PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Grundfos Alpha 2l

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Imam ogrevanje s kaminsko pečjo na katero so priključeni radiatorji (5 kom.) opremljeni s termostatskimi ventili. Ko se ventil zapira začnejo radiatorji ''brneti''. Tlak je OK, priključki dotoka in odtoka iz radiatorjev tudi, zraka ni tako, da je verjetno problem v nastavitvah črpalke (Grundfos Alpha 2l). Grem gledat v navodila in glede nastavitev najdem tole kolobocijo;

Nastavitev črpalke;
PP1-Najnižja krivulja proporcionalnega tlaka; Delovna točka črpalke se premika gor in dol po najnižji proporcionalni tlačni krivulji, glede na ogrevalne zahteve. Tlačna višina je reducirana pri padanju zahteve ogrevanja in povečana pri zvišanju ogrevanja.
PP2-Najvišja krivulja proporcionalnega tlaka; Delovna točka črpalke se premika gor in dol po najvišji proporcionalni tlačni krivulji, glede na ogrevalne zahteve.
Tlačna višina je reducirana pri padanju zahteve ogrevanja in povečana pri zvišanju ogrevanja.
CP1-Najnižja krivulja konstantnega tlaka; Delovna točka črpalke se vpremika notri ali ven po najnižji konstantni tlačni krivulji,glede na ogrevalne zahteve
v sistemu. Ohranja se konstantna tlačna višina, neodvisno od potreb ogrevanju.
CP2-Najvišja krivulja konstantnega tlaka; Delovna točka črpalke se premika gor in dol po najvišji konstantni tlačni krivulji, glede na ogrevalne zahteve. Ohranja se konstantna tlačna višina, neodvisno od potreb po ogrevanju.
Hitrost III; ALPHA2 L deluje s konstantno hitrostjo in posledično na
konstantni karakteristiki. Pri hitrosti III je črpalka nastavljena na delovanje na maks. karakteristiki ne glede na pogoje delovanja. S kratkotrajno nastavitvijo črpalke na hitrost III, se lahko izvede hitro odzračenje.
Hitrost II; ALPHA2 L deluje s konstantno hitrostjo in posledično na konstantni karakteristiki. Pri hitrosti II je črpalka nastavljena na delovanje na srednji karakteristiki ne glede na pogoje delovanja.
Hitrost I; ALPHA2 L deluje s konstantno hitrostjo in posledično na konstantni karakteristiki. Pri hitrosti I je črpalka nastavljena na delovanje na min. karakteristiki ne glede na pogoje delovanja.

Ali mi zna kdo po slovensko razložiti kaj zgoraj zapisano pomeni, oz. katera nastavitev je najboljša za moj tip ogrevanja. Zdaj imam tovarniško nastavitev PP2.
Ta tip črpalke ne prilagaja pretoka samodejno, ti jo pač nastaviš na neko kapaciteto in ona pač deluje po tej nastavitvi. Nima smart funkcije, da bi zaznala zaprtje radiatorskih ventilov in zmanjšala pretok na ustrezno vrednost.
markII, si prepričan v svojo trditev? :roll:
Zaspanc, vem samo, da ta črpalka nima istih karakteristik delovanja kot npr. tiste z avto adapt funkcijo, vse nastavitve so fiksne s tem, da naj bi bile dve možnosti z nižjo kapaciteto pretoka, ki pa ne pomagajo pri večjih spremembah pretoka kar se dogaja, ko začnejo termostatski ventili zapirati posamezne radiatorje in sistem ni hidravlično optimalno nastavljen. Lahko pa kdo to bolje razloži zadevo.
Zaspanc
jaz "navijam" za tvojo izjavo.

Priložene datoteke
.jpg   ALPHA 2L.jpg (Velikost: 149,68 KB / Prenosi: 701)
Prosil bi če lahko to silno strokovno izrazoslovje iz te tabele nekdo prevede v človeku razumljiv jezik
Črpalka svoje delovanje prilagaja glede na upor v sistemu, najbolj enostavno: bolj kot so in več kot je ventilov priprtih/zaprtih, bolj črpalka znižuje moč.

S parimi osnovnimi krivuljami (PP in CP) se pokrije praktično vse sisteme. Za drugačen razpon se uporabi močnejšo/švohnejšo črpalko.

Zafušanemu ali zelo neuravnoteženemu sistemu pa ne more pomagat niti ultrapametna črpalka za miljon evrov.

Autoadapt je tržna finta, ker takrat dejansko nihče ne ve po kakem režimu črpalka deluje.
Tudi displej je zgolj bombonček za navdušence.
Avtomatski preklop dan/noč pa naredi več škode kot koristi, ker le v idealnih pogojih deluje tako kot je predstavljeno v navodilih/reklami.

Kaj je torej pametna črpalka?
a) nabutana s kupom nepotrebne navlake in posledično višjo ceno, in je zato pametna predvsem za proizvajalca/prodajalca?
b) črpalka, ki se je sposobna prilagajat razmeram, oskubljena vsega balasta in kot taka z nižjo ceno prinese cenejšo "pamet" kupcu (ki nima črpalke namesto televizije, da bi jo gledal 7h/dan, ampak sploh noče/ne rabi vedet da jo ima)?
@arbajter nalepil si točno to kar sem navedel v prvem postu...
@pepe16; bravo, točno to je tudi glavni point tele teme...
Te nove pametne črpalke so samo pametne v praznjenju denarnic. Za talno ogrevanje črpalka nima kaj delati na AUTO ADAPT. Sem letošnjo sezono do mrzlega januarja ogreval na nitrosti 2 za talno. Sedaj ob mrzli zimi sem pa moral prestaviti hitrost na 3, da je bolj konstantna temp. v prostoru. Prej še nočne in dnevne ni moglo dohajat.

Sem nekje dobil dober odgovor. Da so stare navadne črpalke imele večje obrate na črpalkah. Saj tiste stare črpalke niso imele nevem kako slabi izkoristek in so bile brez pameti. Nove črpalke imajo veliko pameti in tudi dejansko manj izhodne moči, s tem tudi manj vhodne moči. Tukaj pa so sedaj toliko bolj varčne, samo za ogrevanje pa komaj na večjih sistemi zadostujejo.

Jaz imam navadne Alpha 2 črpalke za ogrevanje prostorov 4 kose, za talno 25-60-180, ki ogreva cca 80m2 talnega. Črpalke imajo displey, ki kažejo porabo energije ???? in količino pretoka???. Koliko je temu za verjeti, ne vem. Je pa prednost, ker za 3 radiatorje v mansardi, ločena črpalka za 2 radiatorja v 2 kolapnicah in ločena črpalka za talno v 2 kopalnicah ne potrebuje večjih črpalk. Radiatorji potrebujejo manj kot 10W moči, talno v kopalnici za 4m2 tudi poda 10W. Pod nekje 7-8W ne delujejo. Talno cela hiša pa rabi sedaj celih 32W kar je max črpalke.

Ostale črpalke za ogrevanje SV iz zalogovnika in za polnjenje zalogovnika preko dviga povratka imam še kar navadne črpalke, ker te laufajo samo 3-4h dnevno. $ črpalke za ogrevanje hiše pa 24/7. Za talno v kopalnici pa celo 24/7/365.
Jaz imam 2 črpalki Alpha2l na talnem 2x80m2 nastavljene iman na CP1 pa zaenkrat tudi v mrazu ogreva vredu
Tudi sam sem razmišljal o pametnih črpalkah, pa sem obupal ,ker razen par kw manj druga ni od njih. Pametna črpalka bi saj za mene morala delat tako ,da bi sodelovala z vremensko regulacijo, v dvižni vod pošiljala toliko energije koliko je je trenutno potrebno za vzdrževanje želene temperature. Mogoče bi moral vremenski regulaciji vgradit kakšen dodatni modul ,ki bi na podlagi potrebe po ogrevanju spreminjal obrate črpalke. Ko bi bila temperatura v prostoru dosežena bi pač črpalka delovala na ohranjanju temperature.
Jozl Napisal:...Sem nekje dobil dober odgovor. Da so stare navadne črpalke imele večje obrate na črpalkah. Saj tiste stare črpalke niso imele nevem kako slabi izkoristek in so bile brez pameti. Nove črpalke imajo veliko pameti in tudi dejansko manj izhodne moči, s tem tudi manj vhodne moči. Tukaj pa so sedaj toliko bolj varčne, samo za ogrevanje pa komaj na večjih sistemi zadostujejo...

...Črpalke imajo displey, ki kažejo porabo energije ???? in količino pretoka???. Koliko je temu za verjeti, ne vem...
Glede vrtljajev ne drži. Stare so imele do 2800rpm, nove se lahko vrtijo tudi prek 6000.

Tudi izkoristek ne drži. Nova z 25W inputa komot naredi toliko outputa kot stara pri 80. Če je to zanemarljivo, potem nekdo nima porihtanih zobnikov v glavi.
Da bi zdaj v delujočem sistemu šel menjavat stare za nove samo zaradi razlike v porabi sicer ni smiselno, ampak ko pa crkne ali pa pri novih sistemih pa itak nimaš izbire.
Poleg tega so novim cene že konkretno padle, na sprejemljiv nivo.

Displej kar se porabe tiče deluje na par % prav. Za pretok pa sicer ne bom trdil ker ne morem izmerit, ampak verjamem da je vsaj na 15% točen.

In pametne črpalke imajo prednost tudi kar se komforta tiče, predvsem pri radiatorskih sistemih.
Kdor ve na kaj mislim se itak strinja, ostalih "prepričanih" pa seveda nima smisla prepričevat...

Da bi pa črpalka morala sodelovat z vremensko pa ne razumem, na kak način bi to lahko bilo izvedeno... Morda sem premalo izkušen na tem področju, ali pa imam prešvoh domišljijo, kaj pa vem... :roll:
Pametno črpalko z 0÷10V analognim krmilnim vhodom imaš že kar nekaj let dosegljivo na trgu. Najdi še regulacijo ki ima ustrezen izhod, pa je to to... Torej so črpalke kljub vsemu že nekaj časa pametnejše od regulacij? :lol:
In katera je to, da vidim če je na dosegu moje domišljije.
Gugl nmt plus er.
Tudi grundfos in wilo imata podobno, pa še kdo...
V bistvu z 0÷10V zguglaš marsikaj.
Hvala za ifo :?
Iskanje po temi