PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Kakšne sisteme sončnih kolektorjev imate?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Spet sončni kolektorji, ampak me res zanima...

- Koliko tople vode dobite procentualno od sončnih kolektorjev in kateri del leta ne?
- Tip kolektorjev, površina - m2, naklon, smer neba
- kraj
- Kok litrski bojler in od katere firme ter približna poraba vode, če spremljate
- dolžina povezav in izolacija povezav
- Kakšna je regulacija in če veste, kako približno deluje
- cena (neobvezno :wink: )
- še kaj zanimivega, kar sem pozavil

Bom za vse informacije zelo hvaležen!
Smile
Pozdravljen!
-Pozna jesen in zgodnja spomlad pa kadar je oblačno
-samogradnja, 7,5 m2, 37o ,J
-300L Lentherm - dnevne porabe nevem
-cca 15m x2, armafflex za debelino bi moral pogledat je pa kar debela
-Seltron ND2, diferenca 12oC
-ves del in material (obrobe, regulacija, les, pločevina, cevi, izolacija, pumpe,ventili,....res vse) a brez bojlerja katerega sem me že od prej 2000€ in minus subvencije ko bodo (cca 940€) = 1060 €
-zelo sem zadovoljen in priporočam še komu
- Koliko tople vode dobite procentualno od sončnih kolektorjev in kateri del leta ne?

100% ne glede na letni čas, razen v zelo (!) oblačnem ali meglenem dnevu (pri nas pozna jesen, november, december),

- Tip kolektorjev, površina - m2, naklon, smer neba

* Viessman cevni vakumski, 3 m2, jug, naklon ne vem v stopinjah je pa preveč za poletje nastavljen, potrebno povečati naklon,

- kraj
* Grosuplje

- Kok litrski bojler in od katere firme ter približna poraba vode, če spremljate

* 200 l, poraba ne vem

- dolžina povezav in izolacija povezav

* 8-9 m, kolektorji na nadstreški med pritličjem in nadstropjem

- Kakšna je regulacija in če veste, kako približno deluje

viessman,

- cena (neobvezno Wink )

Nekaj čez 1000 €

- še kaj zanimivega, kar sem pozavil

* povej, če si kaj pozabil..

Opomba: zelo zadovoljen, problem pa poleti nekaj vročih dni skupaj voda na 77 stopinj, blokada kroženja in v sistemu okoli 200 stopinj, malo vonja po izolaciji.
Big Grin Big Grin
Sedaj pa zares. Sodobni sistemi pri predpostavki pravilne izbire glede na število članov družine omogočajo za srednjeevropske razmere do 80% kritja potreb po san. vodi. Cene sistemov komplet z izvedbo in cevmi do 15 m razdalje med bojlerjem in kolektorji, (300l 5m2) nosilci, veznim materijalom in priključitvami na priključke san. vode in sekundarnim virom ogrevanja se gibljejo med 2600 in 3800 euri na sistem +ddv. Vse pa je odvisno od tega, kakšen tip kolektorja izberete, kakšne cevi za povezavo in katero kvaliteto nosilcev.
No povem še jaz. Letos je minilo 24 let delovanja mojih kolektorjev. Niti en dan mi ni bilo žal, da sem jih takrat vgradil. Praktično od pomladi do jeseni je tople vode več kot dovolj. Res imamo nadpovprečno sončnih dni(okolica Gorice). Vgradil sem jih na streho približno enih 40-45 naklona, proti jugu. Bojler 300 l, dvojna spirala, spodnja za sončno, vrhnja za centralno plus elektr.grelec. Original krmiljenje mi je že pred leti šlo, sem zamenjal za regulacijo od Firšta, cena cca 100 EUR. Iz podstrešja do kleti (6 m) imam vertikalni vod pocinkanih cevi od pol cole, brez izolacije samo povite s filcem(lahko bi bilo bolje). Napolnih sem jih z hladilno tekočino, ki je stalno noter, vsake dve leti dam vzorec v skrinjo in kontrola, po potrebi domam še dva litra nove. Površina kolektorjev je 6m (3 kolekt. po 2m).
Najbolj se mi smilijo ljudje, ki v poletni pripeki rabijo nafto za ogrevanje vode.

lep pozdrav
Bom še jaz opisal našo samo gradnjo:

Kolektorje sva z očetom naredila sama. Namreč vzela sva 4 enoslojne radiatorje, jih prebarvala na črno (celo dvakrat, ker sva prvič naredila narobe.. namreč barva z sijajem ni za kolektorje, ampak mora biti mat). Po dva radiatorja skupaj sva zaprla v ohišje (pločevina, 5cm trde steklene volne, aluminijasta folija, radiator steklo) in jih postavila na streho, katera je obrnjena proti jugu. (okolica novega mesta). Najprej smo imeli ločen bojler (200), katerega smo spravili na "cange" tako da ni bilo potrebno črpalke za prenos toplote. Sedaj imamo že eno leto 300l bojler spodaj v kurilnici z dvema spiralama (sonce, peč) in z črpalko zadeva lepo deluje. Vode je dovolj za 4 člansko družino in sicer poleti za 2 dni (npr. če je en dan slabo vreme).

Tist 200l bojler sem potem pa sam uporabil kot sončni kolektor v Ljubljani pri dekletovi hiši. Postavil sem ga na ploščo v višini strehe, ga prebarval na črno, ter oblekel v steklo. Voda se segreje do cca 45 stopinj v poletju, tako da nam ni treba kurit etažne CK. Ampak to je rešitev le za poletje in lepe spom., ter jesenske dni. (npr. lep sončen dan pri 20stopinjah celzija je že dost.)

Cena za oba sistema je bila zanemarljiva... ves material smo nabrali malo okrog, le steklo je bilo treba kupiti.
Ne oklevaj,
- topla voda od marca do novembra(od 40-70C),v zimskem času samo dogrevanje ker tudi če je še bol maraz ampak sije sonce vodo segreje tudi do 40C tako da v bistvu samo dogrevam do 55C.Letos sem prvič zakuril za toplo vodo šele v začetku oktobra!!Drugače 1x-2x če je slabo vreme več kot tri dni.
- navadni kolektorji 6m2 z absorbcijskim steklom na kateriem lahko tudi sredi navečje vročine držiš roko
- 300 l emailiran z anodo bojler dvojna spirala,zgornja od centralne greje nekje 120l vode,v gospodinstvu 6 oseb,
- dolžina povezav cca 15m izolacija posebna za visoke temperature,
- regulacija zvezna, torej so obrati črpalke pogojeni z razliko temperature med kolektorji in bojlerjem. V regulaciji je tudi trenutni izračun moči in celotna moč ki,letno dosega 1500-2000kWh pri cirka 1200 do 1500 ur obratovanja črpalke.
- Cena pred šestimi leti cca 5000 DEM,popušil na subvenciji ker nisem imel priglasitve del,
-ker je streha obrnjena kontra jugu sem naredil v svislih kovinsko ogrodje katerega sem pritrdil na nosilne grede in v bistvu nad balkonom naredil še majhno strehico iz kolektorjev.

Zadovoljen še in še
lp marjan
Kje kupiti kolktorje? Katere? Je vredno investirati v Viessmann ipd.?
Zanima me za klasične, ne za vakuumske.
bolje slabo na svojem, kot dobro na tujem
<!-- m --><a class="postlink" href="http://gallery.me.com/bopsi#100040">http://gallery.me.com/bopsi#100040</a><!-- m -->
midva z možem sva imela enkrat eno noro idejo, ko sva tuhtala, kako ogrevanje izbrati. Že dalj časa sva odločena za toplotno črpalko, ki jo bomo vgradili NEKOČ, ko bo dovolj denarja, do tačas pa se bomo greli na elektriko ( ne me kregat). Povsod bo talno gretje. No, in sva tuhtala in tuhtala, pa natuhtala - kaj če bi midva dala na streho kolektorje (ne vem, ali navadne, ali pa vakuumske, čeprav še niso preizkušeni na dolgi rok), in bi bila potreba po sanitarni vodi čez leto zadoščena, pozimi pa, ko ni veliko sonca, pa bi se voda dogrevala z električnimi grelci. Vem, da imajo tako narejeno za sanitarno vodo, ne vem pa, kak bi to delovalo za talno. Vem, da bi bil potreben verjetno večji zalogovnik. No potem nisva šla v to smer, ker so nama vsi govorili, da sva nora, vseeno pa bi rada slišala od vas, ali je to res tako nesmiselna ideja.

pa ne me zdaj preveč skritizirat, sem le človek z veliko idejami in malo znanja strojništva in fizike. :oops:
Alea iacta est
Kako te naj ne kregamo, če iščemo rešitve, ki bi zmanjšale toplo gredo, porabimo na tone denarja ki bi drugače šel v žepe za razvoj, pol pa zaradi "finih" ljudi spustite v zrak toliko CO2, SO2, NOx itd... preko elektrike kot smo jo privarčevali z vsemi sodobnimi energetskimi viri skupaj. Sram vas bodi.

Res je pa je da se planet ne bo pošušil zaradi tebe, ampak krivec mora bit Smile

LP
neika Napisal:midva z možem sva imela enkrat eno noro idejo, ko sva tuhtala, kako ogrevanje izbrati. Že dalj časa sva odločena za toplotno črpalko, ki jo bomo vgradili NEKOČ, ko bo dovolj denarja, do tačas pa se bomo greli na elektriko ( ne me kregat). Povsod bo talno gretje. No, in sva tuhtala in tuhtala, pa natuhtala - kaj če bi midva dala na streho kolektorje (ne vem, ali navadne, ali pa vakuumske, čeprav še niso preizkušeni na dolgi rok), in bi bila potreba po sanitarni vodi čez leto zadoščena, pozimi pa, ko ni veliko sonca, pa bi se voda dogrevala z električnimi grelci. Vem, da imajo tako narejeno za sanitarno vodo, ne vem pa, kak bi to delovalo za talno. Vem, da bi bil potreben verjetno večji zalogovnik. No potem nisva šla v to smer, ker so nama vsi govorili, da sva nora, vseeno pa bi rada slišala od vas, ali je to res tako nesmiselna ideja.

pa ne me zdaj preveč skritizirat, sem le človek z veliko idejami in malo znanja strojništva in fizike. :oops:

Jaz sem se odločil ravno za to noro idejo. Ampak brez el. grelcev. Za pomoč bo kamin s toplovodnim registrom. Na strehi pa 6 kolektorjev. Zato pa sedaj iščem kje dobiti optimalne kolektorje za optimalno ceno. Vakuumskih nočem, ker so kvalitetni navadni za celinsko SLO baje bolj učinkoviti in racionalni. Torej, če kdo ve kje dobiti dobre kolektorje ugodno, se priporočam za nasvet. Za 6 kolektorjev razlike niso več zanemarljive med cenami.
bolje slabo na svojem, kot dobro na tujem
<!-- m --><a class="postlink" href="http://gallery.me.com/bopsi#100040">http://gallery.me.com/bopsi#100040</a><!-- m -->
Ne vem če so kupljeni dovolj poceni, da se ti izplača, probaj raje preko ZRMK pa Colorjevo barvo vzamete pa imate super kolektorje. Sicer je pa cca 10m^2 premalo, razen če imaš res zelo varčno hišo. LAhko pa pogledate [url=httpunichr("58")//forumunichr("46")sibilaunichr("46")si/viewtopicunichr("46")php?t=5236]tole mojo gradnjo,[/url] kjer tudi kaj piše o ogrevanju.
Iskanje po temi