da ni izolacije_seveda pa 24 urno ogrevanje, kajti tukaj niti pod razno ne pride v poštev nočna redukcija, ker zjutraj pri eventualni redukciji v bajti ne bo več kot 17°...
Migaj Napisal:Sicer pa Daikin HT 14 s 6kW grelcem ti dve etaži v vsakem primeru poje za malo malico.
tud 11.....ne vem, zakaj se ne držite tiste "sasapotove" da je najbolje imet v največji škatli najmanj kw.....torej 11, 14, 16 je vedno najbolje 11....ker 14 ali celo 16 imaš le takrat, ko te moči ne rabiš....
1 2 3 4 5
Iskanje po temi