PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri TČ zrak voda monoblok LG ali Daikin, Toshiba…

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Se eden nov na forumu. Nekaj malega sem glede monoblok Tč zrak voda našel na forumu, ne pa čiste primerjave z ostalimi TČ. Mam nekaj vprašanj glede Tč ZRAK VODA Monoblok 12 kw, recimo LG ali katere druge firme in sicer me najbolj zanimajo izkušnje od koga, ki je to montiral in naštudiral pluse in minuse napram TČ Daikin 11KW, ki ja najbolj popularna ali pa druge znamke. Sam imam novejšo hišo, ogreva se 200m2, vse je talno gretje brez radiatorjev, tri nadstropja (tudi klet je bivalna), vsaka po 70m2, 14 cm fasade stiropor, beli, na preklop, okna plastična, 1,1, streha 20 cm izolacije, e estrihih 5 cm stiropora. V hiši smo 4 odrasle osebe in 2 majhna otroka. Lokacija okolica Celje.

Zanima me predvsem:
• Zakaj taka razlika v ceni, menda TČ LG MONIBLOK stane 4.500 z montažo vred in z 200 litrskim bojlerjem, recimo Daikin 11kw z 200 litrskim bojlerjem pa pod 7.500€ ne moreš dobit. Torej zakaj taka razlika v ceni?
• Koliko so recimo Monobloki (npr LG) slabši pri izkoristku napram Daikinu? Ali je pri Daikinu izkoristek tko boljši izkoristek, da se razlika povrne v parih letih? Kdaj se povrne 3.000€ višja investicija, če se sploh?
• Kakšne so življenske dobe TČ zrak voda? Kako je z amortizacijo?
• Ali dobiš za TČ LG monoblock 12kw tud subvencijo eko sklada, za Daikin vem, da jo dobiš.
• Monoblock menda dela do -20, medtem ko Daikin do -25?
• Ali sploh potrebujem 12 oz 11kw, ali je bolje 9kw in cca 2 do 3 tedne na leto, ko je dejansko mrzlo, kot je to letos Tč pomagajo električni grelci, kot pa da imam predimenzionirano TČ.
• Vode ne upravljamo veliko (samo tuširanje) in bi cca 45 stopinj blo čisto ok z 200 litrskim bojlerjem. Sedaj imamo električnega 80 litrskega in je čist dovolj. Kaj so plusi-minusi predimenzionirane TČ?
• Koliko sploh znašajo dejanske cene npr teh dveh TČ in koliko je potem še montaža z materialom?
• Ali ste lastniki TČ Monoblokov zadovoljni, bi še enkrat vzeli Monobloka ali pa npr TČ Daikin, in ostale, kis o na trgu – split variante? Kako dolgo že imate Monoblok in kaka je kaj poraba (velikost hiše, koliko nadstropij in koliko stopinj imate noter v hiši)
Hvala za vse odgovore
Na kratko. Razlika med monoblok (vse v enem) in split sistemom je v tem, da se pri splitu hladilniški krog zaključi v hiši (plinska povezava v hišo), pri monobloku pa zunaj (vodna povezava v hišo). Izkoristek je pri obeh variantah podoben. Cena monobloka je nižja predvsem zaradi ohišja (ni notranje enote) in manj dela pri montaži. Poglej si ceno za LG split.

Skoraj vsi proizvajalci imajo v ponudbi še monoblok izvedbe, tudi Daikin, Panasonic.
Monoblok ima bolje prilagojen plinski del, je omejen, ker je vse v zunanji enoti, zato vsebuje manj plina, manj je možnosti za puščanje plina (ni montaže plinskega dela, kjer pogosto prihaja do montažnih napak). Navsezadnje bi načeloma moral imeti boljši izkoristek pri produkciji tople vode pri višjih temperaturah, saj na sekundarni plinski povezavi skoraj nima padca temperature, ker nima tlačnih izgub ter morda boljši izkoristek zaradi izkoristka pregretih par oziroma plazeče kondenzacije.
Naj mi stručkoti ne zamerijo, če sem kje mimo vsekal.

P.s.
Nekaj straha je še zaradi vodne povezave, ki gre ven iz objekta do tč, saj če ni narejeno kot je treba, lahko zmrzne (pri izpad električne energije).

Še ena slabost: lažje jo je ukrasti, saj ne rabiš vdirati v hišo [emoji15]

LG jeva monoblok ima čisto osnovno regulacijo, to niti ne vidim kot neko veliko slabost če nisi tehnični tip in te zgolj zanimajo stvari kot so on/off , nastavitev vremenske krivulje ter željena temperatura kjer imaš kontroler. Tko nekako so meni pri uvozniku za LG prikazal zadevo.
alanford Napisal:Monoblok ima bolje prilagojen plinski del, je omejen, ker je vse v zunanji enoti, zato vsebuje manj plina, manj je možnosti za puščanje plina (ni montaže plinskega dela, kjer pogosto prihaja do montažnih napak). Navsezadnje bi načeloma moral imeti boljši izkoristek pri produkciji tople vode pri višjih temperaturah, saj na sekundarni plinski povezavi skoraj nima padca temperature, ker nima tlačnih izgub ter morda boljši izkoristek zaradi izkoristka pregretih par oziroma plazeče kondenzacije.
Naj mi stručkoti ne zamerijo, če sem kje mimo vsekal.

P.s.
Nekaj straha je še zaradi vodne povezave, ki gre ven iz objekta do tč, saj če ni narejeno kot je treba, lahko zmrzne (pri izpad električne energije).

To mi je zanimivo, da najvišjo moč doseže šele pri 10m dolgi cevi.
CAPACITY COMPENSATION R 5. ATE FOR PIPE LENGTH
AND HEIGHT DIFERENCE[attachment=o23270]

Priložene datoteke
.png   nordic.png (Velikost: 36,25 KB / Prenosi: 1605)
Yan, sodeč po tem diagramu je pa druga pesem:

[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/3x/T5/4NIYwiKX/zajeta-slikaunichr("46")jpg[/img]
Ali prav razumem? 30m višinske in 90m dolžine je 92% moči?
Kakšen premer cevi pa je? To imaš og hitachija, naj bi imel še en ventil v notranji? Torej samo tekočina po ceveh.
Ja diagrami so od hitachijevih tč, sej predvidevam da je pri ostalih zelo podobna zgodba. Prilepil sem zgolj zaradi tiste razlike pri 10m po tvoji tabeli in mi s temi podatki ni šlo vkup.
wonderful... Daikin ima boljše krmilje in krmiljeno obtočno črpalko. LG, pa kvalitetnejši uparjalnik in tudi kvaliteta izdelave je na višjem nivoju kot pri Daikinu.
Res velik minus si zasluži krmilje in to da pri gretju sanitarne vode ne zna prilagajat modulacije. Vseskozi dela na polno, kar zahteva bojler z velikim izmenjevalcem.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Kar pa je tako osnovno pravilo.
Povrnitev razlike 3000 evrov se ne boš včakal v dobi npr 20 let, še posebej v primerjavi z daikinom. Mi imamo monoblok in bi še enkrat nardili enako. Nimamo sicer ne Lg in ne daikina. Tudi monoblok bo delal pod -20 le uradne podatke dajo do tja, delal pa bo še nižje. 9 kw inverter bi po moje pri vaših specifikacijah hiše znal počepnit pri zelo neugodnih razmerah. Mislim da bi bil 300 litrski bojler z čim večjim izmenjevalcem boljša izbira.
Kakšna razlika? Razlike v porabi med tema dvema ni! Tvoja pa je 20 - 30% varčnejša
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Mislil sem v primerjavi lg - daikin. Moja je pa šparavček, tega se zavedam. In z nasmeškom prenašam bombardiranja nevoščljivosti tukaj gor ;-)
Med LG - jem in Daikinom ni prav nobene razlike v porabi, oz. je ta na nivoju nekaj piv letno.
1 2 3 4
Iskanje po temi