PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Pogosto vklapljanje peči na olje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,

v začetku kurilne sezone smo se vselili v renovirano hišo, v kateri je še zmeraj "stara" kurilnica. Ogrevamo na olje, imamo pa talno gretje. V dobrih treh mesecih smo pokurili cca. 400 litrov - pred obnovo se je pokurilo cca. 3000 litrov na sezono.
Problem (če to je problem) je v tem, da se peč vžge 20-25krat na dan za 5 min, zagreje na 70°C. Ogreva se samo okrog meter in pol cevi - od peči do mešalnega ventila.

Zanima me ali je tako pogosto in kratkotrajno vklapljanje peči normalno? Kakšne so lahko posledice?

LP
Normalno, ker je peč 10x premočna. Pišem na pamet, nisem se pa veliko zmotil, glede na to da laufa 2 uri na dan, dan ima pa 24 ur.
Singulair Napisal:Pozdravljeni,

v začetku kurilne sezone smo se vselili v renovirano hišo, v kateri je še zmeraj "stara" kurilnica. Ogrevamo na olje, imamo pa talno gretje. V dobrih treh mesecih smo pokurili cca. 400 litrov - pred obnovo se je pokurilo cca. 3000 litrov na sezono.
Problem (če to je problem) je v tem, da se peč vžge 20-25krat na dan za 5 min, zagreje na 70°C. Ogreva se samo okrog meter in pol cevi - od peči do mešalnega ventila.

Zanima me ali je tako pogosto in kratkotrajno vklapljanje peči normalno? Kakšne so lahko posledice?

LP

Nova okna, nova izolirana fasada, ...??? Če da, potem je to OK, saj so bile temperature izredno nizke. Jaz sem lani v taki hiši pokuril za ogrevanje v celotni sezoni cca 1.200 l olja (ogrevamo malo manj kot 280m2 površine). Nova troslojna okna, nova fasada z grafitnim stiroporjem, izolirana podstreha oz. mansarda, nova vhodna vrata, talno, radiatorji v kleti, stopnišču in kopalnicah, ... Na 23°C podnevi.

Tudi moj Dedietrich modri plamen se prižiga večkrat na uro za par minut ... tako da menim, da je to OK.
V bistvu lahko ne narediš nič in pustiš tako.

Peč je za sedanje manjše potrebe premočna.
Nekoliko lahko zmanjšaš moč z zamenjavo šobe gorilca z manjšo. Temu seveda sledijo ponovne nastavitve gorilca. Baje se nekoliko zmanjša poraba (nisem preizkušal, kolega pa trdi da je zmanjšal porabo).
Sam sem pred leti, ko sem naredil talno ogreval kotel na bistveno nižjo temperaturo (40-45 stopinj). Torej v kondenzacijskem področju (čeprav kotel ni bil narejen za to). Predpogoj za to je inox dimnik z odtokom kondenza.

Mislim pa, da lahko brez posledic spustiš temperaturo v kotlu na 60 stopinj (naj me "kurjači" ELKO popravijo, če se motim)
komot spusti na najnižjo možno,kar peč dovoljuje...
Drugače pa znajo tako delat "ferolke"...3 minute dela, 5 počiva in tako non stop...Sama nima popolnoma nobene akumulacije in rezultat tega je takšno delovanje...

Diza načeloma s porabo nima nič (probaval "neštetokrat") mam original dizo 75 pač rabi da spravi peč na nastavljeno T 7min. - vtaknem dizo 65 peč rabi za doseganje iste T 8min. Dosegli smo kaj?
Citat:Diza načeloma s porabo nima nič (probaval "neštetokrat") mam original dizo 75 pač rabi da spravi peč na nastavljeno T 7min. - vtaknem dizo 65 peč rabi za doseganje iste T 8min. Dosegli smo kaj?
Moral bi tudi ustrezno zmanjšati pritisk na oljni črpalki. S tem lahko zmanjšaš moč v bistveno večjem obsegu.
Poglej podatke za gorilec (tabele, diagrame).......
Hvala za odgovore, v bistvu me ne moti, da se prižge na vsako uro za 5 min, dokler s tem ne škodujem peči ali čemurkoli. Je pa definitivno premočna Ferrolijeva (Riello gorilec - moč 21,3-38kW).
Malo je normalno, da ko je zunaj mrzlo, peč dela
Pogosto vklapljanje samemu kotlu ne škodi.
Večkratni vklopi škodujejo samemu vžigalnemu sistemu elektroda in visokonapetostni modul, kar po moje ni večji problem razen pri nekaterih modelih gorilcev, ki imajo visokonapetostni in krmilni modul skupaj kar pa ni tako poceni špas.
Kar se tiče šobe pa je vse odvisno od kotla, ki mora proizvedene kilovate primerno odvzet. Če je plamen premočan tudi ni vredu.
Meni so leta nazaj serviserji namontirali na malo tričlensko pečko gorilc z šobo 0.80. Plamen je bil viden v dimniški cevi tam kjer se meri dimne pline.
Zdaj imam namontirano 0.30 na 10bar pa so dimni plini še vedno 250stC.
Kakšni so bili izkoristi z prvotno dizo raje ne pomišljam.
LP
sašo65 Napisal:komot spusti na najnižjo možno,kar peč dovoljuje...
Drugače pa znajo tako delat "ferolke"...3 minute dela, 5 počiva in tako non stop...Sama nima popolnoma nobene akumulacije in rezultat tega je takšno delovanje...

Diza načeloma s porabo nima nič (probaval "neštetokrat") mam original dizo 75 pač rabi da spravi peč na nastavljeno T 7min. - vtaknem dizo 65 peč rabi za doseganje iste T 8min. Dosegli smo kaj?
Čisto tako pa ni.
Z manjšo šobo zmanjšaš izgube. Seveda če je gorilnik pravilno nastavljen.
Iskanje po temi