PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Vlek dimnika z 2m horizontalo?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zanima me, če bo dimnik izveden tako kot kaže pripeta skica vlekel zadosti dobro? A je to hoja po robu?

Gre za dimnik gašperčka v pritličju. Peljati bi ga moral pod spuščenim stropom na hodniku 1.69m (osno) horizontalno. Dimnik je visok cca 6m. Kurišče je cca 40x40cm. Rozeta za dimnik na gašperčku ima premer 16cm.

Hiša stoji na vrhu hriba in parcela je relativno dobro prevetrena, ampak seveda so dnevi, ko ne piha nič Smile Sleme hiše je 7m od tal.

Na eni spletni strani sem našel ta priporočila in temu ideja ustreza:

- Vsak dolžinski meter dimne cevi v vodoravnem položaju povzroči občutno zmanjšanje vleka, ki ga je eventualno potrebno nadomestiti s podaljšanjem dimniške cevi
- Horizontalni del cevi v nobenem primeru ne sme biti daljši od 2 metrov (UNI 10683-2005),
- Vsako koleno dimne cevi občutno poslabša vlek dimniške cevi, ki jo je eventualno potrebno nadomestiti z ustreznim podaljšanjem,
- S standardom UNI 10683 – ITALIJA je predvideno, da v nobenem primeru ne sme biti več kot dveh kolen ali sprememb smeri,
vključno z vstopom v dimniško cev.

Priložene datoteke
.png   screen 1231 2017.01.27- 13.37.png (Velikost: 54,71 KB / Prenosi: 1224)
Pa ti res misliš da so dimnik začeli zidati na preklado vrat?
Dimnik gre samo čez hodnik pod stropom (spodaj je spuščen strop).
Na prvo koleno sem mislil dati vratca za čiščenje.

Zakaj bi se saje kaj bolj nabirale v drugem kolenu (na stropu hodnika), kot se sicer pri pečeh, ki imajo rozeto zadaj in se s horizontalo priklopijo na dimnik?

Kakšna so potem pravila pri načrtovanju dimnikov? Koliko je lahko minimalen naklon in kakšna je maksimalna dolžina pod takim naklonom?
Kaj pa taka rešitev?

Če bi vertikalno speljal po drugi poti, ob steni hodnika, kjer je itak vgradna omara, bi lahko cev peljal postopno pod naklonom 36° (prikazano na skici).

Je 1.9 m dimniške cevi pod naklonom 36° preveč za 6m visok dimnik?

Na koga naj se obrnem, da mi bo o tem znal svetovat? Dimikar? Tisti, ki dimnike vgrajuje? Proizvajalec? Strojnik?

Priložene datoteke
.png   dimnik.png (Velikost: 44,61 KB / Prenosi: 963)
Sorodnik je imel v hlevu vsaj 5m horizontale. Kot vem mu še noben pujs ni poginil.
Sam imam pod stropom cca 1,5m horizontale. Je pa res da imam uplinjevalno peč z ventilatorjem.
Na horizontalnem delu je velika verjetnost dimniškega požara.Izogibaj se tega, največ 1m pa še to pod nekim kotom.
Če je dober vlek, ni panike,horizontala ni nič novega,se že dolgo po vaseh koristi.
Pri višinski razliki 6m si ne morete privoščit horizontalnega dela!
Za horizontalno linijo 1 metra potrebuje dodaten 1,5m vertikale, vsako koleno po cca 1m minusa...
Za kolikor toliko normalno delovanje pa je potrebno vsaj 4 m vertikalnega dimnika!
Za avtorja en link pa na klika po slikah <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.dimniki-kamini.si/sanacija-dimnikov?page=shop.product_details&flypage=vmj_naru.tpl&product_id=161&category_id=19">http://www.dimniki-kamini.si/sanacija-d ... gory_id=19</a><!-- m -->
Vleklo ti bo če ima dimnik naprej dovolj vleka. Leta smo imeli v stari kmečki hiši tako narejen dimnik, iz emajliranih cevi premera 110mm, imaš pravilno zasnovo iz peči naravnost gor in potem poševno naprej mi smo imeli poševnega dela 3,5 m za trajno žarno Kiperbusch peč ki zahteva primeren vlek in je lepo vleklo. Dvakrat na sezono smo cevi razstavili očistili in zopet veselo kurili. Tako da ne rabiš razmišljati o nekih čistilnih vratcih, kajti pri čiščenju ti bo povsod v prostoru droben prah od saj in te žena ne bo vesela ko bo to čistila
V Šentjakobu pri Lj je stara gostilna. V kuhinji imajo štedilnik na drva, ki ima dimnik speljan v tla nato horizontalno do stene in dimniške tuljave in šele potem vertikalno ven. Štedilnik dela še x let vsak dan. Lahko jih obiščeš in se na lastne oči prepričaš.
Osebno pa sem mnenja, da je vsak dimnik nekaj posebnega in vsaka kurilna naprava se lahko na istem dimniku obnaša drugače. Poglej koliko je izdelovalcev motorjev, pa je samo eden Akrapovič pri nas in še dva morda na svetu.
Al pa recimo en lep, vzorčen dimnik v stanovanjskem bloku... 3m čiste horizontale Smile

Ma ja, pomoje 2 m pod naklonom 30 stopinj ne bo nek problem. Na prvem kolenu bom dal vratca pa je...

Priložene datoteke
.jpg   scan0033 - Copy.jpg (Velikost: 171,01 KB / Prenosi: 542)
Iskanje po temi