PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri TČ Mitsubishi vs Panasonic vs Fujitsu vs Hitachi

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdrav...

Že dober mesec zbiram ponudbe različnih ponudnikov TČ zrak-voda... Smo namreč tik pred začetkom renoviranja hiše, Maribor, klasično grajene pred 30 leti. Hiša ima za ogrevanje skupaj okoli 150 m2. Okna so nova, troslojna Arcont. Fasada je izpred 30 let, sicer je zgolj nekaj centimetrov izolacije, perlit, zidaki pa so na zunanjih stenah postavljeni na široko, tako da je debelina zunanjih sten 37 cm. Na podstrešju je položena steklena volna. Dosedanja poraba olja je bila nekaj čez 2000 litrov na leto, hiša pa vendarle za bivanje ni delovala posebej toplo. Uporabil bi obstoječe radiatorje in napeljavo. Bojler za sanitarno vodo je lahko ločen, 200 ali 300 litrov.

Vsi ponudniki so mi svetovali okoli 11kW TČ. Zdaj se nekako težko odločam med posameznimi modeli, namreč:

Cena: Mitsubishi in Panasonic dobim nekje za 8.500 z montažo vred seveda, Fujitsu in Hitachi pa že za okoli 6.000... Tu je razlika ker precejšnja... Ne vem, ali investirati v dražjo, najraje sicer morda bi, pa se splača?

Glasnost delovanja zunanje enote: Bojda je Panasonic najtišji? So ostali drastično glasnejši? Se splača razmišljati o namestitvi kakega dušilca zvoka?

Notranja enota: Ponudnik ene drage firme iz Finske (Thermia, mislim) mi je rekel, da so vse ostale (ki sem jih prej omenil) precej glasnejše v smislu delovanja notranje enote, da se bojda izredno sliši po radiatorjih v stanovanju delovanje TČ?

Kakovost in garancija: Mislim, da se splača razmišlaji o Panasonicu, ki ima 5 let garancije? Mitsubishi mi tudi deluje kakovostno...?

Temperatura izhodne vode: Mislim, da je pri vseh enaka, okoli 60 stopinj? To bio moralo zadostovati, da se hišo dobro ogreje? Rad bi imel v hiši 23 stopinj na komot, ne zgolj kakih 21....Smile

Vsak ponudnik hvali svoje firme, eden, ki pa ima vse na zalogi, mi je svetoval Panasonica.... Kaj mislite?

Hvala,

LP

Marko
Omenjene TČ so v približno istem cenovnem rangu in so na konec koncev - vse en isti jajc.

To, da imaš takšno razliko v ponudbah je verjetno razlog v marži monterja oziroma v različnih izvedbah kurilnic. Dražje ne pomeni nujno boljše. Pozanimaj se kaj sploh je vključeno v ponudbo in potem primerjaj.
Skor iste dileme pred tabo je imelo že x jih, mal poišči po forumu, eden novejših je uporabnik wolfy tule, izgleda da s podobnim objektom

<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=7&t=65448&hilit=Zubadan&start=30">viewtopic.php?f=7&t=65448&hilit=Zubadan&start=30</a><!-- l -->
Marko, daj malo preberi obstoječe teme, ki jih je nešteto. Trenutno izbiraš na podlagi nekih čudnih informacij.
Tudi tvoje cene so čudne, ponavadi so najcenejši Panasonic, LG; Mitsubishi, Fujitsu, Daikin pa nekaj dražji.
Kako si grel do zdaj, je bilo notri vedno 23°C pri porabi 2000L? Ali se bo na hiši delala izolacija?
Če rabiš 60° v radiatorje, bo to recept za "katastrofo" pri navadni TČ.
Zdajle ko je še nekaj mraza najprej ugotovi, koliko toplo vodo sploh rabiš za tvojo bajto->do konca odpri vse radiatorje (oba ventila), ogrevaj 24/7 in preko nekaj dni nižaj temperaturo DV dokler ne bodo temperature v prostorih primerne.
Marko1976 Napisal:Pozdrav...

Že dober mesec zbiram ponudbe različnih ponudnikov TČ zrak-voda... Smo namreč tik pred začetkom renoviranja hiše, Maribor, klasično grajene pred 30 leti. Hiša ima za ogrevanje skupaj okoli 150 m2. Okna so nova, troslojna Arcont. Fasada je izpred 30 let, sicer je zgolj nekaj centimetrov izolacije, perlit, zidaki pa so na zunanjih stenah postavljeni na široko, tako da je debelina zunanjih sten 37 cm. Na podstrešju je položena steklena volna. Dosedanja poraba olja je bila nekaj čez 2000 litrov na leto, hiša pa vendarle za bivanje ni delovala posebej toplo. Uporabil bi obstoječe radiatorje in napeljavo. Bojler za sanitarno vodo je lahko ločen, 200 ali 300 litrov.

Vsi ponudniki so mi svetovali okoli 11kW TČ. Zdaj se nekako težko odločam med posameznimi modeli, namreč:

Cena: Mitsubishi in Panasonic dobim nekje za 8.500 z montažo vred seveda, Fujitsu in Hitachi pa že za okoli 6.000... Tu je razlika ker precejšnja... Ne vem, ali investirati v dražjo, najraje sicer morda bi, pa se splača?

Glasnost delovanja zunanje enote: Bojda je Panasonic najtišji? So ostali drastično glasnejši? Se splača razmišljati o namestitvi kakega dušilca zvoka?

Notranja enota: Ponudnik ene drage firme iz Finske (Thermia, mislim) mi je rekel, da so vse ostale (ki sem jih prej omenil) precej glasnejše v smislu delovanja notranje enote, da se bojda izredno sliši po radiatorjih v stanovanju delovanje TČ?

Kakovost in garancija: Mislim, da se splača razmišlaji o Panasonicu, ki ima 5 let garancije? Mitsubishi mi tudi deluje kakovostno...?

Temperatura izhodne vode: Mislim, da je pri vseh enaka, okoli 60 stopinj? To bio moralo zadostovati, da se hišo dobro ogreje? Rad bi imel v hiši 23 stopinj na komot, ne zgolj kakih 21....Smile

Vsak ponudnik hvali svoje firme, eden, ki pa ima vse na zalogi, mi je svetoval Panasonica.... Kaj mislite?

Hvala,

LP

Marko

Podobna hiša in poraba olja kot pri nas. Vzel Zubadana 11kw + Ecodan z 200 l vgrajenim za sanitarno vodo. Poraba okoli 50% manjša. Temperatura v radiatorjih med 40 in 47 (več nism vidu) v zadnjih mrzlih dneh. Tako da niti 50 ne boš nikoli rabil v radiatorjih Wink
Hvala, jernejk... Mimogrede, kako je z glasnostjo zunanje oz. notranje enote? Sicer zadeva dela brezhibno? Še kak vtis?
Marko1976 Napisal:Pozdrav...

Hvala,

LP

Marko
Takšna hiša bi potrebovala za ogrevanje z kurilcem, da bi bilo toplo 3000l olja.
Priporočam, da gledate za 13-14Kw tč. Če bo to Panaconic vzemite model TCap.
Nobena od teh naprav ne bo ravno tiha. Panasonic nima garancije 5 let temveč 2 leti . 5 let je garancije na kompresorje v teh napravah.
Kot je tekumze1 ze omenil pa tudi linkal na temo, sem bil pred kratkim pred podobnim problemom. No na koncu smo se mi vseeno odločili za visokotemperaturno Althermo HT iz razloga da smo na varni strani, pa precej tišja naj bi bila zunanja enota, kar mi tudi precej pomeni. čeprav mi je nekdo prodal zgodbo da je zubadan 3keur cenejši, sem na koncu glede na ponudbe pogruntal da je to daleč od resnice.
Hvala bogu vsaj eden s pravilnim razmišljanjem. Za takole površino in porabo 3000 l olja so vse LT naprave slaba izbira in slabši COP od HT. Pa še 11kW je premala. 16 kW HT bi se pa že znala s tem bost.
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
Sicer sva dane z ženo šla skozi proračun obnove in zna se zgoditi, da bova dala obnoviti tudi fasado - ko berem vaše poste, se mi zdi pameten korak fasada z izolacijo kajpak? POl pa bi verjetno ne smel bit problem 11kW?
Po fasadi se, pa čeprav na radiatorjih, nimaš kaj ukvarjat s HT izvedbo. Pa če mene vprašaš, če je res plan kompletna obnova, je ogrevalna naprava oziroma kurilnica zadnja na vrsti. Nova kurilna naprava se namreč dimenzionira na nove (znižane) izgube in manjše toplotne potrebe. Tudi mi smo si kurilnico pustili za konec, je pa res, da smo brez investicije čez noč znižali stroške ogrevanja, ko smo iz olja preklopili na drva v obstoječi peči (Stadler).

Zelo priporočljivo je, da narediš test kontinuiranega ogrevanja brez urnikov, da ugotoviš koliko potrebuješ temperaturo dvižnega voda ob 24-urnem kontinuiranem ogrevanju (kot ti bo kasneje delala tudi toplotna črpalka). Ampak spet: potrebna temperatura dvižnega voda bo po fasadi (precej) nižja.

Če so finance za fasado že pripravljene bi jaz na tvojem mestu šel najprej v izolacijo.
+1